Tereza v kuhinji kot v igralnici

Da je kuhanje lahko enostavno in zabavno ter da so prestrašeni pogledi povsem odveč, nam bo v svoji novi oddaji predstavila Tereza Poljanič.

9.9.2015 ob 12:30

tereza_DSC00323.jpg

Tereza Poljanič, ki se je pred časom preselila na Novo Zelandijo, bo vsako nedeljo gostovala v slovenskih domovih. Po številnih uspehih na področju kuhanja in opravljenih tečajih, zaradi katerih lahko suvereno stopi za kuhinjski pult, bo svoje znane delila tudi z gledalci oddaje Zdravo, Tereza.

Skupaj s produkcijsko ekipo Blueroom oddajo snema na Novi Zelandiji. O kuhanju, okusih in seveda o njenem novem domu, smo se pogovarjali s Terezo.


Že slediš Mični na Facebooku?

V čem se bo oddaja Zdravo, Tereza razlikovala od ostalih kuharskih oddaj?
Oddaja ni le kuharska, je potovanje skozi severni del Nove Zelandije in njene kulinarične kulture, ki je v mnogih pogledih podobna slovenski. Oddaja je preplet moje poti od ideje do realizacije kuhanja v popolnoma novi deželi. V vsaki oddaji sem v kuhinji in pa na terenu, kjer raziskujem novozelandske pridelovalce, restavracije, tržnice, itd. Seveda bo oddaja tudi vizualno privlačna in vesela sem, da se je našemu projektu pridružila tudi ekipa kreativcev, ki sodijo v sam vrh novozelandske televizijske produkcije.

tereza217_o.jpg

Lahko izpostavite eno stvar, ki ste se jo, odkar ste našli strast v kuhinji in zdravi prehrani, naučila in bi to prenesla na gledalce?
Kako je lahko zdrava prehrana res enostavna in neverjetno zabavna. Predstavljam uravnotežen način prehrane, kjer ima zelenjava glavno vlogo, meso pa stransko. Vsaka jed v oddaji je lahko modificirana, saj lahko ostane popolnoma vegetarijanska, lahko pa se ji doda kakšna sveža riba, meso, ... Sem zagovornica uravnotežene prehrane, ki je za vsakega posameznika seveda drugačna. Predstavljam svoj način, ki pa je lahko izhodiščna točka za vsakega, ki želi poiskati svojo zdravo kulinarično identiteto.

Kaj vas v kuhinji najbolj navdihuje?
Navdihujejo me barve, sezonski okusi in pa neskončne možnosti, ki nam daje narava za ustvarjanje v kuhinji. Običajno se začne moj dan v kuhinji, glasba na računalniku in odprte omare, kjer si zastavim izziv, kaj naj ustvarim s tem, kar imam na voljo. Na koncu so najboljše jedi prav tiste, kadar imam le štiri sestavine v shrambi.

Kuhanje je moja strast, moje konstantno razmišljanje, moj hobi in moj pobeg. Obožujem vsak delček kuhanja od izbiranja svežih sestavin iz tržnice, debatiranja s kmetom o njegovem pridelku, vonj pravkar nabranih zelišč, brskanje po moji knjižici receptov, do priprave in na koncu tudi pospravljanja.

Oddaja Zdravo, Tereza! bo na POP TV vsako nedeljo ob 17:45, prvič 20. septembra.

Pravite, da smo to, kar jemo. Kaj ste torej vi?
Ker so vse moje sestavine sezonske, od lokalnih kmetov, nekatere tudi iz vrta, se pravi pridelane s  spoštovanjem do narave, bi lahko rekla, da sem vesela, energična in pikolovsko ekološka!

Ali mislite, da ljudje pri kuhanju preveč komplicirajo?
Zagotovo! Včasih razlagam kakšen zdrav recept, pa že vidim stres v očeh sogovornika, čisto po nepotrebnem. Kuhanje mora biti meditacija, čas zate in za druženje. Kuhinja je zame igralnica, kjer igrivo vihtim kuhalnico, kar večkrat povzroči kakšen madež kokosovega olja na kuhinjskem pultu ali pa pirino moko na računalniku. Ampak to vse sodi k veselemu ustvarjanju, katerega hočem predstaviti gledalcem.

tereza_0S7A7294.jpg

Nad katerim živilom ste trenutno najbolj navdušeni?
Če bi morala izbrati enega, bi bil to avokado. Iz njega lahko naredimo tako slane jedi kot tudi sladke in pa raznorazne maske za obraz in lasišče. Je neverjetno zdrav, saj v večjih količinah vsebuje kar 25 esencialnih hranil in zdrave maščobe.

Katera slovenska jed vam na Novi Zelandiji najbolj manjka?
Jota in ričet, da ne govorim o kakšnem polnozrnatem štrudlju, ki ga naredi mama. Brez sladkorja, seveda!

Ima vaša nova domovina kakšno živilo, ki ga z veseljem predstavili Slovencem?
Med, ki ga pridelujejo samo Novozelandci, oziroma njihove čebele. Reče se mu manuka med, ki je dobro znan po svojih protibakterijskih in naravnih antibiotskih lastnostih. Ima tudi prav značilen okus in izvira iz nektarja cvetov manuka grma. Zagotovim vam, da ena čajna žlička manuke, malo ingverja in limone pozdravi čisto vsak prehlad.

Avtorica: Daša Mavrič


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)