Psi ali mačke, kateri osrečujejo bolj?

Nova študija dokazuje, da vsi štirinožni prijatelji na svoje skrbnike ne vplivajo enako.

19.4.2019 ob 5:00

pes_kuza_muca_macka_ljubljeni_sreca.jpg

Pravijo, da je pes človekov najboljši prijatelj. In glede na rezultate zadnje raziskave, ki jo povzema Insider, imajo tisti, ki to reklo zagovarjajo, prav.

Na univerzi Chicago so namreč izvedli zanimivo poizvedbo, v kateri se je izkazalo, da so skrbniki psov praviloma srečnejši od tistih, ki imajo doma mačke. Kar 36 odstotkov prvih je zase zatrdilo, da so srečni. Med drugimi je bilo takšnih le 18 odstotkov.

Zakaj je temu tako?

Odgovov je več. En od njih se skriva v temu, da je ista raziskava pokazala še, da so skrbniki psov pogosteje poročeni ali v resni zvezi in so lastniki svoje nepremičnine, kar prav tako doprinese h kvaliteti njihovega življenja ter zadovoljstvu na sploh.

Tu so še redni sprehodi, zaradi katerih so večkrat na svežem zraku, se zato lahko pohvalijo z boljšo telesno pripravljenostjo ter kondicijo, so redkeje pod stresom, so družbeno bolj dejavni in boljšega fizičnega ter mentalnega zdravja.

Osrečujejo vse živali

Skrbništvo nad psom res znatneje vpliva na srečo, a ljubiteljem mačk zato ni treba obupati. Res je sicer, da vas ljubljenček velikokrat ignorira in odtava po svoje, a več predhodnih raziskav je prišlo do jasnega zaključka, da vse živali prinašajo pozitivne učinke na zdravje in počutje.

V eni od njih, v kateri je sodelovalo 1000 oseb, starih 55 let se je izkazalo, da so skrbniki živali bolj zadovoljni s svojim delom v primerjavi s tistimi, ki jih nimajo in da se po zaslugi svojih kosmatih ali pernatih prijateljev nikoli ne počutijo osamljene. Prav osamljenost pa je velikokrat tista, ki negativno vpliva na srečo in zadovoljstvo posameznika.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Ljubljana ima vse več kužkom prijaznih lokalov ALI To je Hugo, pomeranec Luke Dončića in Anamarie Goltes, ki ima svoj instagram profil!

Priporočamo tudi: To so najboljši dnevi za obisk frizerja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)