Tudi vam vsaka roža umre? To je 6 neuničljivih sobnih rastlin

Ne le da polepšajo dom, skrbijo tudi za boljši zrak v prostoru.

27.9.2020 ob 5:35 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Tudi vam vsaka roža umre? To je 6 neuničljivih sobnih rastlin

Tudi vi vsake toliko časa domov navdušeni prinesete kakšno prelepo lončnico, da bi popestrili vaš dom, nato pa se po nekaj mesecih veselje konča? Lepota in cvetovi izginejo, začenja se boj za preživetje, ki pa ponavadi vodi le do kante za smeti.

Če tudi vi spadate med tiste, ki jim v stanovanju težko preživi kakšna sobna rastlina, morda poskusite izbrati kakšno s sledečega seznama. Gre za trdožive rastline, ki se jih ne boste mogli kar tako znebiti.

Lončnice so sicer v stanovanju še kako dobrodošle, saj nam polepšajo dom, hkrati pa imajo tudi pozitiven vpliv na naše počutje in izboljšujejo zrak v prostoru. Nekateri pravijo, da bi zato za čist zrak morali imeti po eno zeleno rastlino na 100 kvadratnih metrov, nekatere študije pa priporočajo v stanovanjih toliko rastlin, kolikor ljudi živi v njih.

Taščin jezik

Sanseverija je vedno zelena zelnata trajnica, ki preživi tudi v najslabših razmerah. Ima debele mesnate liste, ki so temno zelene barve. Pri nekaterih sortah so listi rumeno obrobljeni. Rast je rozetasta in nizka ali pa pokončna. V zemlji imajo odebeljeno koreniko, ki se razrašča plitvo vodoravno. So povsem neobčutljive za suh zrak, dobro uspevajo tako na sončnem kot tudi senčnem mestu. Ne prenesejo temperatur pod 13 stopinj, so o rastlini, imenovani tudi Taščin jezik, zapisali pri klubu Gaia.
 

Aloe vera

Je zdravilna rastlina s širokim spektrom uporabe. Je bogata z antioksidanti, pomaga pri cepljenju opeklin in drugih poškodb kože, hkrati pa je tudi lep okras doma in nezahtevna za vzgojo. Vse, kar potrebuje, je svetlo mesto, tudi neposredno sonce ji ne škoduje. Najbolje uspeva na temperaturi do 12 do 27 stopinj Celzija, od maja do septembra jo lahko postavite na prosto, le v hladnejših večerih jo umaknite v notranjost doma. V toplejših mesecih zahteva nekoliko več zalivanja, pomembno pa je, da se zemlja med posamičnimi zalivanji povsem posuši, sicer lahko pride do gnitja korenin. V hladnejšem delu leta jo je dovolj zalivati enkrat mesečno.
 

Čopasta zelenčica

Je ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin. Ima ozke suličaste liste, z belo progo na sredini. Hitro se razmnožuje in ne zahteva veliko nege. Je tudi koristna, saj iz zraka posrka plesen in druge škodljive snovi. Dobro uspeva v vlažnih prostorih, zato jo lahko hranite tudi v kopalnici ali pralnici. Zelenčica sicer ima rada vlažno zemljo in zmerno zalivanje.

Zlati potus

Tudi ta dekorativna lončnica bo lepo popestrila dom, hkrati pa prečistila zrak v prostoru. Gre skoraj za neuničljivo rastlino, zraste pa vam lahko tudi 8 metrov v dolžino. Če postane prevelika, ji enostavno postrižite vršičke. Zalivajte jo zmerno, ko je zemlja suha, sicer pa jo raje postavite stran od dosega hišnjih ljubljenčkov, saj je za živali strupena.

Fikus

Tudi gumovec ali ficus elastica je eden od zelenih dobrotnikov v prostoru, saj skrbi za čist zrak in ne potrebuje veliko nege. Fikusov je več vrst, je sicer priljubljeno tropsko drevo, ki v naravi straste preko 20 metrov. Ima pa dobro lastnost, da se brez težav prilagodi pogojem, ki ga doletijo. Rad ima stanovanja, preživel pa bo tudi na temperaturi do 16 stopinj. Ima velike, usnjate temnozelene liste z izrazito konico, ki jih je priporočljivo brisati. 

Spatifil

Spatifil ali samolist je z belim cvetom in temnimi ukrivljenimi listi ena najlepših sobnih rastlin. Zanjo ni treba pretiravati z zalivanjem in jo včasih le orositi. Cveti zelo dolgo, vendar za to potrebuje polsenčno lego. Med zimo bo prenehala s cvetjem, hkrati pa v tem času potrebuje manj vode. Uspešno uspeva tudi v prostorih brez naravne svetlobe. 

Preberite še: 7 pogostih okrasnih rastlin, ki pa so strupene

Morda vas zanima tudi: Natečaj: Zbiramo retro skodelice, najlepše bomo nagradili


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)