Jajčni liker. Številni se ob misli nanj spomnijo na nekaj sladkega, ki prijetno poboža po grlu in pogreje dušo ter telo. Še kako prija v jesenskih večerih a le, če je tisti pravi.
Takšen, kot ga je imela vedno na zalogi mama. Torej, nakup v trgovini odpade. Raje ga pripravite sami. V resnici vam bo vse skupaj vzelo 15 minut. Majhen davek za neskončne užitke.
Več idej za razvajanje najdete na Facebooku.
Sestavine:
- Pet celih jajc;
- 160 gramov sladkorja;
- 360 mililitrov mleka;
- pol žličke naribanega muškatnega oreščka;
- pol žličke cimeta;
- 240 mililitrov smetane;
- 120 mililitrov viskija ali konjaka.
Priprava:
- V posodi z električnim mešalnikom dobro stepite jajca in sladkor. Mešanca naj bo čvrsta in penasta.
- V loncu do vretja segrevajte mleko in začimbe.
- Nekoliko jih ohladite in počasi, z zajemalko dodajajte jajčni mešanici. Pri tem vedno mešajte.
- Vse skupaj prelijte nazaj v lonec in na zmernem ognju med stalnim mešanjem kuhajte približno tri do štiri minute.
- Mešanico prelijte v stekleno ali keramično posodo in ji primešajte smetano.
- Liker ohladite in ohlajenemu dodajte alkoholno pijačo.
- Postrezite hladnega, lahko ga posujete z mletim cimetom, naribanim muškatnim oreščkom ali okrasite s stepeno smetano.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar