Priprava tradicionalnih krofov zaobjema cvrtje v olju. A ker dandanes vsak teži k temu, da bi pojedel čim manj maščobe, hkrati pa se v pustnem času nihče noče odpovedati slastnim, puhastim krofom, poglejte recept za takšne iz pečice.
Verjemite, ne bodo vas razočarali.
Sestavine:
- 500 gramov gladke bele moke
- 20 gramov svežega kvasa
- tri žlice sladkorja
- tretjina žličke soli
- 200 mililitrov toplega mleka
- naribana lupinica polovice limone
- en vaniljev sladkor
- dva rumenjaka
- 100 gramov stopljenega masla
- marelična marmelada za polnilo
- rumenjak za premaz
- mleti sladkor za posip
Priprava
- V 100 mililitrov toplega (ne vročega) mleka nadrobite kvas, dodajte žlico sladkorja, dve žlici moke, dobro zmešajte in pustite na toplem, da bo kvas vzhajal.
- V večjo posodo stresite moko, na sredini napravite vdolbino in vanjo nalijte vzhajan kvas.
- Ostalemu mleku primešajte ostali sladkor, vaniljev sladkor, sol, rumenjake, stopljeno maslo, limonino lupinico.
- Zmešajte in s tekočino počasi zalivajte kvas. Rahlo mešajte s kuhalnico, dokler ne porabite vse moke. Uporabite lahko tudi mešalnik.
- Ko se testo preneha prijemati za kuhalnico ali nastavke mešalnika, ga do konca zamesite na delovni površini. Po potrebi dodajte še malo moke.
- Zgneteno testo pustite vsaj eno uro vzhajati.
- Ko dovolj naraste, ga razdelite na 12 manjših kroglic. Te oblikujte v kroge, na sredino vsakega položite žlico marmelade, jih tesno zaprite in položite na s peki papirjem obložen pekač.
- Nekoliko jih sploščite, da dobijo obliko krofa.
- Pokrijte s čisto krpo in počakajte 40 minut. Nato jih premažite z rumenjakom in v predhodno segreti pečici na temperaturi 180 stopinj Celzija pecite od 15 do 20 minut.
- Pečene krofe posujte s sladkorjem v prahu.
Recept s portala dnevnik.hr
Preberite še: Neprimerna temperatura jajc in kaj vse še lahko pokvari praznično peko
Morda vas zanima tudi: Puhasta in sočna jagodna rulada (recept)
oddajte komentar