Na zunaj srečni, v resnici pa ... (temna plat večnih samcev)

Biti večno samski ni tako zabavno, kot se zdi na prvi pogled. Kaj se torej v resnici se skriva v moškemu, ki se izogiba resni zvezi?

8.2.2022 ob 10:55 | Foto: Reuters | Avtor: M. FL.

Na zunaj srečni, v resnici pa ... (temna plat večnih samcev)

Večno samski v srednjih letih. Izraz vam pred oči najbrž prikliče slavne osebe, ki so znane po tem, da se spretno izogibajo zakonu. Če jih naštejemo le nekaj: Leonardo DiCaprio (47), Jamie Foxx (54) in Jared Leto (49). Bili so v zvezah, nekateri imajo celo otroke, a v zakonski jarem se nikoli niso pustili ujeti.

Čeprav se nekaterim zdi, da živijo idealno življenje, v resnici obstaja cel niz neprijetnih razlogov, zaradi katerih nekateri zavračajo resno zvezo. Od občutka samoprezira do nepripravljenosti na kompromis v ljubezenski zvezi.

Zagotovo so to eni ključnih dejavnikov, da se moški raje samo malo pozabavajo, le redko pa najdejo zase idealne partnerke.

Britanska psihoterapevtka in strokovnjakinja za odnose Lucy Beresford  sicer trdi, da so moški, ki se izogibajo resni zvezi, bolj kot Jamesu Bondu, podobni gospodični Havisham, saj je v njih veliko negativnih čustev do sebe, natančneje samoprezira, ki sabotira vsako njihovo zvezo.

Estella in ne James Bond

"Večno samski srednjih let najbolj spominja na gospodično Havisham (Estella Havishman iz Dickonsovega romana Velika pričakovanja).

Gospodična Havisham je bila zapuščena pred oltarjem in je do konca svojih dni živela oblečena v svojo poročno obleko ob spremljavi poročne glasbe in v družbi poročnih okraskov, ki so izgubljali svoj sijaj. To je vsekakor oblika neizmerne žalosti in vrhunske samosabotaže, vodene z najglobljim strahom. Strahom pred prihodnostjo," je povedala terapevtka.

"Tudi večno samski so v srednjih letih ujeti v strahu. Strahu, da ne bodo dobri soprogi, očetje, partnerji. Strahu, da na dolgi rok ne bodo dovolj zabavni, da ne bodo dovolj in da bodo v življenje izbranke prinesli le razočaranje. Najbolj globok pa je pri njih strah, da bi se jim nekdo tako približal, da bi vse te strahove odkril," je pojasnila strokovnjakinja.

Strah pred spremembami

Obstaja še drugi razlog za večno samske, ki ga izpostavlja psiholog Aaron Surtees: "Potem, ko so toliko let preživeli brez življenjske sopotnice, moški velikokrat niso pripravljeni na spremembo rutine, do česar zagotovo pride v resni, dolgi zvezi.

Četudi bi bila sprememba dobra, jo um težko sprocesira in zato predstavlja prevelik čustven izziv ter lahko zbuja nelagodje ter strah pred neznanim.

Mnogi moški dandanes o romanci sploh ne razmišljajo, saj raje stvari počnejo tako, kot  njim samim najbolj odgovarja.

Temu gre dodati še dejstvo, da ljudje sčasoma premoremo vse manj strpnosti in tolerance. Tako moški kot ženske. Z leti postajamo vse bolj sebični. Zavedno ali nezavedno, sebičnost pa ni dobra popotnica za začetek zveze, kaj šele za njeno nadaljevanje."

Na zunaj srečni, v resnici pa ...

Strokovnjak za zveze in psihoterapevt Neil Wilkie se strinja, da je z leti za zagrizene samske vse težje začenjati zveze.

Ta je pojasnil še, da je pri zagrizenem samcu, ki je v srednjih letih še sam, sicer velikokrat prisotna želja po razmerju, a ga je nemalokrat sram ali strah priznati, da je  z resnim razmerjem predolgo odlašal.

"Navzven se mnogi pretvarjajo, da se zabavajo v življenju, polnem svobode. Konec koncev je treba vsem pokazati, kako uživajo in kako dobre partije so.

A v sebi prihaja do spoznanj, da so storili veliko napako, ker se dolgo niso vezali. Večina nadaljuje s samskim življenjem, se pa ob tem vse pogosteje zavedajo, da bodo nekoč osamljeni in razočarani v starosti," besede psihoterapevta povzema Daily Mail.

Kljub ljubezni zlomljena srca

"Vse to so razlogi, zakaj večno samski ostajajo zagrizeni samci," je povedala Lucy in dodala, da če vam je moški, ki sodi v to kategorijo, zlomil srce in je po nekaj obetavnih srečanjih brez pojasnila izginil iz vašega življenja vedite, da tega ni storil zato, ker mu ne bi bili všeč in najbrž tudi ne zato, ker vas ne bi ljubil, temveč zaradi svojih strahov in notranjih bojazni, s  katerimi se  sooča prav zato, ker slovi kot večno samski.

Preberite še: Mame po ločitvi o tem, kar o življenju samskih staršev večina zamolči (resnične izpovedi)

Morda vas zanima tudi: 18 idej za valentinovo, če ste samski


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)