Hrustljavo borovničevo pecivo brez glutena

Izjemna kombinacija hrustljavega maslenega testa in sočnega borovničevega nadeva.

20.9.2023 ob 1:10 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Hrustljavo borovničevo pecivo brez glutena

Res je, da se sezona borovnic počasi zaključuje, a zamrznjene so na voljo vse leto in vedno dobrodošle v raznih sladkih jedeh.

Ena od njih je hrustljavo borovničevo pecivo iz zdrobljenega testa in sočnega nadeva, ki ima več prednosti: je brez glutena in preprosto za pripravo, se, čeprav je brez prej omenjene beljakovine, ne drobi preveč in se dobesedno stopi v ustih. V pecivu prav tako ni jajc, zato je idealno za vse, ki jih ne smejo uživati zaradi alergije nanje.

Sestavine za testo

  • 125 gramov sladkorja v prahu
  • lupinica ene limone
  • 140 gramov zmehčanega masla
  • žlička paste iz stroka vanilje (ali dve žlički ekstrakta)
  • 300 gramov brezglutenske moke
  • tri četrtine žličke ksantan gumija (izpustite, če je že dodan moki)
  • pol žličke soli

Sestavine za nadev

  • 75 gramov mletega sladkorja
  • naribana lupinica ene limone
  • 600 gramov svežih ali zamrznjenih borovnic (slednjih pred uporabo ni treba tajati)
  • deset gramov koruznega škroba
  • žlička soka ene limone
  • žlička paste vanilje (ali dve žlički ekstrakta)
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 조이(Joy) (@joy_n_baking)

Priprava

Rešetko v pečici položite na srednja vodila. Kvadratni pekač s stranico 23 centimetrov obložite s peki papirjem, pečico segrejte na 190 stopinj Celzija.

Testo:

  • V posodi zmešajte limonino lupinico in sladkor.
  • Dodajte zmehčano maslo in vaniljo ter dobro zmešajte s kuhalnico.
  • V drugi posodi zmešajte moko brez glutena, ksantan in sol.
  • Mokrim dodajte suhe sestavine in mešajte, da nastanejo grudice, nato pa z rokami zgnetete v gladko testo.

Borovničev nadev

  • Zmešajte sladkor in limonino lupinico.
  • Dodajte borovnice, koruzni škrob, sok limone, vaniljo.

Sestavljanje peciva:

  • Testo razdelite na tri enake dele in z dvema tretjinama obložite pekač. Poravnajte ga v enakomeren sloj.
  • Po podlagi razdelite borovničev nadev.
  • Preostalo tretjino testa zdrobite po nadevu iz borovnic.
  • Pecite približno 50 do 55 minut, če so borovnice sveže, če so zamrznjene deset minut dlje.
  • Počakajte, da se pecivo povsem ohladi, vzemite ga iz pekača in narežite na kocke ali ploščice.

Dodaten nasvet: pecivo lahko postrežete še nekoliko toplo s sladoledom. A treba je vedeti, da se bo toplo med rezanjem znatneje drobilo.

Recept s portala Miss7.24sata.hr

Preberite še: Jabolčno pecivo z zdrobom (recept za izvrstno jesensko sladico)

Morda vas zanima tudi: Mateja Delakorda: Nedeljska sladica ni ne pregreha ne greh


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)