5 napak, zaradi katerih zdrave jedi postanejo nezdrave

Drobni prestopki ovirajo vašo namero po zdravem prehranjevanju.

29.5.2018 ob 4:46

kuhanje_micna.jpg

Odločili ste se spremeniti svoj življenjski slog. Zdravju v prid. Torej boste po novem večkrat kuhali sami in ste izbrisali telefonske številke, na katerih se na drugi strani oglasi dostava pic, kitajske hrane ali drugih jedi, ki so bile do nedavnega pogosto na vašem jedilniku.

Pohvalno, vendar pozor! Kot so zapisali na portalu Insider zgolj to, da sami kuhate, ne bo dovolj. Med tem, ko na štedilniku vrejo, po vašem prepričanju zdravi obroki, se izogibajte nekaterim napakam, ki jih kaj hitro spremenijo v nezdrave.

Namesto začimb dodajate sol

Nihče ne mara jedi brez okusov in malo soli je več kot dobrodošle. A poudarek je na malo. Če boste z njo pretiravali, boste zdravju storili več škode, kot koristi. Da bi se temu izognili, previdno dozirajte belo začimbo ter jedem, če se vam zdijo neokusne in puste, raje dodajte več začimb.

"Dodajanje začimb namesto soli je priročno in zdravju prijazno. Ne samo, da bo končni rezultat z njimi okusnejši, tudi krvni tlak zaradi njih ne bo narastel," je prepričana klinična prehranska strokovnjakinja Elizabeth Reid. Torej: origano, bazilika, peteršilj, timijan, rožmarin in tudi cimet so lahko odličen nadomestek soli.

Kuhate brez maščobe

Priznajte, da vam v prodajalni roka kar sama seže po jedeh, ki se ponašajo z napisom, da vsebujejo manj maščobe ali so teh povsem oropane. "Teži in zdravju vendarle ne morejo škodovati," si mislite in ste žal velikokrat v zmoti. Kajti, kot zatrjujejo prehranski strokovnjaki, telesu vse maščobe niso neprijazne in brez njih organizem ne more izkoristiti nekaterih vitaminov in mineralov.

Bodite pa pozorni na vrsto maščob: tiste iz avokada, rib, oreščkov ter rastlinskih olj so v kuhinji več kot dobrodošle. "Organizmu zagotavljajo energijo, ohranjajo zdrave telesne organe ter omogočajo absorpcijo v maščobi topnih vitaminov, kot so A, D, E in K," je povedala prehranska strokovnjakinja Maya Krampf.

Zelenjavo razkuhate

Za večino zelenjave velja, da je najbolj hranljiva surova. Med kuhanjem cvetače, brokolija, zelene in podobnih plodov narave se izgubi od 15 do 55 odstotkov vitaminov in mineralov, so zapisali v New York Timesu.

Med izjemami sta korenje in paradižnik, ki sta termično obdelana zdravju prijaznejša kot surova, a tudi s kuhanjem teh ni treba pretiravati. Zlasti za brokoli, cvetačo in podobno pa velja: najbolje jih je kratek čas kuhati na pari.

Kuhate z napačnim oljem

Povedali smo že, da hrana brez maščobe ni zdrava. A ne zgolj, da jo uporabljate, pomembno je tudi, kakšno boste za določen način kuhanja izbrali. "Nekatera olja, kot so olivno, laneno in bučno, vsebujejo sestavine, ki na vročini razpadejo," opozarja Ben Roche in dodaja, da zato niso primerna za pečenje ali cvrenje. Bolje bo, če boste v ta namen uporabili sončnično, koruzno, sezamovo ali kikirikijevo olje.

Sadje in zelenjavo lupite

Največ hranljivih snovi se nahaja v olupku sadja in zelenjave. Tudi, ko gre za krompir, korenje, kumare, kivi, jabolka ter še bi lahko naštevali. Če jih pred uživanjem olupite, ste zanje zato prikrajšani. Zlasti, če imate na voljo pridelke iz ekološke pridelave. Res pa je, da jih v vsakem primeru pred uporabo temeljito operite.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)