10.5.2019 ob 7:42
Radi imate ribe, večkrat jih pripravite a zdi se vam, da jed na krožniku nikoli ni takšna, kot ste si jo zamislili. Morda zato, ker počnete katero od pogostih napak pri pripravi jedi iz zdravega mesa. Katerim se morate izogibati, niza Readers digest.
Premalo segrejete ponev ali žar
Posoda ali žar morata biti, preden nanju položite osnovno sestavino, ki je v tem primeru riba, res vroča. Ko hladno meso položite na vročo podlago, se ustvarijo močne kemijske vezi, ki preprečijo, da bi se riba med obračanjem prelomila ali bi koščki mesa ostali na podlagi.
Skratka, bodite potrpežljivi, res dobro segrejte posodo in preden ribo prvič obrnete, počakajte vsaj pet minut.
Pregrobi ste
Če boste z ribo pregrobi in se je boste preveč zavzeto dotikali z rokami, bo njena zunanja plast razpadla ter oropali se boste hrustljave skorjice.
Tudi med pečenjem je ne pritiskajte ob podlago, pri obračanju uporabljajte široko kovinsko lopatico in jo takoj, ko je pečena, odstranite iz posode.
Predolgo kuhate, pečete ali cvrete ribo
Ob predolgi termični obdelavi meso postane suho in izgubi naravno aromo.
Solite jih z marinado
V kolikor ribe začinite zgolj z marinado, bodo vpile veliko tekočine, sol pa bo ostala na površini.
Bolje je zato soliti meso in uporabiti manjše količine marinade, v kateri rib ni priporočljivo predolgo namakati, saj bo sicer meso postalo prevlažno in se ne bo lepo speklo.
Nepravilno odmrzovanje
Tajanje na sobni temperaturi ali celo v vroči vodi povišuje tveganje za prekomerno množenje bakterij v mesu, hkrati to izgubi okus in teksturo. Zamrznjene ribe tajajte v hladilniku vsaj pet ur.
Če nimate časa, jih zaprite v plastično vrečko in tajajte pod hladno vodo. Vrečka mora biti popolnoma zaprta, da meso ne bi prišlo v stik z vodo. Za tajanje filejev boste tako potrebovali od deset minut do pol ure.
Med nakupom niste pozorni na svežino ribe
Le sveža riba zagotavlja popolno jed. Pri nakupu bodite zato pozorni na nekaj malenkosti. Najprej poglejte oči. Te morajo biti bistre in nekoliko izbočene. Meso mora biti čvrsto in svetleče. Po pritisku nanj v njem ne sme ostati vdolbinica
Škrge morajo biti morajo svetlo rožnate ali rdeče in mokre, ne pa suhe ali sluzaste.
Meso ribjih filejev in zrezkov mora biti čvrsto. Če so mišična vlakna ločena in so med njimi reže, ali ribje meso deluje spužvasto, izberite drugo.
Če je na fileju ali zrezku tekočina, mora biti ta bistra, ne pa mlečne barve.
Bodite pazljivi na nepravilnosti v barvi: meso ne sme imeti rjavih in rumenih robov.
Izbirate velike jastogove repe
Morda bi se res radi pohvalili pred gosti, zato v ribarnici izberete velike jastogove repe, ki jih boste postregli za večerjo.
A manjši so okusnejši in čvrstejše teksture. V vreli vodi jih kuhajte približno štiri minute.
Pred pripravo odstranite kožo
Čeprav niste ljubitelj kože, ki pokriva ribo, je ne odstranjujte pred pripravo. Veliko lažje bo šlo, ko bo riba kuhana ali pečena, saj med termično obdelavo popusti sloj maščobe med kožo in mesom.
Hkrati se bo v koži pripravljena riba lepše spekla ali skuhala in bo ohranila več naravnega okusa.
Kozice preveč ali premalo skuhate
Med kuhanjem kozic preverite njihovo obliko: ravne so premalo kuhane, zvite v obliko črke C pa ravno prav. V kolikor se zvijejo v črko O, ste pretiravali s časom.
Če kozice pečete v ponvi, jih približno minuto in pol pecite z vsake strani. V tolikšnem času se bodo spekle do popolnosti.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
Preberite še: 5 trikov, s katerimi bodo testenine bolj zdrave in pa: 5 trikov, s katerimi bo pica bolj okusna in zdrava
Priporočamo tudi: 7 napak pri pripravi kave
oddajte komentar