19.7.2023 ob 12:10
Ste za sladoled? Svojega najljubšega si lahko pripravite tudi sami.
V kuharici Osvežujoči sladoledi in sorbeti je zbranih več kot sto receptov za mlečne, smetanove in sadne sladolede, sorbete in granite, nežne parfeje, ki se kar raztopijo v ustih, in sveže zapeljivčke z jogurtom.
Tukaj so štirje preprosto dobri – v pokušino in užitek.
Potrebujemo (za štiri):
Kavo ohladimo, nato vanjo primešamo sladkorni sirup. Kocke ledu razbijemo in polovico stresemo v kozarce. Drugo polovico razbitega ledu v mešalniku zmeljemo z mešanico kave in sladkornega sirupa. Počasi dodajamo stepeno smetano in premešamo. Granito napolnimo v kozarce in ponudimo. Po želji jo lahko potresemo še s kakavovim prahom. |
Potrebujemo (za štiri):
Orehova jedrca sesekljamo. Zavremo mleko, posodo odstavimo, vanjo stresemo sesekljane orehe in pustimo 10 minut, da se mleko prepoji. Rumenjake in sladkor v prahu penasto stepemo. Mešanici dodamo mleko z orehi, vse skupaj kremasto zmešamo v topli vodni kopeli. Kremo nato stepamo do hladnega v mrzli vodni kopeli. Maso preložimo v nizko posodo in za okoli šest ur postavimo v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem sladoled večkrat premešamo. Pripravljenega malo odtalimo, nato ponudimo. |
Potrebujemo (za štiri):
Borovnice preberemo, operemo in odcedimo. Stresemo jih v primerno posodo, prilijemo limonin sok in sladkor v prahu ter pretlačimo. Sadno kašo za 15 minut postavimo v zamrzovalnik. Rikoto gladko zmešamo z nekaj mleka. Nato primešamo še preostalo mleko, vaniljev sladkor in vaniljevo sredico ter vse skupaj postavimo na ogenj, da zavre. Vročo maso ohladimo v mrzli vodni kopeli, nato jo primešamo borovničevi kaši. Mešanico nalijemo v nizko posodo in jo za okoli šest ur postavimo v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem večkrat premešamo. Sladoled pred serviranjem nekoliko odtalimo. |
Potrebujemo (za štiri):
Ribez operemo, očistimo in osmukamo. V 120 ml vode med mešanjem raztopimo sladkor. Mešanico skuhamo v sirup in ga nato ohladimo. Iztisnemo limonin sok. Zmešamo ga z ribezom, pretlačimo v kašo in primešamo sladkorni sirup. Maso skozi cedilo pretlačimo v posebno posodo in jo za okoli pet ur postavimo v zamrzovalnik. Večkrat jo dobro premešamo z vilicami. Sorbet gladko zmešamo v kuhinjskem mešalniku. Iz beljaka in ščepca soli stepemo čvrst sneg, ki ga nato primešamo sorbetu. Maso znova postavimo v zamrzovalnik, da se strdi. Z žlico za sladoled oblikujemo kepice in jih okrasimo z lističi mete. |
Preberite še: Tri poletne sladice, polne sadja
Morda vas zanima tudi: Bučke: Zdrava poslastica, ki pa jih ljudje s temi težavami ne bi smeli uživati
oddajte komentar