Pet načinov čiščenja srebrnega nakita

Do znova sijočega srebra si pomagajte s pepelom, jedilno sodo ali zobno pasto.

11.5.2015 ob 6:30

shutterstock_8898913.jpg

Srebrn nakit včasih potemni in tako izgubi svoj prvotni sijaj. Na srečo mu ga lahko s povsem preprostimi načini vrnete. Tu je nekaj najbolj učinkovitih.

S pepelom cigaret. Ne svetujemo, da začnete kaditi, a če imate možnost, malce cigaretnega pepela pomešajte z limoninim sokom ali vodo, v mešanico namočite krpico in z njo zloščite srebro. Na koncu nakit splaknite in posušite na mehki krpi.

S pomočjo jedilne sode. V posodico nalijte dva decilitra vode, dodajte dve žlički jedilne sode in žličko soli. Vodo zavrite. Posodo odstavite in vanjo položite nakit, ki potrebuje čiščenje. Počakajte približno 15 minut, nato pa okrasje vzemite iz tekočine, ga sperite pod čisto vodo in posušite.

S kisom. Srebro namočite v alkoholni kis, počakajte 20 minut ter ga nato zdrgnite z nežno krtačko, namočite še v topli vodi ter ga na koncu samo še obrišite z mehko brisačo.

Z zobno kremo. Pisali smo že, da je srebrn nakit povsem mogoče očistiti z zobno pasto. Natrite z njo verižice, prstane in uhane, jih malce zdrgnite s prsti, ter jih nato splaknite in pustite, da se povsem posušijo.

Z blagim pralnim praškom. Malce tekočega, takšnega brez fosfatov dodajte dvema decilitroma vroče vode, v mešanico potopite srebro in z mehko krpo zbrišite vaš nakit. Na koncu ga splaknite in pustite, da se posuši.

Še dodaten nasvet: Ko srebrnega nakita ne nosite, ga hranite v tesno zaprti plastični vrečki. Ob stiku z zrakom namreč hitreje potemni.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)