V zadnjem letošnjem sobotnem zajtrku vam priporočamo nekaj preprostega, okusnega in drugačnega. Nekaj s hrustljavo skorjico in mehko, kremno sredico. Za osnovo boste porabili že malo posušene rezine kruha, jed pa bo najboljša, če jo boste pripravili zvečer in zjutraj samo še spekli.
Gre za francoski toast z lahko, sočno borovničevo kremo. Brez skrbi, hitro bo na mizi in kot bi mignili bo izginil v želodčkih.
Sestavine:
- Rezine starega kruha;
- tri žlice masla;
- štiri skodelice zamrznjenih borovnic (960 gramov);
- žlica koruznega škroba;
- 250 gramov maskarponeja ali rikote;
- pet jajc;
- 360 mililitrov smetane;
- 120 gramov sladkorja;
- žlička vaniljevega sladkorja;
- 500 gramov zdrobljenih koruznih kosmičev.
Priprava:
- Vsako rezino premažite z maslom in s tako premazanim kruhom obložite dno pekača, velikosti približno 30 krat 20 centimetrov. Maslena stran kruha naj bo obrnjena proti dnu.
- Borovnicam primešajte škrob in jih posujte po kruhu.
- Čez borovnice premažite s sladkorjem zmešan sir in vse skupaj pokrijte s preostankom z maslom premazanih kruhovih rezin.
- V veliki posodi zmešajte jajca, smetano in vaniljo, mešanico prelijte čez kruh, pekač pokrijte s plastično folijo in jed ohladite v hladilniku. Najbolje bo, če jo pustite čez noč.
- Odstranite folijo, s penovko rahlo pritisnite kruh, ga posujte s kosmiči in približno 45 minut pecite pri 190 stopinjah Celzija.
- Pečeno po želji posujte z mletim sladkorjem in, preden postrežete, počakajte vsaj pet minut.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar