Devet knjig, ki jih mora prebrati vsaka ženska

Teh devet izjemnih knjig vam bo odprlo um in srce. Ob branju se sprostite in bodite srečni.

12.2.2016 ob 7:45

knjigenaslovka.jpg

Knjige so gotovo med najboljšimi izumi človeštva, saj v le nekaj kubičnih centimetrih skrivajo znanje, zgodbe in (vsaj praviloma) razsvetljenje. Vsako leto se po svetu izda več kot dva milijona novih knjig, najti knjigo, vredno vašega časa, pa je lahko izziv.

Mična vam prav zaradi tega predstavlja devet knjig, ki so več kot vredne vašega časa, še več, če jih boste prebrali, boste zaradi tega bogatejši za veliko pomembnega znanja. Ena redkih materialnih stvari, ki s kopičenjem ne izgubijo vrednosti in od katerih lahko – če se jim posvetiš – odneseš veliko več, kot vanje vložiš,  so knjige. Tudi te, ki vam jih tokrat predstavljamo. 📚

1000sonc.jpg

Tisoč veličastnih sonc

Roman o trpljenju žensk, ki jim sonce lahko posveti samo tako, da zastrejo temo.

Tisoč veličastnih sonc je druga knjiga slavnega afganistanskega  avtorja Khaleda Hosseinija, ki je zaslovel s svojim prvencom Tek za zmajem.
Avtor pripoveduje zgodbo o svoji domovini od leta 1974 do sedanjosti skozi oči dveh afganistanskih žensk različnih generacij, ki ju vrsta naključij poveže v tesno prijateljstvo. To jima pomaga živeti v krvavih zgodovinskih okoliščinah in v okolju, ki je ženskam izrazito neprijazno, in doseže vrhunec, ko se ena žrtvuje za srečnejšo prihodnost druge.

Zgodba se kljub vsej bedi, nasilju, zlorabam »srečno« konča saj upanje zmaga nad trpljenjem. Kdor je jokal ob Teku za zmajem, bo zagotovo jokal ob soncih nad Afganistanom.

Založba: Mladinska knjiga

sapiens (2).jpg

Sapiens: kratka zgodovina človeštva

Prof. Yuval Noah Harari se je rodil v Izraelu in doktoriral na Oxfordu. Je avtor več knjig. Najbolj prodorna med njimi je ta, ki vam jo Mična predstavlja danes. Knjiga se v napetem slogu loteva velikih vprašanj zgodovine in sodobnega sveta in nam predstavi vse bistvo našega razvoja.
Pred 100.000 leti je Zemljo naseljevalo vsaj šest človeku sorodnih vrst. Bile so nepomembne živali, ki na svetu niso imele nič večjega vpliva kot gorile, kresnice ali meduze. Danes je na Zemlji samo še ena človeška vrsta. Mi. Homo sapiens. Naš vpliv na Zemljo pa je tako silen, da znanstveniki razmišljajo, da bi to dobo poimenovali kar antropocen. Postali smo vladarji sveta. Kako smo zavladali našemu planetu? Kako je prednikom uspelo, da so se zbrali v tako velike skupnosti, ustanovili mesta, kraljevine, cesarstva? Kako smo začeli verjeti v bogove, narode in človekove pravice; zakaj zaupamo denarju, knjigam in zakonom? In zakaj smo postali sužnji birokracije, potrošništva in iskanja sreče? Kakšna je torej prihodnost naše nemirne vrste?

Založba: Mladinska knjiga

hisna.jpg

Hišna mrha : 26 žensk govori resnico o seksu, osamljenosti, delu, materinstvu in zakonu

Gre za eno izmed najbolj šokantnih, presunljivo iskrenih in neposrednih ženskih knjig avtorice Cathi Hanauer. Tokrat v roke ne boste vzeli izmišljene zgodbe ali priročnika, temveč resnična pričevanja šestindvajsetih žensk, ki so spregovorile o vsem: o svojem odnosu do materinstva, partnerstva, poroke in dela. Ženske brez dlake na jeziku, večinoma pisateljice, so priznale svoje največje strahove, razkrile svoje poglede na vlogo ženske v sodobnem svetu in zaupale, zaradi česa trpijo: ker jih otroci ne cenijo, ker jim možje ne pomagajo pri vzgoji itd.

