Bananina voda za lepe lončnice

Bujno rast in razkošno cvetenje lončnic lahko spodbudite z bananino vodo.

6.5.2023 ob 8:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Bananina voda za lepe lončnice

Z lončnicami okrašeno stanovanje na več načinov izboljšuje kvaliteto bivanja. Sobne rastline namreč čistijo zrak, v okolje oddajajo kisik, hkrati so prijetne za oči ter sproščajo in pomirjajo.

V zadnjih letih sobne rastline postajajo vse bolj priljubljene, trend okrasitve domovanja z lončnicami se širi in vsi, ki mu sledijo, si seveda želijo, da bi te kar najbolje uspevale.

Eden od načinov za bujno rast in razkošne cvetove sobnih rastlin je uporaba naravnih gnojil, med katera sodi bananina voda.

Ta je enostavna za pripravo, hkrati je odločno naravno gnojilo za sobne in tudi za zunanje okrasne ter vrtne rastline. Banane in posledično iz njih izdelano gnojilo je  bogato s kalijem, kalcijem, fosforjem in magnezijem, ti tvorijo rasti in zdravju rastlin zelo prijazno kombinacijo.

Kaj je bananina voda?

To je voda, v kateri so se namakali olupki banan. Med namakanjem olupki hranljive snovi sproščajo v tekočino, ki jih obdaja, tako nastane odlično gnojilo.

Ali bananina voda res učinkuje?

Nekateri vrtnarji prisegajo na njeno učinkovitost, čeprav veliko znanstvenih raziskav, ki bi to dokazovale, v resnici ni. To ne pomeni, da bananina voda ni učinkovita, pomeni pa, da se ji bodo za dokaze o učinkih, morali znanstveniki znatneje posvetiti.  

Mehanizem v ozadju je povsem jasen: banane vsebujejo kalij in druge elemente, ki so ključni za dobro rast, za močno steblo in liste, za zdrave korenine, za boljši izkoristek vode, za večjo odpornost ter s tem lažjo obrambo pred boleznimi in morebitnimi škodljivci.

Študija univerze Makerere navaja, da je za večjo učinkovitost gnojila priporočljivo olupke preliti z vrelo vodo, saj se tako sprošča več snovi, a tudi za potrditev teh domnev bo treba več raziskav.

Katere rastline obožujejo bananino vodo?

V bistvu je to gnojilo primerno za vse okrasne in vrtne rastline. Škodovala zagotovo ne bo nobenim, je pa najbolj dobrodošla za cvetoče rastline in tiste, ki obrodijo plodove. 

Najbolj jo bodo torej vesele orhideje, vrtnice, afriške vijolice, amarilisi in druge lončnice z bujnimi cvetovi, tudi kaktusi in sukulente ter na vrtu paprika, paradižnik, kumare.


Zbynek Pospisil/Gettyimages

Ob tem je treba opozoriti, da so običajno banane pri vzgoji in med transportom škropljene z različnimi pesticidi in konzervansi, zato na izključno organskih vrtovih uporabljajte olupke banan biološke pridelave.

Kako izdelati bananino vodo?

Prvi korak: shranjujte olupke

Potem ko pojeste banano, olupek vrzite v vedro ali vrč. Pred tem ga lahko narežete ali zmečkate. Posodo do dveh tretjin napolnite z vodo, nato vanjo samo dodajate olupke, dokler ne zmanjka prostora.

Vrč ali vedro pokrivajte, tako boste preprečili, da bi se tvorila plesen.

Drugi korak: počakajte

Potem ko je posoda polna, jo prestavite v hladen temen prostor in počakajte približno tri tedne. Gnojilo je pripravljeno, ko bananini olupki počrnijo in voda postane temno rjava. Morda boste opazili malce neobičajen vonj in na površini mehurčke, a to je običajno.

Če bi radi bananino vodo izdelali hitreje, olupke v vodi pustite le nekaj dni, mešanico zavrite, vre naj 30 do 45 minut, nato jo ohladite. To bo pospešilo sproščanje hranljivih snovi iz olupkov.

Tretji korak: odstranite olupke

Olupke poberite iz vode in jih vrzite na kompost.

Četrti korak: zalijte rastline

Gnojilo iz bananinih olupkov lahko zlivate neposredno v zemljo, voda, ki je nastala z vretjem, je bolj koncentrirana in bi jo morali razredčiti s petimi deli običajne vode.

Kako pogosto uporabljati bananino vodo?

Lahko jo uporabite vsakič pri zalivanju. Pazite, da ne boste močili listov in da voda ne bo zastajala v lončkih, saj bi to povzročilo gnitje korenin.

Povzeto po portalu Reader’s Digest

Preberite še: Tudi vam vsaka roža umre? To je 6 neuničljivih sobnih rastlin

Morda vas zanima tudi: Zakaj orhidej ne bi smeli podarjati sorodnikom in prijateljem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)