Slovenec pred finalom Evrovizije 2022 iz prve roke razkril: »To se dogaja v Torinu«

Številni mednarodni klubi ljubiteljev Pesmi Evrovizije (OGAE) se vsako leto srečujejo v mestih, ki gosti ta veliki glasbeni dogodek. Član slovenskega kluba je tudi David Sopotnik, ki je nad evrovizijskim šovom navdušen že od malih nog.

13.5.2022 ob 8:24 | Foto: osebni arhiv, Reuters

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Slovenec pred finalom Evrovizije 2022 iz prve roke razkril: »To se dogaja v Torinu«

Tudi vi že od nekdaj vsako leto z zanimanjem spremljate Pesem Evrovizije, skrbno pregledujte sezname nastopajočih, si pišite opombe, podeljujete točke kot »kavč žirija«, glasno kritizirate in tudi pošteno hvalite ter seveda spremljate burne debate na spletu o tem, kdo je bil letos najboljši?

Potem se tudi vi lahko štejete med goreče evrovizijske navdušence, ki jih je ogromno med vsemi državami udeleženkami tega glasbenega spektakla in celo širše. Toliko jih je, da se združujejo v mednarodne klube ljubiteljev Pesmi Evrovizije (OGAE), med katerimi je zelo aktiven tudi slovenski. 

Med njihovimi člani je tudi David Sopotnik, ki se nam je te dni oglasil iz Torina. Po dveh letih zatišja je tudi zanj spet napočil čas za evrovizijsko vročico, za druženje, uživanje v spektakularnih nastopih in odlični glasbi. 

Ker navsezadnje - eno je Evrovizija s kavča, drugo pa v živo in iz prve vrste pod evrovizijskim odrom.

Navdušencev nad Evrovizijo je zares veliko, v zadnjih letih lahko spremljamo vse več blogerjev, ki navdušeno spremlja ta šov. Kaj je na Evroviziji, da povzroča takšne premike med glasbenimi navdušenci?

Pesem Evrovizije je fenomen, ki ga težko razložiš. A v samem bistvu gre predvsem za glasbeno druženje, koncept, ki različne glasbene okuse, žanre in narodne note pripelje na en oder v treh večerih. Zdi se, da v teh treh večerih Evropa (in Avstralija) diha kot eno. Je pa Pesem Evrovizije skozi leta postala tudi precej željen in prestižen glasbeni spektakel, ki si ga vsaka država želi enkrat (ali večkrat) gostiti. Zato ji dodatno dimenzijo doda še tekmovanje pesmi in razglasitev rezultatov.

Kdaj in kako se je ta ljubezen do Evrovizije (in do glasbe na sploh) začela pri vas? 

Spremljam jo resnično že od malih nog. Spomnim se, ko je Darja Švajger leta 1996 zapela Prisluhni mi, spomnim se tudi Vilija Resnika. Resneje pa sem Pesem Evrovizije pričel spremljati od leta 1999 dalje. Spomnim se, kako sem sam delal sezname pesmi, tabele, štel točke in pripravljal prigrizke, da smo si z družino skupaj ogledali Pesem Evrovizije. Čudoviti spomini.

Zdi se, da v teh treh večerih Evropa (in Avstralija) diha kot eno.

Kaj pa Klub OGAE, kako je nastal? Povejte nam kaj več o njem.

Klub OGAE Slovenija združuje ljubitelje Pesmi Evrovizije in je član mednarodne zveze uradnih evrovizijskih klubov imenovan OGAE International. Slovenski klub letos obeležuje 22 let obstoja, torej začetki segajo v leto 2000. Klub trenutno šteje nekaj več kot 30 članov in članic, naš primarni razlog za druženje pa je seveda evrovizijska glasba.

Poleg Pesmi Evrovizije spremljamo tudi druga slovenska glasbena tekmovanja, kot sta Slovenska popevka in Melodije morja in sonca. Klub organizira tudi dva večja dogodka za člane, in sicer Ankaran OGAE party, ko se družimo cel vikend in tudi gledamo videospote Pesmi Evrovizije ter glasujemo za OGAE Poll, ter poevrovizijski piknik, da predebatiramo rezultate in evrovizijske vtise.

Obiskali ste že kar nekaj mest, ki so gostila tekmovanja za pesem Evrovizije, katerega od njih se najrajši spominjate?

