Zrak v svojem domu očistite s sobnimi rastlinami

Preverite, katere rastline se uvrščajo na Nasin seznam najboljših naravnih čistilcev zraka.

27.8.2015 ob 8:15

shutterstock_229734634.jpg

Okrasne rastline so lahko najbolj učinkoviti čistilci zraka, pripomorejo pa tudi k bolj sproščenemu in mirnemu vzdušju v vašem domu. Znano je, da redno obiskovanje narave zniža raven stresa in sprosti napetosti. Študije iz leta 2008 so celo pokazale, da so bolniki v bolniških sobah, v katerih so bile rastline, občutili manj stresa, kot bolniki, ki so bivali v sobah brez rastlin.

Za vas smo izbrali nekaj rastlin, ki so nezahtevne za vzdrževanje, poleg tega pa učinkovito čistijo zrak in izločajo veliko kisika. Nekatere izmed njih se uvrščajo celo na Nasin seznam najboljših naravnih čistilcev zraka. 

Postavite kakšno izmed teh rastlin v vaš dom ali v pisarno in vaše razpoloženje se bo dvignilo.

ALOE VERA
Gel iz aloe vere ima številne zdravilne lastnosti. Ne samo, da pomirja opekline in razdraženo kožo, temveč pomaga tudi k izboljšanju kakovosti zraka v stanovanju. Rastlina pomaga očistiti onesnaženja iz zraka, ki nastajajo ob uporabi kemičnih čistilnih proizvodov. Kadar je škodljiva količina kemikalij v zraku pretirana, se na listih aloe vere začnejo pojavljati rjave lise. Najbolj ji odgovarjajo stanovanja z veliko sonca.

ANGLEŠKI BRŠLJAN
Znanstveniki Nase so zaradi izjemne sposobnosti absorbcije formaldehida bršljan uvrstili na prvo mesto kot rastlino, ki ima največjo zmožnost filtriranja zraka v stanovanju. Prav tako je zelo prilagodljiva in zato enostavna za gojenje. V stanovanju jo imate lahko kot talno ali visečo rastlino. Raste v zmernih temperaturah in na srednji sončni svetlobi.

NAVADNI FIKUS  
Fikusi so poleg tega, da dobro očistijo zrak, zelo preprosti za vzgajanje doma. Uspevajo tudi pri slabi svetlobi in v hladnejšem podnebju. Rastlina, ki potrebuje tako malo, da lepo uspeva, je močan odstranjevalec toksinov in čistilec zraka.

shutterstock_104965631.jpg

LILIJA MIRU
Prelepe lilije miru so čudovite rastline, ki jih doma zelo lahko vzdržujemo. Zmanjšujejo nivo toksinov v zraku. Dobro se počutijo v senci in pri hladnejših temperaturah.

TAŠČIN JEZIK (Sansevieria trifasciata)
Taščin jezik je rastlina, ki jo lahko postavite v kateri koli kot v stanovanjui, saj ne potrebuje veliko sonca in vode. Je redka rastlina, ki absorbira ogljikov dioksid in sprošča kisik ponoči. Postavite Taščin jezik v spalnico in si izboljšajte kakovost spanja.

BAMBUSOVA PALMA
Bambusova palma je na podlagi Nasinih rezultatov čiščenja zraka dobila oceno 8,4. Še posebno dobro iz zraka čisti benzen in trikloroetilen. Za uspevanje potrebuje dovolj vode in senco.

shutterstock_98106539.jpg

FILODENDRON
Prisrčni filodendroni, ki imajo liste v obliki srčkov, so odlična izbira za gojenje doma. So dobri čistilci zraka, predvsem dobro absorbirajo formaldehid. Če za njih dobro skrbimo, lahko živijo z nami mnogo let. Potrebujejo le zmerno količino vode in malo sončnih žarkov.

ŽIVIKASTA KOSMULJKA
Je ena izmed najbolj pogostih rastlin, ki se znajdejo v naših domovih, saj je zelo nezahtevna. Živikasta kosmuljka se prav tako uvršča na Nasin seznam rastlin, ki najbolje čistijo zrak. Dobro se spopada z onesnažemnim zrakom (benzen, formaldehid, ogljikov monoksid).

DRACENA
Z Dracenami, ki zrastejo tudi do 5 m visoko, ponavadi zapolnjujemo večje prostore v stanovanju ali v pisarnah. Da uspevajo, potrebujejo veliko sonca. Iz zraka odstranjujejo toksine, ksilen, trikloroetilen in formaldehid.

POTOS (Epipremnum aureum)
Zlati Potos se je na Nasinem seznam uvrstil predvsem zaradi tega, ker iz zraka zelo učinkovito čisti formaldehid. Potos raste zelo hitro in je prilagojen tudi na nižje temperature in manj sonca. Z njim lepo okrasimo dnevno sobo ali kuhinjo.

Avtorica: P. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)