Zakaj je Rory Gilmore slaba vzornica

Res je ne gre vedno posnemati.

5.12.2016 ob 10:16

RTR2I803.jpg

Poznate serijo Midve z mamo (Gilmore Girls)? Če jo radi gledate tudi sami, potem veste, da se v njej vrstijo dogodivščine hčerke Rory in mame Lorelai, ki bolj ali manj uspešno premagujeta življenjske izzive. Ker so junaki iz takšnih in drugačnih televizijskih oddaj gledalcem nemalokrat za zgled, se morda po kateri od njih zgledujete tudi sami. Poglejte pa, zakaj Rory, ki jo upodablja igralka Alexis Bledel, ne gre vedno posnemati.

Sledite nam tudi na Facebooku.  

Po letih sanjanja o Harvardu izbere Yale

Ni težava v tem, da Yale ne bi bila dobra šola, nasprotno. A skozi vrsto epizod Rory sanja o tem, da se bo po zaključku srednje šole vpisala na Harvard. Obožuje ga, ves trud uperja k temu, da bi bila nanj sprejeta in na koncu brez razloga izbere Yale, ki ga prej sploh ni nikoli omenila. Ne zato, ker bi bil bližje domu, ne, ker bi imel boljši oddelek za književnost in ne, ker bi ji bila bolj všeč njegova maskota. Kar tako, brez razloga. Neutemeljena odločitev in pokop dolgoletnih sanj je tisto, ki je pri celotni zgodbi nekoliko vprašljivo.

Rory devištvo izgubi s poročenim

Dean, Roryn prvi (slab) fant je ljubosumen na Jessa, njenega drugega (slabega) fanta, s katerim bi se Rory, sicer po razhodu, lahko znova zbližala. A čustva Deana so povsem neupravičena, kajti on je…poročen. Seveda pri celotni zgodbi ne gre obsojati zgolj Rory, sploh ne, ker ji Dean navrže izpet izgovor: "Moja žena me ne razume." A vendarle je tudi ona tista, ki zavestno prekorači mejo ter ignorira grajo mame Lorelai, češ, da hčere ni vzgajala tako, da bi spala s poročenimi moškimi. Na vse to se Rory ne ozira, zato ne more biti dober zgled.

Rory zapusti pripravništvo

Še en spodrsljaj. Med študijem začne pripravništvo pri časopisu, a ji njen nadrejeni pove, da preprosto nima tistega, kar dober poročevalec potrebuje. In kaj stori Rory? Se trudi, da bi mu dokazala nasprotno? Ga skuša prepričati, da se je pripravljena učiti ali mu vsaj pošlje zgodbo? Ne! Kot hišico iz kart podre svoje sanje in odkoraka ter pozabi vsa prigovarjanja mame, da je v življenju treba ostati in se boriti.

RTR1FL9O.jpg

Rory ukrade čoln

Ko je Rory soočena z mnenjem, da nima daru za novinarstvo, naleti na tretjega slabega fanta, Logana. Vpraša ga, če bi z njo ukradel jahto. Seveda se on strinja. Ukradeta jahto, jo razbijeta jahto in končata v zaporu. Zakaj je to storila? "Vznemirjena sem bila in morala sem nekaj storiti," je edino pojasnilo, ki ga premore. Resno?

Rory pusti šolanje na Yalu

Kdo konča šolanje, ker ima slabega šefa na neplačanem pripravništvu? Rory Gilmore zagotovo. Čeprav Lorelai moleduje, naj ostane v šoli, vsa prigovarjanja padejo na neplodna tla. Da le ne bi bilo vse tako črno, Rory organizira čudovito dobrodelno prireditev in tako dokaže, da v sebi skriva spodobnosti, ki bi lahko vodile v uspešno kariero. Jo kdorkoli, ki jo materialno podpira (na prvem mestu babica in Logan), pohvali in ji pove, kako sposobna je v resnici? Seveda ne.

Težko je razumeti, zakaj je tako zanimiva, inteligentna in obetajoča mlada dama hkrati tako negotova vase in v svoje odločitve. Res gre za filmski lik, vendar je oboževalkam velikokrat za zgled, ki pa mu včasih res ne gre slediti. 

Avtorica: M. F.
Foto:


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)