20.2.2017 ob 10:45
Krofom se boste v dneh, ki so pred nami, le težko izognili. Ljubki sladki debeluški nas kličejo iz vsake pekarne in samo najbolj vztrajni bodo sledili novoletnim zaobljubam. Mi zagovarjamo, da se na vsake toliko pač moramo posladkati.
Tudi če se prehranjujete vegansko, ni potrebe, da bi pustno veselje minilo brez krofov. Aleksandra Grilc Tomažin, ustanoviteljica kulinaričnega centra Ayatana, za bralce Mične deli recept za krofe, ki si jih lahko privoščijo tudi vegani.
Veganski ocvrti pustni krofi
• 5 skodelic bele pirine moke
• 3 dcl ovsenega mleka
• 1/3 skodelice brezovega sladkorja
• 20 g svežega kvasa
• ½ skodelice stopljenega kokosovega olja
• nastrgana lupinica 1 limone
• ščep soli
• olje za cvrtje
• sladkor v prahu za posip
Iz vseh sestavin zamesimo vzhajano testo in ga pustimo vzhajati približno eno uro, da testo dobro naraste in podvoji svojo količino.
Vzhajano testo ponovno pregnetemo in ga razvaljamo na debelino približno 2 centimetrov. Z okroglimi modelčki izrežemo kroge, jih polagamo na pomokano desko in pustimo vzhajati še približno pol ure, da še malo narastejo.
V večjem loncu segrejemo olje.*
Krofe ocvremo najprej na eni strani, nato pa jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Ocvrte krofe polagamo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami, da se odcedi odvečno olje. Hladne napolnimo z marmelado po želji (marelična se poda najbolje) in jih posujemo s sladkorjem v prahu.
*Temperaturo olja najbolje preverimo z leseno kuhalnico, ko v olje potopimo ročaj. Olje je prave temperature, ko se okoli ročaja začnejo delati mehurčki.
Foto: Primož Zanoškar
oddajte komentar