NAREDI SAMA: Retro torbica iz stare knjige

Stara knjiga iz vaših polic kar kliče, da jo ponovno vzamete v roke, pa čeprav iz nje naredite privlačno retro torbico.

7.9.2015 ob 6:30

Untitleesign.jpg

Najboljši modni dodatki morajo biti funkcionalni. Preprosta retro torbica je primerna za zabavo ali ob večernih sprehodih. Je odličen način za začetek pogovorov, saj bodo vsi ljudje navdušeni nad vašo iznajdljivostjo in reciklirano torbico.  


Že slediš Mični na Facebooku?

Za izdelavo torbice ne potrebujete posebnih spretnosti, le kanček inspiracije in kreativnosti. Navdušeni boste nad svojim izdelkom.

P.S.: Ne bo se vam več  treba bati nepridipravov, saj ponavadi gospodične, ki imajo v roki knjigo, niso tarča cestnih roparjev.

Potrebščine, ki jih potrebujete za izdelavo:

  • Stara knjiga s trdimi platnicami (debelina min. 3,5 cm)
  • kos blaga
  • škarje
  • lepilo (MEKOL) za tekstil, papir in karton (lahko tudi lepilna pištola)
  • šivanka + sukanec (šivalna mašina)
  • ravnilo
  • magnetna zaponka za torbico
  • marker
  • oster olfa nož
  • verigica za naramnice (po želji)
torbica1.jpg

Pozor: Če uporabljate mekol lepilo, pazite, da imate roke karseda čiste, saj se rado zgodi, da z dodatnim lepilom umažete platnice knjige, kot se je to zgodilo nam. Najlažje je, če lepilo nanašate s malim čopičem. Najbolj elegatna rešitev pa je seveda lepilna pištola, ki jo lahko kupite v vseh bolje založenih trgovinah s pripomočki za ustvarjanje.

Navodila po korakih:

Korak 1:Izberite knjigo, ki je debela vsaj 3,5 cm (da boste lahko spravili vanjo vsaj osnovne stvari) in dobro očistite njene platnice. Z olfa nožem odstranite vse liste, da vam ostanejo samo platnice.

Korak 2-3: Vzemite kos blaga. Naj se barve in vzorci na blagu ujemajo s platnicami knjige. Pomagajte si z ravnilom in odrežite kos blaga, ki je malo večji od platnic vaše knjige. Naj bo na vsaki strani večji cca. 3 cm.

torbica2.jpg

Korak 4-6: Blago na zadnji strani pripravite za robljenje. Če nimate likalnika, to storite tako, kot smo mi: da robove prilepite preprosto z lepilom za tekstil.

torbica3.jpg

Korak 7-9: Sedaj morate pripraviti stranske dele torbice. Knjigo razprite in odrežite kos blaga kot kaže slika 7. Blago mora biti prepognjeno na spodnjem širšem delu, tako, da dobite dve plasti blaga. Odrežite večji kos blaga, da ga boste lahko še lepo zarobili. Lahko obe plasti blaga skupaj zašijete ali pa ga kar zlepite z lepilom za tekstil, tako, kot smo to storili mi.

torbica4.jpg

Korak 10-13: Na prvi večji kos blaga, ki bo notranjost torbice ( korak 2-3) morate prišiti EN DEL magnetne zaponke. Odrežite manjši kos blaga, ki bo služil kot podlaga in ga lično zašijte na blago. Pomagajte si s škarjami ali olfa nožem, da naredite luknjo skozi blago - s tem boste lahko namestili magnetek. Bodite pozorni na sprednjo in zadnjo stran blaga!

torbica5.jpg

Korak 14-17:  Sedaj morate narediti še drugi del magnetne zaponke, da se bo torbica lepo zaprla. Iz blaga izrežite obliko (2 plasti blaga) kot na sliki 14. Magnet prišijte po istem postopku, kot ste to naredili v korakih od 10 do 13.

torbica6.jpg

Korak 18-19: Stranske dele blaga in en del magnetne priponke prilepite na platnice. Zraven lahko iz trakcev naredite tudi zanke, na katere boste pripeli prikupno verigico in tudi te prilepite na platnice. Nalepljene kose obtežite s težjimi knjigami, da se bo lepilo še močneje prijelo. Počakajte približno pol ure.

Korak 20: Stranske dele torbice sedaj zlepite do konca.

torbica7.jpg

Korak 21-22: V notranjost knjige prilepite še največji kos blaga, ki ste ga prej pripravili. Bodite pozorni, da bo vsak del magneta na svoji strani. Počakajte, da se lepilo dobro posuši. Nato lahko na torbico pripnete še verigico za naramnico in torbica je nared.

torbic8.jpg

Namig: odlično in poceni izbiro starih knjig z debelimi platnicami imajo na ljubljanskem bolšjem sejmu ob nedeljah.

Vam je retro torbica všeč? Pošljite nam tudi fotografije vaših izdelkov na micna@delo.si.

torbica10.jpg

Avtorica: Petra Furlan

Foto: P. F.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)