Koristni namigi za lažje sklepanje prijateljstev v odrasli dobi

Sklepanje prijateljstev v odrasli dobi ni enostavno, a je velikokrat bogato poplačano.

3.4.2023 ob 3:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Koristni namigi za lažje sklepanje prijateljstev v odrasli dobi

Najlažje prijateljstva sklepajo otroci. Oni se neustrašno in neobremenjeno približajo vrstnikom, s katerimi hitro najdejo skupno točko. Tudi v mladosti se zadeve odvijajo dokaj spontano, zaplete se v odrasli dobi, ko postane spoznavanje novih prijateljev čustven izziv in marsikoga pahne celo v osamo.

Če tudi sami stežka sklepate nova prijateljstva, niste edini, dokazujejo raziskave. Izzivi s tega področja so res veliki, ne pa tudi nepremagljivi.

Z upoštevanjem nekaj namigov, ki jih izpostavlja portal Psychology today, bodo navidezne ovire do širšega družabnega kroga, zlahka premagljive.

Načrtujte in delujte v skladu z načrtom

Največja razlika med sklepanjem prijateljstev v otroštvu in na drugi strani v odrasli dobi, je spontanost. Otrok brez zadržkov pristopi k drugemu otroku, mu pokaže svojo igračko in že sta prijatelja, ki se lahko cele dneve skupaj igrata v peskovniku.

Z leti se naša pričakovanja in obveznosti spremenijo, teh postane vse več in prav te najbolj ovirajo snovanje novih vezi.

Kar med drugim pomeni, da se ne gre zanašati na to, da boste prijatelje našli kjer koli, kamor se boste odpravili. Takšna pričakovanja se pogosto ne uresničijo in vodijo v razočaranja.

V bistvu je v časopisu Journal of Personal and Social Relationships objavljena raziskava pokazala, da so odrasle osebe, ki se zanašajo na to, da bodo prijatelje spoznavale spontano, bolj osamljene in imajo ožji družabni krog od onih, ki v to ne verjamejo in si upajo zadeve vzeti v svoje roke.

Treba je ukrepati proaktivno, kar pomeni:

Dajte pobudo

Čakati, da vam bo življenje samo prineslo prijatelja, je lahko zelo dolg in osamljen proces. Bolje je zadeve spodbuditi z majhnimi, a velikokrat učinkovitimi koraki.

Predstavite se sosedom, pridružite se lokalnim akcijam, vključite se v skupino, ki združuje osebe z vam enakimi interesi, organizirajte druženje v soseski in na podobne načine navezujte stike znotraj bližnje in daljne okolice, kar vam bo zagotovilo veliko več možnosti za nova poznanstva.

Najdite skupnost

Najti nekoga, s katerimi bi se res globoko povezali na prijateljskem nivoju, ni lahko, prav tako pa tudi ni nemogoče. Največ možnosti za to je v skupinah, ki združujejo posameznike z vam podobnimi interesi.

Vseeno, ali gre za prostovoljne organizacije, za pohodniške skupine, za bralni klub, plesni tečaj, skrb za živali … aktivnosti so največkrat tiste, ki združujejo posameznike z enakimi ali vsaj podobnimi interesi.

Prilagajajte se

Življenje odrasle osebe je polno obveznosti in opravil, ki vzamejo veliko časa, za snovanje in tudi gojenje prijateljstva ga ostane veliko manj kot ga je bilo v mladosti. A kljub temu tega vidika ne smete zanemariti. Nasprotno.

Za prijatelje si je treba vzeti čas, pa čeprav to pomeni, da morate oblikovati takšen urnik, da boste imeli dovolj priložnosti tudi za druženje.

Nerealno je pričakovati, da se boste srečevali povsem spontano, takšno razmišljanje ne samo, da vam bo onemogočilo snovanje novih, izgubili boste tudi stare prijatelje. Druženje zato načrtuje in se načrtov držite.

Bodite odprti

Previdnost in zadržanost, ki največkrat izhajata iz preteklih razočaranj pa tudi zrelosti in življenjskih obveznosti marsikoga ovirata pri tem, da bi v odrasli dobi nekoga, ki ga je pravkar spoznal, spustil res blizu sebe.

 

Najbolj skriti kotički duše so praviloma rezervirani za bližnje osebe in za že dodobra vzpostavljen krog.

Prav ta zadržanost je velikokrat kriva, da se odnos z novim znancem ne razvija prav in na koncu ne preraste v prijateljstvo.

V publikaciji Psychological Bulletin objavljena raziskava je pokazala, da so pogovori o željah, čustvih in tudi strahovih, ki so globoki in ne površni tisti, ki zagotavljajo snovanje trdnih in trajnih prijateljskih navez.

Lahko začnete počasi in previdno, zlasti, če ste bolj introvertiran tip ali individualist. Ni vam treba takoj deliti vsega: pripovedujte o izzivih, s katerimi se morda srečujete na delu, o spominih iz otroštva, o svoji najljubši glasbi ali umetnosti.

To so odlične teme za prve korake, ki jih lahko, če z nekom začutite povezavo, nato poglabljate. Pomembno je, da v odnos stopate odprti, ne obdani z obrambnimi zidovi in si tako daste priložnost za nastanek novega prijateljstva.

Zaključek

V bistvu se spoznavanje novih prijateljev v odrasli dobi ne razlikuje prav drastično od tvorjenja prijateljstva v otroštvu.

Vse, kar morate v enačbo dodati, je namen in načrtovanje. Ko boste imeli jasen cilj, bo spoznavanje prijateljev zabavno in prijetno tako, kot je bilo nekoč. In kdo ve,  morda boste prav s tem procesom znova okusili radosti otroštva.

Preberite še: Tjaša Železnik: Veliko in zelo rada sem sama

Morda vas zanima tudi: Horoskop: Rojene v teh znakih so najboljše prijateljice (ne želite jih izgubiti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)