Prvomajske počitnice: 6 kotičkov Italije, ki jih morate obiskati (in niso Rim)

Italija je veliko več, kot Rim, Benetke, dobro vino in okusna pica.

12.4.2019 ob 4:02

potovanje_italija_micna.jpg

Ko vam misli uidejo v Italijo, najbrž pomislite na Rim in Benetke. Ter na Toskano s Firencami. Nedvomno tudi na okusno hrano in dobra vina. A v resnici naša soseda ponuja veliko več. Poglejte šest destinaciji, ki jih lahko obiščete med prvomajskimi prazniki. In spoznate drugačno plat Italije. Kam je vredno pokukati, razkriva Huffington post.

Matera

Zaradi arhitekture, lege in jamskih bivališč, vklesanih v apnenčaste skale in imenovanih sasi, je Matera nad reko Gravino nedvomno vredna obiska. Tudi tamkajšnja kulinarična ponudba ne bo razočarala.

Od leta 1993 je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, evropska komisija je Matero imenovala za Evropsko kulturno prestolnico letošnjega leta, med 50 krajev, ki so vredni ogleda, jo je umestil tudi National Geographic ter med 20 zanimivih predlogov za pohajkovanje revija Architectural Digest’s.

matera_micna.jpg

Ischia

Ischia je vulkanski otok v neapeljskem zalivu. Njegove čudovite plaže in sončni zahodi so zanimiva turistična destinacija, aragonski grad pa vse obiskovalce ponese v daljno zgodovino.

Za čudovit pogled na okolico se je nedvomno vredno povzpeti na goro Mount Epomeo, ki je najvišji vrh na otoku.

ischia_micna.jpg

Piedmont

Leta 2019 je Lonely Planet italijansko pokrajino Piedmont umestil na prvo mesto med predlogi za potovanja. Leži med Francosko in Italijansko mejo ter ponuja izjemen pogled na Alpe, pod njimi se raztezajo prostrana polja in vinogradi, hkrati se ta pokrajina ponaša tudi z bogato kulturno dediščino.

Kar štiri tamkajšne znamenitosti so umeščene na Unescov seznam kulturne dediščine: Savojska rezidenca, Sveta gora, prazgodovinska kolišča in vinorodna območja Piedmonta. A niso le te vredne pozornosti.

piedmont_italija_micna.jpg

Puglia

Nahaja se na sami peti italijanskega škornja ter vabi s svojim podnebjem, okoljem in apnenčastimi zgradbami. Lanskega leta je bila po pisanju GQ označena kot najbolj spregledana destinacija za kulinarične užitke, hkrati pa so tu še čudovite plaže in baročno mesto Lecce, najbolj znana turistična destinacija v regiji.

lecce_italija_micna.jpg

Emilia-Romagna

Pokrajina, ki je letošnjega leta pridobila mesto na številnih seznamih predlogov za potovanja, tudi tistega, ki ga je sestavila revija Forbes.

Cela Italija je prava vaba za kulinarične popotnike, prav ta regija pa je visoko na lestvici in so jo pri Lonely Planetu poimenovali kar gastronomski raj, po pisanju Vogua pa je Bologna, center regije, kraj za popolne italijanske (kulinarične) užitke.

emilia_romagna_italija_micna.jpg

Palermo

Glavno mesto Sicilije očara z živahnim ritmom in mediteranskim podnebjem. V osrčju skriva nešteto znamenitosti, med drugim palačo normanskih kraljev s Palatinsko kapelo in trg Ballaro, za pohodnike pa z gore Mount Pellegrino nudi čudovit razgled na mesto in okolico.

palermo_italija_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zagreb: 3 najlepši lokali za kavo, prigrizek ali gintonik (ideja za izlet) ali pa Pozabite Beograd, poglejte si teh pet lepot Srbije (ideja za nepozaben vikend izlet)

Priporočamo tudi: Ideja za izlet: Piran malo drugače - 7 skrivnosti, za katere vedo redki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)