Kako bo pecivo ostalo sveže do novega leta

Kako poskrbeti, da bo vaše pecivo sveže dočakalo najdaljšo noč v letu.

29.12.2015 ob 2:00

shutterstock_108179315.jpg

Božič je za nami. Morda vam je od praznovanja tega praznika ostalo kaj peciva ali pa že pridno pečete tistega, s katerim se boste razvajali ob pričakovanju novega leta. Seveda bi radi poskrbeli, da bo ostalo sveže. Prav zato si poglejte nekaj trikov, ki vam bodo pomagali podaljšati rok uporabnosti vaših kulinaričnih mojstrovin in nihče sploh ne bo pomislil, da jih niste vzeli ravno iz pečice.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Hrustljavi piškotki ne prenesejo vlage. Natančneje, v vlažnem okolju se zmehčajo, torej izgubijo prhkost in hrustljavost. Prav zato pečene hranite v hermetično zaprti posodi. Vanjo pa ne pospravljajte toplih, pač pa povsem ohlajene.

Pecivo iz kvašenega, rahlega ali listnatega testa je najbolje zamrzniti. Pred tem ga ohladite, pospravite v plastične vrečke za zamrzovanje in ga, preden ga položite v zamrzovalno skrinjo, za pol ure postavite v hladilnik. Tako boste, ko boste postregli odtajanega, ohranili rahlost in svežino.

shutterstock_123561106.jpg

Kremasta peciva. Če bi radi ohranili svežino sočnih, kremastih peciv - raznih zavitkov, rolad ali polnjenih piškotov, jih pospravite v posodo, v katero ste položili polovico narezanega jabolka ali nekaj rezin kruha. Ti zagotavljajo vlažno okolje in podaljšujejo rok uporabnosti kolačev, ki jih seveda hranite v hladnem prostoru. 

Ne predolgo. Sicer pa takšnega peciva v hladilniku ne hranite več kot tri dni. Če menite, da ga ne boste pojedli v tolikšnem času, ga zavijte v masleni papir in raje zamrznite. Vsaj tri ure preden ga nameravate postreči, pa ga odtajajte na sobni temperaturi. Verjemite, vaši gostje bodo prepričani, da je sveže.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)