7 stvari, ki takoj zagotovijo nov odmerek energije in zadovoljstva

Tedaj, ko ne zmorete več in bi z veseljem popili še eno kavo, si do novih zalog energije pomagajte na načine, ki so povsem neškodljivi, a še kako učinkoviti.

1.11.2018 ob 5:06

lepa_zenska_sijoca_koza.jpg

Ne glede na to, kaj je vzrok temu, da preprosto ne zmorete več opravljati bolj ali manj zahtevnih nalog, ko energija in koncentracija padeta na najnižjo možno točko, ukrepajte. Če imate v mislih tablico čokolade ali še eno kavo, malo počakajte in raje poglejte sedem preprostih ter skoraj brezplačnih načinov, s pomočjo katerih si boste zagotovili nove zaloge moči. Priporoča jih Pure Wow.

Povejte šalo

Ali poglejte kratek, smešen videoposnetek. Več študiji, med njimi tista univerze Nebraska-Lincoln je pokazalo, da smeh pomaga pri ohranjanju budnosti in koncentracije. Kot so zapisali znanstveniki, smeh v organizmu zniža količino hormona kortizola, ki je med drugim zaslužen tudi za to, da se zmanjša zaloga energije in okrepi negativen pogled na svet.

prijateljici_jesen_narava_smeh_micna.jpg

Meditirajte

Seveda se tedaj, ko potrebujete malo notranjega miru, zatečete k meditaciji, a ta stara praksa je zaslužna tudi za hiter dvig energije. Obstajajo preproste, kratke meditativne tehnike, ki pripomorejo tako k sproščanju, kot k zagotavljanju novih moči za opravljanje obveznosti in nalog.

zenska_meditacija_roki_micna.jpg

Vzemite metin žvečilni gumi

Kot so dokazali v raziskavi na univerzi Coventry, žvečenje stimulira avtonomni živčni sistem, ki okrepi čuječnost, prav tako spodbudi pretok krvi skozi možgane, kar pomaga k povečanju zbranosti. Zlasti učinkoviti so pri tem žvečilni gumiji z okusom mete, saj ta rastlina izboljšuje razpoloženje, dvigne telesno energijo, spodbuja koncentracijo ter zagotavlja jasne misli.

zenska_zvecilni_gumij_micna.jpg

Kracajte

Dejavnost, ki vas je v šoli velikokrat spravila v težave, je v odrasli dobi v resnici lahko zelo koristna. Kajti ustvarjanje takšnih in drugačnih, smiselnih ali nesmiselnih podob na list papirja spodbuja kreativnost, krepi domišljijo in pripomore k boljši storilnosti.

risbe_nihti_rdeci_papir_svincnik_micna.jpg

Popijte vodo z limono

Ta pijača se ponaša s številnimi pozitivnimi vplivi na zdravje, med drugim spodbuja prebavo in krepi odpornost, ima pa še en, manj znan učinek: telo in misli navda z novo energijo. Zakaj? Ker alkalizira telo, torej preprečuje njegovo zakisanost. Prav prekislo okolje v organizmu je pogosto tisto, ki je krivo za nizko raven energije, utrujenost in prebavne težave, s tako preprostim načinom, kot je pitje vode z limono, pa je mogoče izboljšati razpoloženje in si zagotoviti novo energijo.

voda_limona_zenska_okno_orhideja_micna.jpg

Poslušajte priljubljene, poskočne pesmi

Domnevali ste, da glasba pozitivno vpliva na razpoloženje in študija univerze Missouri je to tudi dokazala. V njej so namreč strokovnjaki ugotovili, da poskočni ritmi pozitivno vplivajo na količino telesne energije. Zato si posnemite nekaj pesmi, jih imejte pri roki ter si jih tedaj, ko se vam zdi, da ne zmorete več, zavrtite.

glasba_slusalke_postelja_zenska_micna.jpg

Pomagajte si z jogo

Tako kot meditacija, je tudi joga odlična za sproščanje, nekateri položaji pa telesu in možganom zagotavljajo tudi prepotrebno energijo. En od njih je klasični most, ki pomaga pri sproščanju energije v hrbtenici in tako okrepi zalogo življenske moči. Prav tako je primerna poza drevo. Izvajajte jo nekaj minut, z njo okrepite svoja čutila ter obnovite zaloge energije.

zenska_joga_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Pet presenetljivih učinkov prehoda na zimski čas (in kako vpliv premikanja ure zmanjšati) ali pa 7 načinov, kako ohraniti zdravje oči, če cel dan sedite za računalnikom

Priporočamo tudi: Ste sladkosnedi? Tako se boste uprli prenajedanju s sladkorjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)