Da je knjiga postala velikanska uspešnica, ima zasluge velika O in njen The Oprah Magazine, v katerim je pisalo: »Najboljše pri Hišni mrhi je to, da spoznamo, koliko nas je … Ta knjiga bo imela stalno mesto na vaši nočni omarici – če je prej v koga ne zalučate

Založba: Hiša knjig, Založba KMŠ

zgodba.jpg

Zgodba človeškega telesa – evolucija, zdravje in bolezen

Rdeča nit knjige so glavne evolucijske spremembe, ki jim je bilo človeško telo podvrženo v preteklosti in njihova povezava s sodobnim načinom življenja.
Avtor knjige Daniel E. Lieberman je eden najbolj znanih antropologov na svetu in profesor na Harvardu, kjer poučuje človeško evolucijsko biologijo in biološke znanosti.
Lieberman v središče svojega obsežnega dela postavi glavne transformacije, ki so pripomogle k adaptacijam telesa na prvotni in sedanji človekov način življenja, od hoje po dveh nogah, prek prehranjevalnih navad, do kulturnih sprememb, ki so močno vplivale tudi na delovanje in uporabljanje človeškega telesa.
Avtor o človekovem telesu govori s simpatijo, hkrati pa nas ves čas preseneča s svojimi ugotovitvami, kot je denimo paradoks, da so spremembe življenjskega stila od kamene dobe do današnjih časov sicer pripeljale do daljše življenjske dobe, hkrati pa se je zaradi tega zelo povečalo tudi število kroničnih sodobnih bolezni

"Liebermanov evolucijski pristop nas privede do marsikaterega spoznanja, ki se upira intuiciji. ... Zgodba človeškega telesa je zanesljiv vodič po problemu, ki bo postal še slabši, preden bo šlo na bolje." –The Guardian

Založba: UMco

dvojesrc.jpg

Imenovali so jo Dvoje src

Pripoved avtorice Marlo Morgan o odiseji Američanke, ki je  živela s plemenom aboridžinov v avstralski divjini in spoznala njihov odnos do narave in življenja.

Pogumni ženska je potovala z avstralskimi domorodci in spoznala čudovite skrivnosti in modrost zelo starega plemena: kako navezati stik z naravo in kako zaupati in verovati svojemu notranjemu vedenju in vodstvu.

Iz vsebine:
Resnični ljudje (beri domorodci)  lahko uporabljajo telepatijo predvsem zato, kr ne ponarejajo resnice, ker se nikoli ne lažejo, ne zatekajo se niti k majhnim lažem in nikoli ne uporabljajo prostaških izrazov. Nobenih laži ni, torej nimajo ničesar za skrivati. Ne boljo se odpreti svojega uma in so pripravljeni sprejeti in posredovati informacije.

Toda v mojem svetu, kjer ljudje kradejo v podjetjih, goljufajo pri davkih in se varajo, ne bi telepatija nikoli šla. Moji ljudje ne bi nikoli privolili v tako "umsko odprtost".  Preveč prevar morajo skriti, preveč prizadetosti, preveč grenkobe.

Mutanti (ljudje, ki so pozabili starodavne spomine – torej mi) se prepirajo o imenu Boga, o zgradbah v njegovo čast, o dnevih, ki naj bi mu bili posvečeni, o času, ki naj bi mu ga namenjali. Je prišel na Zemljo ali ne?... 

Založba: Založba ENO

krava.jpg

Krava na parkirišču: Obvladovanje jeze po Zenu

Bi se razjezili na kravo, ki bi vam tik pred nosom zasedla parkirni prostor? Ne? Zakaj potem znorite, ko to stori drug voznik? V čem je razlika? Kdor se pusti razjeziti, je kot lutka na vrvicah, s katero upravljajo drugi. Z jezo ne pridete daleč; nikogar ne morete z ustrahovanjem prisiliti, da vas bo spoštoval in cenil. Zakaj mislite, da lahko z jezo obvladujete druge, ko je ta vendar povsem (in vsem) očiten znak, da ne znate krotiti niti sebe in svojih nerazumnih čustvenih vzgibov.

Učinkovitejše poti za razreševanje problemov nam predstavlja nekdanji odvetnik Leonard Scheff, ki je nekoč menil, da lahko svoje delo uspešno opravljal le, če v sodni dvorani iz njega ves čas bruha jeza. Potem je odkril budizem in rešitev za odstranitev vzrokov svoje jezljivosti.
Naučite se smejati sami sebi. Drugi korak je, da spoznate, kako obvladovati jezo drugih. Končna osvobajajoča resnica pa je: Nihče in nič vas ne more razjeziti, če ne privolite v to – razjezite se lahko le sami.

Založba: Primus

minimal.jpg

Minimalizem – živeti s smislom

Američana Joshua Fields Millburn in Ryan Nicodemus sta odpovedala dobro plačani službi v veliki korporaciji ter zavrgla ali razdala večino svojega imetja. Zasnovala sta spletno stran theMinimalists.com ter sklenila svoj čas in energijo nameniti življenju s smislom.

Kaj je torej minimalizem? Pravzaprav nič novega ali zapletenega. Gre zgolj za načelo upiranja začaranemu krogu potrošništva, pri katerem opustimo vse odvečno in nepomembno, da bi se lahko osredotočili na tisto, kar zares šteje: zdravje, odnosi, strast, osebna rast in prispevanje k zboljšanju skupnosti.
Napotki avtorjev se med drugim dotikajo dela, hrane, težavnih odločitev ter predvsem smisla življenja – pojma, ki ga iz potrošniške ponudbe pač ne moremo izbrati.

Knjiga ima nekaj dragocenih sporočil in v času, ko nam tako hudo primanjkuje časa, si vendarle vzemite čas in jo preberite. Če nič drugega, se boste za trenutek ustavili in se vprašali, ali živite polno in strastno, ali svoj čas namenite tudi bližnjim, ali je to, čemur pravite kariera, res to, čemur se želite posvetiti v naslednjih letih. In predvsem, ali vas vse to izpolnjuje.

Založba: Mladinska knjiga

strah.jpg

Onstran strahu

Onstran strahu avtorice Mary Carroll Nelson je nenavadna, a uporabna knjiga. Je obvezno branje za vsakogar, ki bi rad stopil na pot k svobodi in radosti, ki sta človekovi neodtujljivi pravici. Glavna ovira je strah. Ko zmoremo premagati strah in nagnjenje k obsojanju, lahko usvojimo mojstrstvo ljubezni in zaživimo po nahualskih načelih.

Rdeča nit knjige so nauki dona Miguela Ruiza, čisto pravega tolteškega nahuala, ki se je rodil v družini mehiških ljudskih zdravilcev, študiral na medicinski fakulteti in delal kot zdravnik, nato pa doživel nesrečo in z njo obsmrtno izkušnjo, zaradi katere se je nato ponovno vrnil k svojim koreninam in osredotočil na odkrivanje starodavne modrosti svojih prednikov.


Knjiga vsebuje:

  • Razlago elementov tolteške modrosti in duhovne prakse, ki so temelji Štirih dogovorov.
  • Opise vaj in obredov za premagovanje strahu in osvobajanje od občutkov krivde.
  • Navodila za domišljijsko potovanje v starodavno mesto Teotihuacán, sveto središče tolteških nahualov.
  • Prerokbe o prihodnjem razvoju človeštva.
  • Zgodbe o Ruizovem vajeništvu pri materi Sariti, spoštovani curaderi ali ljudski zdravilki.

Založba: Primus


{6B7D5384-DC09-421E-87A6-7609971F5B81}Img100.jpg

Zakaj so pa Francozinje lahko vitke

Mireille Guiliano, rojena in vzgojena v Franciji, v tej knjigi prepleta zabavno opisane spomine z modrostjo, duhovitostjo, slastnimi recepti in zdravim galskim razmišljanjem. Prinaša nam leta izkušenj ter praktične nasvete in namige za življenje žensk s poudarkom na odlikah, kot so svežina, pestrost, osebni okus, užitek in - njen glavni moto - prava mera.
Prastaro filozofijo o hrani in življenju je prikrojila 21. stoletju ter ženskam vseh dežel in kultur. Prinaša priporočila tako tistim, ki bi radi shujšali, kakor tistim, ki bi radi jedli bolje in bolj zdravo. Knjiga vsebuje tudi nekaj čudovitih receptov - od porove juhe, prav primerne za hujšanje, do francoskih rogljičkov in omlete z bučnimi cvetovi.

Mnoge ženske po svetu se sprašujejo, ali imajo morda Francozi gen za vitkost. Naj vas potolažimo, da ni tako. ''Ko sem odraščala v Franciji, sem imela normalno telesno težo, ko sem prišla v ZDA, pa sem takoj pridobila deset kilogramov,'' je za oddajo Oprah Show povedala avtorica. Ko se je znova vrnila v svojo domovino, ji je osebni zdravnik povedal, da lahko spet pridobi normalno telesno težo, a mora uporabiti nekaj francoskih trikov.

Založba: Učila International

Avtorica: Petra Furlan

Foto: Osebni arhiv posamezne knjižne založbe, Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)