8.10.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.
Česen je že od nekdaj znan kot okusno ter zdravo živilo. Zato je prav, da ga dodajate jedem. Da pa dolgotrajno lupljenje strokov ne bi bila ovira za uporabo česna, poglejte nekaj odličnih trikov, s katerimi ga boste brez težav odstranili iz olupka.
In nekaj takšnih, s katerimi se boste prav tako brez težav znebili vonja ter zadaha po njem.
Če potrebujete res veliko česna, uporabite trik z vročo vodo. Glavice razdelite na posamične stroke in jih prelijte z vročo vodo. V njej jih pustite kakšno minuto, nato boste brez težav odstranili olupek.
Strok česna položite na leseno desko ter ga ob njo pritisnite s površino noža. Slišali boste značilen zvok, ki bo označil, da je olupek počil in brez težav ga boste odstranili s stroka.
Vzemite celo glavico in oster nož, ga zapičite v strok, ga rahlo zasuknite ter vsebino vzemite iz olupka. Tako vse dotlej, dokler ne odstranite vseh strokov.
View this post on Instagram
Česen lahko položite v kozarec za vlaganje, ga dobro zaprete in tresete tako dolgo in močno, da olupek popoka in odpade s strokov, ki jih nato preprosto poberete, narežete ter uporabite.
View this post on Instagram
Preden ga dodate jedem, naj sesekljan počaka deset minut, da se v njem aktivirajo hranljive snovi.
Česna nikoli predolgo ne kuhajte ali pražite, da ne bi izgubil preveč zdravilne vrednosti.
Najbolj učinkovit z vidika varovanja zdravja srca in odpornosti je surov česen.
View this post on Instagram
Ne glede na način lupljenja, vonj po česnu praviloma vedno pristane na rokah. Najlažje se ga znebite tako, da roke dobro natrete s kokosovim oljem in jih nato splaknete z mlačno vodo.
Pomagajte si s svežim peteršiljem. Grizljajte njegove listke in stebla. Zaradi visokega odmerka klorofila bo učinkovito pregnal neljubi vonj. Podobno kot tudi sveža bazilika, meta in rožmarin.
Povzeto po portalu 24 sata
Preberite še: Živilo proti napihnjenosti in vsem drugim prebavnim težavam
Morda vas zanima tudi: Kaj jesti, da boste ubežali nadležnemu prehladu
oddajte komentar