Brez cvrtja! Rahli pustni krofi iz pečice (recept)

V stilu bližajočega se pusta poglejte, kako lahko tudi v pečici pripravite mehke, puhate krofe.

21.2.2022 ob 12:01 | Foto: Gettyimages (naslovna fotografija je simbolična), Instagram | Avtor: M. FL.

Brez cvrtja! Rahli pustni krofi iz pečice (recept)

Priprava tradicionalnih krofov zaobjema cvrtje v olju. A ker dandanes vsak teži k temu, da bi pojedel čim manj maščobe, hkrati pa se v pustnem času nihče noče odpovedati slastnim, puhastim krofom, poglejte recept za takšne iz pečice.

Verjemite, ne bodo vas razočarali.

Sestavine:

  • 500 gramov gladke bele moke
  • 20 gramov svežega kvasa
  • tri žlice sladkorja
  • tretjina žličke soli
  • 200 mililitrov toplega mleka
  • naribana lupinica polovice limone
  • en vaniljev sladkor
  • dva rumenjaka
  • 100 gramov stopljenega masla
  • marelična marmelada za polnilo
  • rumenjak za premaz
  • mleti sladkor za posip
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbara (@malialergiki)

Priprava

  • V 100 mililitrov toplega (ne vročega) mleka nadrobite kvas, dodajte žlico sladkorja, dve žlici moke, dobro zmešajte in pustite na toplem, da bo kvas vzhajal.
  • V večjo posodo stresite moko, na sredini napravite vdolbino in vanjo nalijte vzhajan kvas.
  • Ostalemu mleku primešajte ostali sladkor, vaniljev sladkor, sol, rumenjake, stopljeno maslo, limonino lupinico.
  • Zmešajte in s tekočino počasi zalivajte kvas. Rahlo mešajte s kuhalnico, dokler ne porabite vse moke. Uporabite lahko tudi mešalnik.
  • Ko se testo preneha prijemati za kuhalnico ali nastavke mešalnika, ga do konca zamesite na delovni površini. Po potrebi dodajte še malo moke.
  • Zgneteno testo pustite vsaj eno uro vzhajati.
  • Ko dovolj naraste, ga razdelite na 12 manjših kroglic. Te oblikujte v kroge, na sredino vsakega položite žlico marmelade, jih tesno zaprite in položite na s peki papirjem obložen pekač.
  • Nekoliko jih sploščite, da dobijo obliko krofa.
  • Pokrijte s čisto krpo in počakajte 40 minut. Nato jih premažite z rumenjakom in v predhodno segreti pečici na temperaturi 180 stopinj Celzija pecite od 15 do 20 minut.
  • Pečene krofe posujte s sladkorjem v prahu.

Recept s portala dnevnik.hr

Preberite še: Neprimerna temperatura jajc in kaj vse še lahko pokvari praznično peko

Morda vas zanima tudi: Puhasta in sočna jagodna rulada (recept)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)