Pesem Evrovizije v Torinu je moja šesta, ki jo spremljam prav v evrovizijskem mestu in v dvorani. Do zdaj sem bil v Oslu 2010, Kopenhagnu 2014, Dunaju 2015, Stockholmu 2016 in Kijevu 2017. Vsaka je bila po svoje lepa, saj vsako mesto malo drugače zadiha z njo.

A vsekakor bi po organizaciji in evrovizijskem duhu izpostavil Stockholm in Kopenhagen, saj imajo skandinavski narodi do Pesmi Evrovizije poseben odnos in dihajo s tem dogodkom. Utrip v Stockholmu leta 2016 je bil tako v mestu kot v dvorani resnično neverjeten.

V kolikšni meri ste na teh tekmovanjih lahko tudi v stiku z nastopajočimi? Kje, na katerih dogodkih je čutiti najbolj pristen evrovizijski duh?

To je odvisno od vsakega organizatorja posebej. Navadno se člani našega kluba skoraj vedno vsaj na kratko srečamo z našimi predstavniki oziroma delegacijo, včasih pa tudi na zabavah v EuroClubu in drugje. Evrovizijska vas, ki vedno spremlja Pesem Evrovizije je tista, kjer je čutiti največ evrovizijskega dogajanja, poleg nje pa seveda tudi uradni EuroClubi, kjer se ob večerih pleše in zabava na evrovizijske uspešnice do jutranjih ur.

Kaj opažate, kako se tekmovanja skozi leta spreminjajo, razvijajo - v pozitivnem in tudi negativnem smislu?

Vsako leto spremljamo bolj dovršen šov in vso obevrovizijsko dogajanje.

Pesem Evrovizije se iz leta v leto resnično čedalje bolj modernizira, tako v tehničnem kot organizacijskem smislu. Vsako leto spremljamo bolj dovršen šov in vso obevrovizijsko dogajanje. Vedeti morate, da je to resnično največji svetovni glasbeni dogodek, ki ga spremlja na milijone ljudi, lahko rečemo kar širom po svetu, zato so tudi zahteve vsako leto večje. Negativni vidik, ki ga predvsem evrovizijski navdušenci radi izpostavimo pa je, da je vse manj pesmi odpetih v domačem jeziku, zato Pesem Evrovizije rahlo izgublja na svoji jezikovni pestrosti.

Na teh poteh srečate številne somišljenike, ali morda kakšen od narodov izstopa po številu (ali pa goreči vnemi) navdušencev nad Evrovizijo? S kom v družbi pa nastajajo najbolj nepozabne anekdote?

Število navdušencev je seveda sorazmerno z velikostjo države oziroma naroda. A moram reči, da med navdušenci predvsem izstopajo skandinavske države, ter velikih pet (Španija, Italija, Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo). Se pa člani OGAE Slovenija najraje podružimo s klubi z Balkana.

Foto: Reuters

Na letošnje gostitelje (v organizacijskem smislu) leti kar nekaj kritik, kakšna je za zdaj vaša izkušnja?

Odrska konstrukcija t. i. kinetičnega sonca je organizatorjem rahlo zagodla.

Organizacija je v osnovi dobra, vaje in generalke potekajo kot zastavljeno, le odrska konstrukcija t. i. kinetičnega sonca je organizatorjem rahlo zagodla. Ne morem pa mimo dejstva, da je uradno evrovizijsko dogajanje v mestu Torinu letos skoncentrirano resnično le na evrovizijsko vas, na ostalih uradnih lokacijah (teh je letos kar deset) pa tega skorajda ni. A evrovizijski navdušenci najdemo mesta in poti, da se družimo, brez skrbi.

Razkrijte nam še vašega letošnjega favorita in kako ste videli slovenske predstavnike LPS?

Jaz osebno letos navijam za Švedsko, ker so LPS žal izpadli. A o fantih in dekletu skupine LPS lahko govorim le v dobrem smislu. Resnično me je presenetila njihova sproščenost na novinarskih konferencah in na evrovizijskem odru. Svoj nastop z Eme so s pomočjo RTV Slovenija še izboljšali, veliko disko kroglo je veliko ljudi zelo pohvalilo. Na polfinalnem večeru pa je bil ob njihovem nastopu v dvorani cel žur, ob koncu pa so poželi tudi glasen aplavz. Resnično smo lahko več kot zadovoljni z njihovim nastopom, a Evrovizija je pač muhasta gospa.

Preberite še: Martina Majerle: »Kot introvert se vsak dan boriš z nekimi strahovi«

Morda vas zanima tudi: EMA 2022: Zmagovalci LPS predstavljajo še eno (čisto NOVO) pesem!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)