Povsem brezplačna stvar, ki osrečuje bolj kot denar

Obstaja dejavnost, ki zagotavlja več sreče kot visoki zaslužki.

23.10.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Povsem brezplačna stvar, ki osrečuje bolj kot denar

Med vadbo se sproščajo endorfini, ki prinašajo srečo in zadovoljstvo, kakršnih se ne da kupiti niti z goro denarja, so dokazali strokovnjaki univerz Yale in Oxford.

Ti so primerjali duševno zdravje med skupino posameznikov, ki so redno vadili in skupino sodelujočih, ki se niso predajali nobeni telesni aktivnosti.

Ob primerjavi počutja in duševnega zdravja obeh skupin so opazili, da so imeli posamezniki iz prve skupine v povprečju za 42 odstotkov manj slabih dni v letu v primerjavi s sodelujočimi iz druge skupine. Natančneje: telovadci so okusili približno 35 slabih dni letno, netelovadci pa 18 več.

Vadba ali denar?

V namen študije so znanstveniki analizirali 1.2 milijona Američanov, ki so se predajali različnim oblikam vadbe v različnih časovnih količinah, pogostosti in intenziteti.

Sodelujoči so odgovarjali tudi na vprašanje o njihovih prihodkih in izkazalo se je, da se telesno aktivni posamezniki na splošno počutijo tako dobro, kot neaktivni sodelujoči, ki na letni ravni zaslužijo 25.000 dolarjev več od prvih.

 

Kar bi si lahko razlagali kot, da vadba osrečuje v enaki meri kot višji zaslužek.

Pa vendar: pretiravanje z vadbo ima na drugi strani lahko ravno nasproten učinek. Idealna za srečo je 45-minutna telesna aktivnost od tri do petkrat tedensko, več lahko na duševno zdravje vpliva negativno.

Najbrž ni presenečenje, da ima ekipna vadba močnejši pozitiven vpliv na duševno zdravje kot individualni treningi. Kolesarjenje in vadba v telovadnicah (ki žal v trenutnih razmerah ne pride v poštev) pa sta na vrhu seznama telesnih aktivnosti, ki spodbudno vplivajo na srečo in počutje.

Preberite še: Koronavirus je zaprl moj fitnes, kaj pa zdaj?

Morda vas zanima tudi: Pet vadb, s pomočjo katerih boste lažje zaspali


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)