Ramseyevo varovanko slovenskih korenin navdušila goveja juha

S svojim kuhanjem je Gordona Ramseya tako navdušila, da jo je povabil v Francijo.

29.3.2017 ob 10:40

MC3_KatrinaKozar-23.JPG

Tekmovalka ameriškega Masterchefa Katrina Kozar je v začetku februarja obiskala Slovenijo in v slovenski različici priljubljenega šova nastopila kot gostujoča žirantka. Kozarjeva je v Masterchefu nastopila leta 2015 in se uvrstila med top pet tekmovalcev. S svojo strastjo do kuhinje je navdušila in prevzela tudi slovitega Gordona Ramseya, ki jo je po tekmovanju povabil v Francijo. Da je kuhanje njena velika strast in del njenega življenja, nam je bilo jasno takoj, ko smo dobili priložnost z njo spregovoriti nekaj besed.

Katrina je Slovenijo obiskala prvič. Slovenija je domovina njenega pradeda Johna, ki se je leta 1900 preselil v ZDA. Navdušenja, da je sem prišla z družino, ni mogla skrivati. Ko je govorila o tem, kako počaščena in srečna je, da je lahko tukaj, je bila namreč vidno ganjena.

MC3_KatrinaKozar-2.JPG

Kakšen je bil vaš prvi odziv, ko ste dobili povabilo?
Bila sem zelo počaščena in navdušena. Tega res nisem pričakovala, zato sem bila zelo presenečena. Nisem mogla verjeti, ko sem ugotovila, da me ljudje tukaj spremljajo. Res sem bila vesela klica.

Ste nemudoma pristali na povabilo?
Najprej sem morala urediti nekaj pravnih vprašanj z ustvarjalci ameriškega Masterchefa, a povedati moram, da sem si res želela priti. Želela sem predstavljati ameriške Slovence. To je zame velika čast.

Kako se je na povabilo odzvala vaša družina?
Bili so izjemno ponosni in veseli. Najbolj je bil ponosen moj oče, po njem imam priimek Kozar. Celotna družina je prišla z mano, saj je to odlična priložnost, da vidimo, od kod izviramo. Oče je bil nazadnje v Sloveniji leta 1970.


PREBERITE še // Sodnica Masterchefa pojasnjuje, zakaj je blanširanje obvezno za popoln pomfrit

Ste se že naučili tudi kaj slovenskih besed?
Ne, žal me niso vzgajali s slovenščino. Znam povedati dober dan, poznam tudi potico, ki jo s teto pečemo za veliko noč in božič. Moja teta je bila tukaj septembra. Ko sem ji povedala, kam odhajam, je dejala, da bom navdušena, saj je Slovenija skriti dragulj Evrope.

Videla sem, da ste si že ogledali center Ljubljane, kakšni so vtisi?
Ulice in reka, ki teče skozi mesto… Vse mi je zelo všeč, duh mesta in njegova vedrina. Ko sem gledala, kako so ljudje sedeli in uživali ob kavici, me je spomnilo na to, da se je potrebno umiriti in sprostiti. Evropska ideja, da lahko v miru sedeš in uživaš ob skodelici kave mi je zelo všeč. Je nekaj povsem drugačnega od tega, kar sem navajena.

Kakšni pa so občutki zdaj, ko ste tukaj v vlogi žirije?
Drugače je. Gre za veliko odgovornost, saj želim biti poštena in konstruktivna do vseh tekmovalcev. Ob tem jih, tako kot tudi ostali trije sodniki, želim mentorirati. Želim jih tudi motivirati. A včasih z motiviranjem pride tudi kritika. To je breme, ki ga moreš prevzeti, ko postaneš sodnik. Zato sem bila res izredno počaščena, ko so me poklicali.

katrina.jpg

Kdaj ste imeli več treme, ko ste tekmovali ali zdaj, ko sodite?
Zdaj sem imela več treme, ker sem prvič sodila. Želela sem biti artikulirana. A tudi, ko sem tekmovala, sem bila pod velikim stresom. Sodniki, ki so me podpirali so mi dali veliko samozavesti. A če primerjam oboje, je povsem drugače. A kljub temu, da sem v tuji državi, kjer ne razumem jezika, so ljudje izjemno prijazni in veseli, da sem tukaj, kar mi res veliko pomeni

Kaj vam je dal Masterchef?
Naučila sem se, da moram verjeti vase in biti samozavestna. Doma sem že dolgo preizkušala nove recepte in s tem sem si razširila paleto svojega znanja. Dal mi je tudi to, da sem dojela, da moje mnenje šteje. Ko sem bila tam, sem se prelevila v popolnoma novo kuharico.

Kaj pa Gordon Ramsey? Je res tako »naporen«?
Ne, kje pa. Je čudovit, vesel, dobrodušen, radodaren, pošten. Vsem nam je želel le najbolje, iskreno ima rad vse tekmovalce.

Če se prav spomnim, ste ga precej navdušili? Povabil vas je tudi v Francijo.
Ja, res sem ga. Bilo je krasno, uresničile so se mi sanje. Udeležila sem se nekaj kuharskih tečajev in tečajev o vinu. Tja sem šla, da bi se učila in raziskovala Francijo. To mi je podaril, ker je vedel, kako zelo rada kuham. Ve, da želim biti del te industrije do konca življenja.

Kaj trenutno počnete?
Kuham za zaprte družbe, poučujem in prirejam »pop up« restavracije, kar pomeni, da pri stranki doma pripravim ustvarim restavracijo. Izdelujem tudi gorčico, kar 15 različnih okusov.

MC3_KatrinaKozar-8.JPG

Kaj bi svetovali tekmovalcem, je to do dobra odskočna deska za njih?
Seveda. Kot prvo, morajo biti ponosni, da so bili izbrani. Učite se in srkajte znanje. Preizkušajte hrano, poslušajte, kar vam bodo povedali sodniki. Poslušajte, kaj bodo povedali o jedeh drugih, saj nikoli ne veste, ali boste tudi vi, kdaj morali pripraviti to jed. Bodite dobri učenci, bodite spoštljivi. Ko se ponudi takšna priložnost, ki ti lahko spremeni življenje, moraš biti ponižen. Masterchef družino je potrebno predstavljati na dober način.

Kaj je vaša najljubša slovenska jed?
Zelo mi je všeč goveja juha, ki sem jo preizkusila tukaj. Všeč so mi krvavice, vse kar vsebuje zelje in potico, saj me spominja na dom. Gre za jed, v katero je potrebno vložiti veliko dela, v njo je potrebno vložiti veliko ljubezni.

Katrino boste lahko v vlogi žirantke videli v jutrišnji, četrtkovi, oddaji Masterchef Slovenija. 

 

Avtorica: Pia Pangos
Foto: Pop TV, Fox TV


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)