Poceni počitnice 2022: Kdaj plačati dopust in tako ujeti najbolj ugodno ponudbo

Za organizacijo počitnic s turistično agencijo, se je treba podvizati in ujeti kakšno od 'first-minute' ponudb. V lastni režiji pa se lahko najde veliko ugodnih variant, a načrtovati je treba pravočasno.

11.5.2022 ob 10:01 | Foto: Getty Images

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Poceni počitnice 2022: Kdaj plačati dopust in tako ujeti najbolj ugodno ponudbo

Poletne počitnice so pred vrati in če še niste, je skrajni čas, da poiščete in rezervirate termin in lokacijo težko pričakovanega letnega oddiha. Dejstvo je, da v vsesplošni draginji, tudi turistična ponudba postaja vse dražja, zato smo preverili, kako in kdaj je najlažje priti do cenovno ugodnega dopusta.

Če prisegate na organizacijo počitnic s pomočjo turističnih agencij, je vsekakor treba dopust rezervirati čim prej, že kar nekaj mesecev pred poletjem. »Vsekakor priporočamo, da se rezervacija poletnih počitnic opravi čimprej, saj je povpraševanje zelo veliko in se razpoložljive kapacitete zelo hitro polnijo.

Ponudb z najboljšim razmerjem med ceno in kvaliteto, predvsem najugodnejših z večjimi popusti za otroke v poletnem času ne bo več možno rezervirati, ker jih ne bo več na voljo,« so sporočili s turistične agencije Palma.

Najugodnejši čas za rezervacijo počitnic je čas 'first minute' ponudbe.

Pri Kompasu poudarjajo, da je najugodnejši čas za rezervacijo počitnic »čas 'first minute' ponudbe«. »Prodaja pod temi pogoji se prične okoli novega leta, višina popustov in ugodnosti, ki jo tovrstna ponudba prinaša, se sukcesivno, iz mesece v mesec od pričetka prodaje, znižuje.

V času FM ugodnosti so cene dejansko najugodnejše, otroci marsikje, na izbranih destinacijah oziroma nastanitvah, letujejo tudi brezplačno. FM ponudba prinaša še marsikatero drugo ugodnost in, ne nazadnje, tudi izbor prostih kapacitet je največji,« pravijo pri Kompasu in dodajajo še, da na 'last minute' ugodno ponudbo ne gre čakati, »saj do nje pride le v primeru odpovedi v zadnjem hipu«.

Bodo letos počitnice dražje?

V prihodnjih tednih in mesecih bi se cene dvignile lahko za približno 5-10 %.

O rasti cen za turistične ponudbe v tem letu, so sicer pri Palmi zagotovili, da se aranžmaji niso bistveno podražili. »Cene so dinamične, ugodnih ponudb je ta trenutek na trgu še vedno veliko. Še vedno lahko govorimo o relativno ugodnih cenah predvsem tam, kjer smo napravili zakupe za leto in več vnaprej, bodisi hotelih ali prevozih.«

Na Kompasu dodajajo, da se opazno dvigujejo stroški goriva, kar vpliva na cene letalskega in avtobusnega prevoza. »Posledično pričakujemo, da se bodo v prihodnjih tednih in mesecih cene dvignile za cca 5-10 %.«

Kaj pa Hrvaška?

»Tudi počitnice na Hrvaškem, kjer je še vedno moč napraviti dober nakup po zgodnjih prijavah, bistveno ne odstopajo. Opozarjamo pa tudi tukaj, na hitre in zgodnje prijave, da se ne ponovi izkušnja iz preteklega leta, saj so cene na Hrvaškem v juliju in avgustu zelo povišale. Odsvetujemo čakanje na zadnji hip, ki se v tem letu zagotovo ne bo obrestovalo,« pravijo pri Palmi.

Kako najti poceni letalsko karto? Takšno je splošno pravilo

Dandanes, ko je do vse turistične ponudbe in letalskih vozovnic mogoče priti tudi na spletu, se kajpak vse več ljudi organizacije počitnic loti na lastno pest. Rezervacijo lahko opravi vsak, ki zna rokovati s spletom, je pa res, da se tisti bolj iznajdljivi in izkušeni že dobro poznajo trike, s katerimi se najdejo še cenejše ponudbe.

Med njimi sta denimo tudi Samo Mihelič in Martina Ploj, ki zadnja leta ustvarjata popotniški blog Izlet na dlani. Njune objave cenovno ugodnih letalskih kart so na počitnice odpeljale že na tisoče Slovencev, zato smo ju povprašali za nasvet, kako najti in rezervirati cenovno ugodne počitniške ponudbe.

»Karte je načeloma vedno pametno rezervirati prej. Splošno pravilo je, da se cene vozovnic začne spremljati 2 do 4 mesece pred odhodom. Je pa odvisno, ali se potuje v visoki (poletne počitnice, novoletni prazniki) ali v nizki sezoni,« odgovarja Mihelič. Kot pravi, je za poletne počitnice, smiselno spremljati cene vozovnic že od januarja pa vse do maja.

»Takrat letalski prevozniki ponudijo akcije in je največja verjetnost, da boste naleteli na ugodne vozovnice. Ugodnih last minute vozovnic v poletju skoraj ni, razen v primeru čarterskih letov, pa še te so bolj redke.«

Mihelič tudi omenja, da so za Grčijo v juniju in juliju še vedno na voljo tudi letalske vozovnice, za ki stanejo nekje med 30 in 80 €, kljub tem, da smo že maja. »Do konca meseca bodo verjetno tudi te že pošle, ampak v preteklosti so te vozovnice pošle že nekaj mesecev prej.«

Prihranite lahko tudi s temi triki

 

Glede na turbulentni zadnje dve turistični sezoni, je težko napovedati, kako bo s cenami v prihodnje. »Letos so vozovnice za poletje še zmeraj precej ugodne, medtem ko so se hotelske nastanitve že podražile. Lani je bilo mogoče ugoden dopust za poletje rezervirati celo še isti mesec odhoda, ne da bi pri tem segli pregloboko v žep,« se spominja in dodaja, da resnih podražitev vozovnic zaenkrat še niso opazili.

»Drži pa, da letalske družbe gorivo kupujejo na rezervo, še posebej, kadar so cene zelo nizke, tako da bomo podražitve verjetno opazili z zamikom.« Kako hude bodo te podražitve je kajpak nemogoče napovedati.

Blog Izlet na dlani, na katerem poudarjajo, da se ne ukvarjajo z iskanjem in organiziranjem počitnic za ostale, temveč le objavljajo cenovno ugodne ponudbe, sicer posamezniku, ki se odpravlja na dopust, priporoča spremljanje akcij posameznih letalskih družb, ki letijo na želeno destinacijo.

»Takrat je smiselna takojšnja rezervacija, saj se bodo vozovnice po izteku akcije najverjetneje podražile. Poleg tega nekatere letalske družbe celo omogočajo naknadne brezplačne spremembe terminov, v kolikor vam termin ne bi ustrezal ali bi zboleli.«

»Kar se pa tiče rezervacije nastanitve ali najema avtomobila pa predlagamo, da rezervirate z možnostjo brezplačne odpovedati in to čimprej. Potem lahko vsake toliko časa preverite ali se nastanitev ali avtomobil cenejša in trenutno rezervacijo prekličete in ponovno rezervirate ugodneje,« je izdal še en trik za poceni počitnice.

Preberite še: Poletje 2022: Najlepši hrvaški otoki (ideje za počitnice)

Morda vas zanima tudi: Na počitnice že junija? Tu je nekaj odličnih predlogov, kam se lahko odpravite (poletje 2022)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)