Cesarski praženec je ena tistih jedi, ki nedvomno upraviči svoje ime. Sploh, če je pripravljen tako, da ni samo okusen, temveč tudi rahel in zato odličen za malce slajši zajtrk, ki ga tokrat po zgledu kronanih glav priporočamo v rubriki Sobotni zajtrk.
Več idej za dober začetek dneva boste našli na Facebooku.
Sestavine za štiri osebe:
- Šest jajc;
- četrtina litra mleka;
- 100 gramov moke;
- dve žlici soka limone;
- žlička vaniljevega sladkorja;
- dve žlici sladkorja;
- ščep soli;
- maslo ali olje za pečenje;
- štiri žlice rozin;
- sladkor v prahu za posip.
Priprava:
- Jajca ločite na beljake in rumenjake.
- Rumenjake z mlekom, moko, soljo, vaniljevim sladkorjem in sokom limone zmešajte v gladko zmes.
- Beljake stepite v trd sneg in jim med stepanjem dodajte sladkor.
- Beljake ročno previdno vmešajte v rumenjake.
- V ponvi segrejte maslo ali olje in vanjo vlijte četrtino mase.
- Zapecite jo najprej z ene strani, nato obrnite in zapecite še z druge strani.
- Z dvema kuhalnicama strgajte praženec na koščke, te med stalnim mešanjem pecite še približno tri minute, jih stresite na krožnik, posujte z rozinami in sladkorjem ter ponudite.
- K pražencu se odlično podata sadni kompot ali marmelada.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar