Sijajen nasvet Oprah, ki ti lahko drastično izboljša življenje

Svetovno znana voditeljica Oprah je delila sijajen nasvet, ki vsakemu lahko spremeni življenje.

16.1.2022 ob 5:38 | Foto: Carlo Allegri/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Sijajen nasvet Oprah, ki ti lahko drastično izboljša življenje

Pokojni filmski kritik Gene Siskel je v svojih intervjujih slavne rad vprašal. "Kaj zagotovo veš?" Tudi Oprah Winifrey je bila deležna tega vprašanja in, kot je zapisala na svojem portalu oprahdaily.com, se je ob njem zamislila. Od tedaj je to vprašanje postalo njen način pogleda na sebe in na ves svet.

Takole nadaljuje zapis in v njem deli nasvet, ki bo mnogim spremenil življenje ter jih, tako kot je njo, naučil reči ne:

"Do 40. leta nisem znala reči ne. Verjela sem, da moram vedno vsem ustreči in ugajati. Besedica da je iz mojih ust priletela preden sem sploh dojela, kaj bo potegnila za seboj. Po letih poslušanja tujih življenskih zgodb sem končno spoznala, od kje izvira moja želja po ugajanju.

Zgodovina zlorab je pri meni pomenila tudi zgodovino nesposobnosti postavljanja meja. Potem, ko so osebne meje v otroštvu porušene, je težko zbrati pogum, se postaviti zase in preprečiti drugim, da bi nas izkoriščal ali hodil po nas. Vedno je namreč prisoten strah, da bi bili zavrnjeni zaradi tistega, kar smo.  

Tako sem tudi sama leta živela v razdajanju za vsakogar, ki je od mene kaj pričakoval ali me za kaj prosil. Skušala sem izpolniti pričakovanja drugih glede tega, kaj bi morala početi in kakšna naj bi bila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oprah (@oprah)

Tisto, kar me je pozdravilo, je bilo razumevanje principa namere. V svoji knjigi Sedišče duše avtor Gary Zukav piše:

"Vsako početje, misel in občutek so motivirani z namero. Ta namera je vzrok, ki je enak učinku. Če sodelujemo pri vzroku, ni mogoče, da ne bi sodelovali pri učinku. Na ta najgloblji način sebe dojemamo za odgovorne za vsak naš postopek, misel in občutek, skratka, za vsako našo namero. In naprej: odgovorni se čutimo tudi za odzive drugih."

Začela sem se spraševati o nameri, zaradi katere sem govorila da tudi tedaj, ko sem v resnici mislila ne.

Govorila sem da, da se ljudje ne bi name jezili, da bi mislili, da sem dobra oseba. Moja namera je bila ljudem dati občutek, da sem tista, na katero vedno lahko računajo, jo vselej lahko pokličejo. To pa je bilo natančno to, kar so odražale moje izkušnje. Cel kup zahtev do sebe na vseh vidikih mojega življenja zgolj za to, da bi bila sprejeta. Ko sem to dojela, sem našla odgovor na vprašanje, kaj zagotovo vem.

Vsa ta spoznanja oziroma odgovori na ključno vprašanje, so me pripravila do tega, da sem 10. aprila 1994 napisala besede, ki jih imam od tedaj vedno na mizi pred sabo:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oprah Daily (@oprahdaily)

"Nikoli več ne bom storila ničesar, za kar potreba ne bo prihajala naravnost iz mojega srca. Ne bom prisostvovala na sestankih, telefonirala, napisala pisma, sponzorirala ali sodelovala v kateri koli aktivnosti, če ne bo vsa moja bit kričala da. Delovala bom v nameri, da bom zvesta in ugajala sebi."

Ko sem dojela in sprejela, da sem dobra, prijazna, ljubezniva in požrtvovalna ne glede na to, ali rečem da ali ne, nisem imela več nobene potrebe po dokazovanju in odziva drugih nisem več pripisovala sebi in svojim dejanjem. Kajti dojela sem, da je za svoje občutke v končni fazi odgovoren vsak sam.

Včasih sem se bala, da bodo ljudje, če jih bom zavrnila, mislili, da sem nesramna, vzvišena in superiorna. Danes imam pogum reči ne, saj vem, da zato nisem slaba oseba. Kajti vplivam lahko le nase, na svoja dejanja in na svoje besede. To sem jaz.  Dobra, tudi kadar rečem ne."

Povzeto po portalu Sensa.hr

Preberite še: Izbrani povabljenci intimnega koncerta, ki ga je Adele priredila nad hollywoodskimi griči (FOTO)

Morda vas zanima tudi: Dnevne rutine slavnih: vstajanje sredi noči, ledene kopeli in lego kocke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)