To je razlog, zakaj skozi leta s prijateljicami izgubimo bližino

Z leti se spreminjamo in spremenijo se tudi naša prijateljstva.

3.5.2023 ob 7:30 | Foto: FreshSplash/Getty Images | Avtor: E. N.

To je razlog, zakaj skozi leta s prijateljicami izgubimo bližino

Skozi življenje vstopamo v različne odnose in iz nekaterih po določenem času tudi izstopimo. Poleg ljubezenskih in družinskih so v našem življenju ključnega pomena tudi prijateljska razmerja.

Tudi ta rastejo, se spreminjajo in razvijajo, pri večini pa lahko opazimo, da z leti v njih počasi izgubljamo bližino, ki smo jo s prijatelji imeli nekoč. Gotovo se kdaj spomnite najstniških let, ko ste si bili s prijateljicami neizmerno blizu in si zaupali čisto vse. Z leti takšna prijateljstva seveda lahko ostanejo, vendar bližina v njih vseeno nekoliko izzveni.

Zakaj je temu tako, se sprašujete?

Kot piše portal The Adviceable, obstaja za oddaljevanje z leti prijateljstva več razlogov. A najprej moramo poudariti, da s tem pravzaprav ni nič narobe.

Morda se nam v trenutku, ko spoznamo svojo prijateljsko dušo dvojčico, zdi, da bo ta občutek bližine trajal večno, prav tako si želimo, da bomo lahko celo življenje z njo delili vse svoje trenutke, a dejstvo je, da se v tem času zgodi življenje in v resnici je tako tudi prav. Razlogi, zakaj se prijateljstva z leti nekoliko oddaljijo, pa so naslednja.

Naše prioritete se z leti spremenijo

V zgodnejših letih našega življenja večini odločitev botruje močna želja po pripadnosti in vključenosti v družbo. Šele z leti si dopustimo, da ta ne vodi več našega življenja, temveč začnemo učinkovite postavljati meje ter na prvo mesto postavljati stvari, ki nas zares zanimajo in osrečujejo.

Tako se velikokrat zgodi, da se nekaterih dogodkov ne udeležujemo več le zavoljo družbe, temveč se jim zaradi nezanimanja izognemo.

Pomanjkanje časa

Precejšnje število druženj v zrelejših obdobjih življenja preskočimo tudi zaradi pomanjkanja časa. Službe, otroci in partnerstvo zahtevajo svoje deleže naših dni in včasih za kave s prijateljicami preprosto zmanjka časa.

Pogostost srečevanja in kontaktov vsaj preko telefona se tako zmanjšuje, s tem pa povečuje razdalja, ki sčasoma lahko zazeva v odnosih.

Seveda ni nujno, da nas bližina popolnoma oddalji, gotovo pa botruje izgubi dragocene bližine, ki smo jo morda s prijateljicami imele v preteklih obdobjih.

Kakovost presega kvantiteto

Pomanjkanje časa nas velikokrat prisili, da temeljite premislimo, čemu in komu bomo namenili svoje proste urice. Tako mir in čas zase žrtvujemo le še za tiste osebe v svojem življenju, ki nas bogatijo in s katerimi imamo kakovostne odnose.

Kave in površinska druženja z mnogimi tako odpadejo, in to po naši volji, česar si v mladosti morda ne bi mislili.

Bolje poznamo svoje potrebe

Vsak od nas ima svojo identiteto, ki se z leti vse bolj izrazi in z izkušnjami postane trdnejša, pa tudi bolj trdovratna. Zato se z določenimi karakterji težje ujamemo kot z nekoč in s tem seveda ni nič narobe.

Z nekaterimi ljudmi v življenju nam uspe najti skupno pot, z drugimi pa se poti tako razhajajo, da se s časoma od njih popolnoma oddaljimo.

Preberite še: Ideja za izlet s puncami: 5 prestolnic, kjer boste noro uživale

Morda vas zanima tudi: Fascinantno življenje prvega modnega oblikovalca (oblačil je tudi cesarico Sissi)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)