Katera vadba je najboljša zjutraj in katera je primerna za večer

V prid najboljših rezultatov ni vseeno, kateri vadbi se predajate v različnih delih dneva.

22.1.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Katera vadba je najboljša zjutraj in katera je primerna za večer

Če je en od vaših ciljev v letu 2020 več vaditi se najbrž sprašujete, katera oblika telesne aktivnosti je najprimernejša glede na del dneva, v katerem si zanjo praviloma vzamete čas.

Kajti dejstvo je, da morate izbor te prilagoditi vašem življenjskemu ritmu: natančneje temu, ali se potite zjutraj, popoldne ali zvečer.

Na vprašanje, katera vadba je v določenem delu dneva najboljša, za Cosmopolitan odgovarja trener Kianoush Missaghi in glede na njegova priporočila boste kaj lahko spoznali, da bodo rezultati opaznejši, če boste spremenili svoj izbor.

Jutra so za kardio vadbo

Večina meni, da je dan najboljše začeti z vadbo in večina se ne moti.

"Jutranji treningi so odlični, med njimi se aktivirajo mišice, telo preplavi kisik ter z njim neprecenljiv odmerek energije in koncentracije. A treba je vedeti, da so za jutranje ptice najboljši kardio treningi.

Učinki endorfinov ter adrenalina, ki med njimi preplavijo telo, so opazni še cel dan, saj zagotavljajo dobro razpoloženje in pripomorejo k lažjemu opravljanju vseh nalog," je povedal trener in dodal:

"Tek, hitra hoja in podobne aktivnosti pospešijo srčni utrip, spodbudijo presnovo in povečajo porabo energije. Vendar naglica ni primerna. Zlasti tek je dokaj naporna vadba in mišice so po nočnem počitku trde ter toge, zato je primerno ogrevanje pred njim ne samo priporočljivo, temveč obvezno."

Popoldne je za hiit vadbo

Tako imenovana hiit vadba je visoko intenzivna, intervalna oblika aktivnosti, ki je najprimernejša za popoldansko razgibavanje. Tudi zato, ker v sorazmerno kratkem času obljublja spodbudne rezultate in ne vzame veliko dragocenih trenutkov.

"Hiit je kratica za high intensity interval training (visoko intenzivni intervalni trening), ki hitro razgiba ter utrdi telo. Ta oblika vadbe je osredotočena na maksimalno porabo energije, med njo se v hipu pospeši srčni utrip, njeni učinki z vidika energijske porabe pa so opazni še dolgo potem, ko z njo zaključite,"

navaja trener in dodaja, da hiit treningi ob tem dvignejo raven energije v telesu, pripomorejo k večji produktivnosti in preženejo popoldansko utrujenost, kar ob nadaljnjih dnevnih zadolžitvah nedvomno pride prav.

Večer je za vaje za moč

Če prisegate na večerno vadbo, torej se v telovadnico praviloma odpravljate šele po osmih zvečer, so najboljša odločitev vaje za moč.

"Treningi za moč so odlična izbira za večerne telovadce. Tedaj so zaloge glikogena v organizmu najvišje in jih je na takšen način mogoče koristno uporabiti," navaja  Kianoush in niza še druge razloge, s katerimi podkrepljuje svoje navedbe:

"Zvečer je v telesu visoka raven testosterona, prav tako se poveča anaerobna kapaciteta organizma, kar pomeni, da ste močnejši in lažje izvajate vaje. Po navedbah publikacije Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, je omenjena kapaciteta zvečer v povprečju za sedem odstotkov višja kot denimo zjutraj, hkrati je višja temperatura telesa, kar prav tako vpliva na izvedbo."

S povsem fizičnega vidika ima torej telo zvečer najboljše pogoje za tovrstne treninge, kar se na koncu nedvomno odraža tudi na rezultatih.

Preberite še: Vadbene aplikacije, ki vam bodo pomagale uresničiti novoletne zaobljube

Morda vas zanima tudi: Zakaj kljub vadbi ne morete preoblikovati nog


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)