Deset opravil, ki se jih lahko lotite le enkrat na leto

Vsa lahko opravite v enem dnevu.

11.11.2016 ob 9:10

cisto.jpg

Verjeli ali ne, obstajajo dela, za katere si lahko brez slabe vesti vzamete čas samo enkrat na leto. Več bi bilo preveč. Poglejte, za katera res ne gre pogosteje izgubljati minut, energije in denarja.

Nam že sledite na Facebooku

1. Obrišite okenske okvirje

Eno so okenska stekla, ta čiščenje potrebujejo pogosteje. Druga zgodba so okenski okvirji. Če jih boste enkrat na leto obrisali s krpo, ki ste jo namočili v mešanico vode in detergenta, bo povsem dovolj. Pazite le, da na lesenih površinah ne boste pregrobi in skupaj z umazanijo odstranili še zaščitnega premaza.

2. Prevetrite predal s kramo

Ta je v vsakem domu. V njem so prazne baterije, odsluženi kabli, svinčniki, ki ne pišejo več, rokavice brez para, ure, ki ne delujejo, nešteto papirčkov in še bi lahko naštevali. Njegovo vsebino dodobra pretresite enkrat na leto in zavrzite vse, česar ne potrebujete, ostalo uredite v smiselni red.

3. Obrišite žarnice

Na njih se nabiratata umazanija in prah. Res pa je, da običajno pregorijo prej kot v enem letu in njihovo čiščenje največkrat sploh ni potrebno. V kolikor vam služijo dlje, jih odvijte in obrišite. Seveda to velja tudi za lestence. Presenečeni boste, kako umazani so.

4. Očistite dimnike

To delu prepustite nekomu, ki se na dimnike spozna, vi se medtem, ko jih čisti, samo držite za gumb.

5. 6. 7. operite zavese in globinsko očistite preproge ter oblazinjeno pohištvo in vzmetnice

Več kot enkrat na leto vam tega ni treba početi. Morda so izjema le zavese v kuhinji, na katerih se zaradi kuhanja nabere več umazanije in maščob ter jih velja večkrat oprati.

8. Očistite žlebove

Priskrbite si lestev in vsako jesen, ko listje odpade, počistite žlebove vaše hiše. Tako se boste izognili marsikateri zimski nevšečnosti. Vzemite rokavice, kajti nikoli ne veste…

9. Očistite vrtno pohištvo

Preden ga pospravite do naslednje pomladi, ga temeljito očistite s primernim čistilom in krtačo. Med poletjem za čistočo stolov in mize na vrtu ali terasi lahko poskrbi dež.

10. Pospravite klet in garažo

Če ju nimate, boste za to delo prikrajšani. Sicer je prav to tisto, ki vam bo vzelo največ časa, a si boste na koncu morali priznati, da ni bil porabljen zaman.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)