Sezulo vas bo! Toliko vas danes stane najem kredita (ja, toliko dražji je kot lani)

Obrestne mere se višajo. To je jasno. In bolj ko rastejo, bolj prazne so denarnice tistih, ki jih najemajo.

13.1.2023 ob 9:17 | Foto: Blaž Samec, Delo

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Sezulo vas bo! Toliko vas danes stane najem kredita (ja, toliko dražji je kot lani)

V slabem letu smo že tretjič preverili, koliko vas stane najem 150.000 evrov posojila (ali kredita, če vam je tako ljubše), ki ga zavarujete s kupljeno nepremičnino (hipotekarni kredit).

Predpostavili smo še, da je nepremičnina, ki jo kupujete, vredna 250.000 evrov in da ste komitent banke ali hranilnice ter da boste k njej prenesli vaše bančno poslovanje, vse preračune pa so za nas opravili informativni izračuni na spletnih straneh bank in hranilnic.

Tudi tokrat smo posojila ločili na tista s spremenljivo obrestno mero in tista z nespremenljivo.

V povprečju so ugodnejša tista s spremenljivo, slabih pet tisoč evro manj preplačila v 20 letih, vendar je treba vedeti, da tukaj upoštevamo le začetno anuiteto. Če bo referenčna obrestna mera rasla (euribor), bo tudi anuiteta višja, posojilo pa dražje!

Spremenljiva obrestna mera

Najugodnejše posojilo s spremenljivo obrestno mero med desetimi bankami, pri katerih smo našli spletne informativne izračune (katere banke vse so vključene, je razvidno iz spodnje tabele), tokrat lahko najamete pri Unicredit Banka.

Ta je tudi edina banke, katere efektivna obrestna mera (ali EOM, ki naj bi vključevala vse stroške) znaša manj kot štiri odstotke – 3,81 odstotka. Sledita SKB banka (4,05 odstotka) in NLB (4,22 odstotka).

Preplačila kredita so za najugodnejše tri banke sledeča: Unicredit Banka 62.208 evra, SKB banka 67.641 in NLB 70.733 evra.

Na drugi strani je najmanj ugodna N banka, kjer preplačilo znaša že blizu 80.000 evrov. Preplačila, ki presegajo 50 odstotkov vrednosti posojila, smo ugotovili še pri NKBM (76.850 evrov) in DBS (76.089,38 evrov).

Posojilo, spremenljiva obrestna mera, kredit

Nespremenljiva ali fiksna obrestna mera

Dobra lastnost posojila z nespremenljivo (fiksno) obrestno mero je, da vemo, koliko bo znašala anuiteta skozi celoten čas odplačevanja. Navadno bi rekli, da varnost stane, zato bi bilo smiselno, da so dražji, a ni nujno tako.

Informativni izračuni kažejo, da najugodnejšega lahko najamete pri DBS (68.977 evrov preplačila, EOM 4,11 odstotka). Sledita SKB banka (69.835 evra preplačila, EOM 4,17 odstotka) in Unicredit Banka (70.219 evra preplačila, EOM 4,25 odstotka).

Na drugi strani informativni izračuni pokažejo, da boste posojilo z nespremenljivo obrestno mero najbolj preplačali pri NKBM in sicer 75.497 evra. To je tudi edino preplačilo, ki dejansko presega 50 odstotkov vrednosti posojila. Pri posojilih s spremenljivo obrestno mero so takšne banke tri. 

Posojilo, kredit, nespremenljiva obrestna mera

Kaj se zgodi, ko primerjamo s preteklimi izračuni

Zelo hitro lahko ugotovimo, da je vlak s poceni krediti hitro odpeljal: če ste marca najeli 150.000 evrov posojila s spremenljivo obrestno mero in z dobo odplačevanja 240 mesecev, bi ga v povprečju preplačali 24.740 evrov.

Oktobra se je ta znesek v povprečju več kot podvojil, 54.883 evrov, letos pa povprečno preplačilo drvi proti 50 odstotkom vrednosti posojila (67.409 evrov).

Če bi najeli isti znesek posojila z nespremenljivo (ali fiksno) obrestno mero, potem gredo preplačila v povprečju takole: marca lani 34.474 evra, oktobra lani 59.471 evra in januarja letos 72.296,96 evra.

Naj za konec spomnimo, da so spletni izračuni informativni in da se z banko glede obrestne mere še vedno lahko dogovarjate. Kako uspešni boste, pa je drugo vprašanje.

Preberite še: Mia Guček (zmagovalka Popevke 2022): »V svetu šovbiznisa vsak dan pod noge prileti veliko polen«.

Morda bi vas zanimalo še: Prihaja kitajsko novo leto 2023 (in zakaj se lahko veselimo leta zajca).


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)