To je največja past, ki jo počnemo v iskanju sreče

Sreča je eden izmed najpomembnejših ciljev, ki si jih večina zastavlja v življenju. Ravno lov na srečo pa nas lahko pusti precej prazne.

10.3.2022 ob 10:43 | Foto: Ivan Nadaski/Getty Images | Avtor: E.N.

To je največja past, ki jo počnemo v iskanju sreče

Gotovo si vsi želimo biti srečni. Neprestano iskanje sreče pa na posameznika lahko negativno učinkuje, piše portal Metro.uk.

Zaradi zasledovanja sreče lahko postanemo precej sebični, pišejo. Aktiven lov nanjo namreč v nas vzpodbuja individualistična nagnjenja, kjer pogosto iščemo ugodje na račun drugih ljudi. Kot primer navajajo prekinitev prijateljstva, ker ni zabavno ali pa hitro vožnjo, ki nas zabava, a ogroža tuja življenja.

Ironično osredotočenost nase in svoje ugodje ne vodi k sreči. Večina ljudi, ki se v življenju ravna po individualističnih načelih namreč pogosto doživlja občutke osamljenosti in samote. Pri osredotočanju na svojo srečo namreč pogosto pozabljamo na osnovno pravilo sreče, ki veleva, da moramo za srečo v resnici gledati izven sebe.

Iskanje sreče lahko vodi v osamljenost

Strokovnjaki poročajo, da ljudje, ki veljajo za najbolj srečne, v raziskavah navajajo močno socialno podporo in živijo življenja, kjer veliko pripomorejo k skupnosti. Pozitivne občutke pa navadno povezujejo z družbo ljudi.

Če pogledamo statistično - ljudje se v družbi nasmehnemo kar 30 krat več kot v samoti.

Iskanje sreče nas tako lahko pogosto od sreče oddalji, namesto, da bi se ji približali. Z idejo o iskanju, namreč močno ozavestimo dejstvo, da smo pravzaprav nesrečni. Na ta način pa si onemogočimo, da bi uživali v trenutku. Še slabše, bolj se osredotočamo na iskanje sreče, statistično več možnosti imamo, da se bodo začeli pojavljati znaki depresije.

Da ne zaidemo pregloboko. Namesto osredotočanja na srečo, se osredotočite raje na zadovoljevanje svojih osnovnih potreb, svetujejo strokovnjaki.

Vsak dan si vzemite čas zase in vsaj eno uro počnite nekaj, kar vas osrečuje. Lahko je to poslušanje glasbe, sprehod ali igranje s kužkom. Majhne stvari. In ravno te majhne stvari bodo prinesle veliko srečo.

Preberite še: To je najbolj inteligentna članica britanske kraljeve družine, pravi študija

Morda vas zanima tudi: Bivša o grozi v razmerju s princem Harryjem: Nevzdržno je bilo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)