Svetlejši ali temnejši rumenjak: kateri je v resnici bolj zdrav

Morda vas bo presenetilo, kakšna je dejanska povezava med barvo rumenjaka in kakovostjo jajc.

27.11.2021 ob 5:10 | Foto: Korneeva_Kristina/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Svetlejši ali temnejši rumenjak: kateri je v resnici bolj zdrav

Jajca na seznamu zdravih živil upravičeno dobivajo vse vidnejše mesto, a se okoli njih še vedno zastavlja nemalo vprašanj. Eno od njih je denimo povezano z barvo rumenjaka. Natančneje: je bolj zdrav tisti temnejše ali oni svetlejše barve.

Če ste se tudi sami že kdaj to vprašali, ima portal Back to Roots za vas nedvoumen odgovor.

Barva rumenjaka in kakovost jajc

Naj bo nekaj povsem jasno: barva rumenjaka ne pove ničesar o načinu reje kokoši in ne o kakovosti, okusu in hranljivosti jajc. Prehranska vrednost tistih s temnejšim, je lahko povsem enaka ali celo nižja od prehranske vrednosti jajc s svetlejšim rumenjakom.

Nekatere raziskave utemeljujejo, da jajca s temnejšim rumenjakom vsebujejo nekoliko več vitamina A in luteina, vendar to še ni povsem dokazano, v vsakem primeru gre za neznatno razliko.

Od česa je odvisna barva rumenjaka?

Na barvo vpliva zgolj in samo način prehranjevanja kokošk. Temnejši rumenjak pomeni, da žival uživa več s karotenoidi in drugimi naravnimi pigmenti bogatih živil.

 

Kokoši za boljšo kvaliteto jajc potrebujejo pestro hrano, v kateri so zastopani insekti, druge živalske beljakovine, zelenjava in žita, bogata zastopanost karotenoidov iz denimo korenja ali koruze, pa se odraža v temnejšem rumenjaku.

Celoten spekter barv

Temno oranžna

Kot rečeno, kokoši, ki s prehrano zaužijejo veliko karotenoidov in drugih naravnih barvil, nesejo jajca z rumenjakom temnejše barve. Čeprav so ta na pogled morda res privlačnejša in hranljivejša, temu ni nujno tako, kajti kaj lahko živalim kljub bogati vsebnosti naravnih barvil primanjkuje drugih hranljivih snovi.

Bledo rumena barva

Posledica s karotenoidi bolj skope hrane z več zelenjave, pšenice in ovsa ter izdelkov iz obeh teh žit so rumenjaki blede barve, kar ne pomeni, da so glede na kvaliteto slabši od temno rumenih rumenjakov.

Zeleni rumenjak?

Zagotovo se vam je že zgodilo, da se je med kuhanjem jajčni rumenjak obarval z zeleno barvo, vi pa ste se spraševali, če je varen za uživanje.

Brez skrbi. Zelena barva rumenjaka je zgolj posledica kemične reakcije, do katere pride pri dolgem izpostavljanju visokim temperaturam. Tedaj se v beljaku začneta sproščati vodik in žveplo, nastane plin vodikov sulfid. Ta sproži reakcijo z železom v jajčnem rumenjaku, na mestu, kjer se stikata rumenjak in beljak se tvori sivo zelena spojina, železov sulfid. Čeprav barva res ni najbolj prijetna na pogled, so takšna jajca povsem neškodljiva.

Procesu se lahko izognete tako, da dosledno upoštevate čas kuhanja in jajc ne puščate predolgo v vroči vodi, kuhana takoj pohladite pod mrzlo ali, še bolje, jih položite v posodo z ledeno mrzlo vodo.

Kaj pa barva lupine?

Morda so tudi vas že prepričevali, da temnejša lupina jajca zagotavlja kvalitetnejšo vsebino. Če ste verjeli, so vas pretentali, kajti barva lupine ne pove ničesar o kakovosti jajc, pove pa veliko o vrsti kokoši, ki jo je znesla.

Bele kokoši imajo tako jajca z belo lupino, medtem ko imajo kokoši s temnejšim perjem jajca s temnejšo lupino. Znova, povezave med kakovostjo jajc in barvo njihove lupine praktično ni.

Preberite še: Kako dolgo so užitna trdo kuhana jajca

Morda vas zanima tudi: Cela jajca ali samo beljaki: Kaj je v resnici bolj zdravo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)