13 izjemnih trikov za nego in shranjevanje oblačil

Z njihovo pomočjo jih boste nosili dlje.

28.9.2017 ob 4:55

obleke.jpg

Če ste se že bili primorani odpovedati najlubšemu oblačilu, ker mu je odpadel gumb, se mu je pokvarila zadrga, je s časoma zbledelo ali izgubilo pravo obliko, imamo za vas nekaj odličnih trikov, s pomočjo katerih bodo vaše majice, srajce, hlače, čevlji in drugi kosi trajali dlje.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku

Preprečite, da bi odpadel gumb

Zjutraj ste med oblačenjem bluze opazili, da ji bo vsak trenutek odpadel gumb. Časa za šivanje nimate, prav tako ne bi spreminjali izbrane oprave. Torej hitro v kopalnico, vzemite prozoren lak in z njim premažite spodnjo stran skorajšnjega ubežnika ter ga pritisnite ob tkanino. Počakajte nekaj trenutkov, da se lak posuši in zapnite gumb, ki bo en dan še opravljal svojo nalogo.

Preprečite trganje najlonk

Tudi tu vam lahko iz zadrege pomaga prozoren lak za nohte. Če v neprimernem trenutku opazite, da vam je ušla zanka, nadaljnje trganje preprečite tako, da jo premažete s prozornim lakom.

Z milom popravite zadrgo

V kolikor se zadrga na vaši jakni ali majici zatika ter vas je zato strah, da bi jo med zapenjanem in odpenjanjem povsem uničili, jo po celi dolžini premažite s trdim milom. Zaradi njega bo zadrga tekla lepše in ne bo vam še treba razmišljati o njeni menjavi.

Madeže na usnju očistite s kisom

Trdovratno umazanijo, ki jo na usnjeni obutvi pusti neprijazno vreme, lahko premagate z alkoholnim kisom. Vanj namočite ščetko ter zdrgnite madeže. Trik je zlasti dobrodošel pozimi, ko je za bele sledove na čevljih ali škornjih kriva sol.

Modrčke zložite drug v drugega

Če boste imeli razmetane v predalu, se bodo uničile njihove košarice. Modrčke raje zložite drug za drugega tako, da bodo košarice zadnjega vedno lepo potisnjene v tiste sprednjega.

Investirajte v kvalitetne obešalnike

Žičnati niso primerni, saj oblačilom ne zagotavljajo dovolj opore, srajce, majice in jakne pa s časoma zato izgubijo obliko. Priskrbite si močnejše obešalnike z dodanimi kljukicami ter z robovi, ki preprečujejo, da bi oblačila z njih zdrsnila. Nanje boste lahko obesili tudi krila in svilene bluze.

PREBERI še // Kako se izogniti nakupu oblačila, ki bo razpadlo že po prvem pranju

Čevlje iz semiša očistite s pilico za nohte

Umazanijo z njih preprosto očistite s pilico, s katero sicer urejate nohte. Če je trdovratna, čevelj za nekaj sekund pridržite na paro in madež nato odstranite s pilom.

Oblačila zaščitite s prevleko za vzglavnike

Kadar v omaro za daljši čas pospravljate občutljiva oblačila, jih zložite in položite v staro prevleko za vzglavnik. Tako lahko oblačila shranite tudi na obešalniku: hlače ali jakno najprej obesite nanj, na zgornjem delu prevleke izrežite luknjico za kljuko in prevleko poveznite čez oblačilo.

Popravite poškodbo na lakiranem usnju

Res je ta material priljubljen, a občutljiv. Če vaše čevlje kazijo praske, na vato ali mehko krpo nanesite malo vazelina ter ga vtrite v obutev.

Zavarujte žico v modrčkih

Saj veste, kako pogosto se strgajo prav tam, kjer se stikata kosti iz leve in desne košarice. Preprečite nevšečnost tako, da čez to mesto preprosto nalepite obliž, s katerim sicer zavarujete rane.

Posušite telovadna oblačila

Namesto, da jih po vadbi preprosto vržete v koš za perilo, kjer vlažne čakajo na pranje, jih najprej posušite na zraku. Tako boste preprečili, da bi se na njih pojavila plesen.

Pravilno sušite hlače

Ne sušite jih v sušilnem stroju, temveč  jih obesite na obešalnik in posušite na zraku. Ne samo, da bo tkanina zdržala dlje, tudi likanje ne bo potrebno.

Ohranite obliko obutve

Tudi izven sezone naj bodo škornji in visoki čevlji postavljeni pokončno. Da bodo zadržali pravo obliko, pa vanje natlačite časopisni papir ali drugo mehko polnilo.

PREBERI še // 32 bitk vsake ženske med nakupovanjem oblek

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)