Sobne rastline: štiri diagnoze, štiri zdravila

Kaj storiti, če vaša lončnica vene, ji odpadajo listki ali nikakor ne more rasti in cveteti?

6.11.2015 ob 10:45

shutterstock_294364418.jpg

Lončnice so čudovit ter tudi zdravju prijazen okras vsakega doma. Če pa menite, da njihovi negi niste kos in vam kaj hitro žalostno propadejo, si poglejte štiri rešitve za štiri najpogostejše težave. Spoznali boste, da ni tako težko.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Simptom: Mehki, rumenkasti listi
Diagnoza: Preveč vode
Zdravilo: Rastline imajo različne potrebe po vodi. Pozanimajte se, ali vaša sodi med tiste, ki potrebujejo vedno vlažno ali je ljubiteljica bolj suhe zemlje in jo zalivajte v skladu s tem. Za vse rastline pa velja, da v dnu lončka potrebujejo luknjice, skozi katere lahko odvečna voda odteka in tako preprečujejo gnitje korenin. V kolikor so listi vaše lončnice mehki in rumeni, jo nedvomno zalivate preveč. Pred vsakim ponovnim zalivanjem potipajte njeno zemljo. Če je mokra, z zalivanjem počakajte še nekaj dni.

shutterstock_228359812.jpg

Simptom: Rjavi, lomljivi listki, ki odpadajo
Diagnoza: Premalo vode
Zdravilo: Rastlino zalijte vedno, ko je zemlja na otip suha. Voda naj skozi lonček priteče do podstavka. Sicer pa velja tako, kot pri prvem primeru: pozanimajte se o potrebi rastline po vlagi in ji vode zagotovite toliko, kot jo potrebuje.

Simptom: Tanke pajčevnice ali živalice na listkih
Diagnoza: Škodljivci
Zdravilo: Če na listkih svoje rastline opazite neljube goste, ukrepajte hitro, da se ti ne bi prenesli na zdrave lončnice. Če bi jih radi pregnali na okolju prijazen način pol decilitru vode dodajte 20 kapljic medicinskega alkohola (lahko tudi votke) z mešanico namočite vato ter liste in stebla rastline brišite enkrat tedensko vsaj tri tedne zaporedoma.  Ob takšni negi jo umaknite z neposredne sončne svetlobe.

shutterstock_214754530.jpg

Simptom: Uvelo, utrujeno listje, slaba rast
Diagnoza: Premalo hranljivih snovi
Zdravilo: Rastline s časoma iz zemlje izčrpajo vse hranljive snovi. Te se iz nje izpirajo tudi z zalivanjem. Če bi radi dognojili svoje lončnice, uporabite tekoča mineralna gnojila. V kolikor bi radi to storili na naraven način, jih zalijte s kavno usedlino, sicer pa bo najbolje, da jih presadite v večji lonček s svežo zemljo. S presajanjem počakajte do pomladi, tedaj pa jim dodatno hranilo zagotovite z nasekljanim in z zemljo zmešanim bananinim olupkom. Že v nekaj dneh bo videz vaših lončnic povsem spremenjen. In to v dobrem smislu.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)