Lubenica je upravičeno imenovana kraljica poletja. Sočen sadež v trenutku osveži, navdaja z vitamini in minerali ter tedaj, ko se temperature povzpnejo zelo visoko, predstavlja nepogrešljiv poletni zalogaj. A ta ni okusen le, kadar grizljate sveže rezine, temveč se odlično znajde tudi v kombinaciji z drugimi sestavinami. Iz lubenice je mogoče pričarati dobrote, s katerimi bo vroč letni čas še slajši.
Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.
Lubeničini kanapeji
Sestavine:
- Ena lubenica;
- listki sveže mete;
- skodelica borovnic;
- sveže kumare.
Priprava:
- Meso lubenice narežite na kocke z robovi, dolgimi približno tri centimetre.
- Kumare olupite in jih po dolžini narežite na tanke rezine(najbolje z lupilnikom zelenjave).
- Okoli vsake kocke lubenice ovijte rezino kumare.
- Na vsak kanapejček položite listek mete in posujte nekaj borovnic.
ŠE EN RECEPT z lubenico // Granita iz lubenice
Sladoledne lučke s kivijem in lubenico
Sestavine za približno 12 lučk:
- 180 gramov sladkorja (če niste sladkosnedi, ga lahko izpustite);
- 180 mililitrov vode;
- kilogram mesa lubenice;
- pet olupljenih kivijev.
Priprava:
- V manjši posodi na srednji temperaturi sladkor zmešajte z vodo ter segrevajte, da se povsem stopi. Odstranite z ognja in pohladite.
- V mešalniku meso lubenice spremenite v pire. Dodajte mu dve tretjini sladkornega sirupa in dobro zmešajte.
- Nalijte ga v 12 posodic za pripravo sladolednih lučk. Napolnite jih do približno treh četrtin, vanje zapičite palčke in jih za dve uri položite v zamrzovalnik.
- V mešalniku zmešajte kivije in jim dodajte preostanek sladkornega sirupa.
- Kivijevo mešanico nalijte na lubeničino zmes ter vse skupaj še približno za eno uro postavite v zamrzovalnik.
- Tako pripravljene lučke v njem hranite do dveh tednov.
Lubeničin parfait z medom in jogurtom
Sestavine za tri kozarce:
- Dve skodelici (približno 500 mililitrov) grškega jogurta;
- pol žličke soli;
- žlica medu;
- žlica vode;
- pol skodelice (120 gramov) mesa lubenice brez pešk.
Navodila:
- Zmešajte jogurt s soljo. Čez posodo napnite gazo in nanjo položite mešanico.
- Jogurt na gazi eno uro pustite na sobni temperaturi in nato čez noč v hladilniku.
- Zjutraj z njim napolnite kozarce za parfait.
- Zmešajte med z vodo in mešanico dodajte na jogurt v kozarcih.
- Vse skupaj potresite z na koščke narezano lubenico, prelijte z malo medu in postrezite kot desert.
SPOZNAJ nenavadno kombinacijo za še bolj okusno lubenico
Solata iz lubenice, kumar ter limete
Sestavine za štiri osebe:
- Žlica sojine omake;
- manjši nasekljan strok česna;
- čajna žlička naribanega ingverja;
- dve žlici soka limete;
- dve žlici riževega kisa (uporabite lahko tudi jabolčnega ali balzamičnega);
- tri skodelice (800 gramov) mesa lubenice, narezanega na manjše kocke;
- ena večja kumara, narezana na manjše kocke;
- en zrel mango, očiščen, narezan na kocke;
- pol na tanke rezine narezane paprike;
- 30 gramov koriandra;
- 30 gramov narezane bazilike;
- četrtina skodelice (60 gramov) zdrobljenih popečenih slanih kikirikijev.
Navodila:
- V veliki posodi zmešajte sojino omako, česen, ingver, sok limete in kis.
- Dodajte lubenico, kumare, mango, papriko, koriander in baziliko.
- Dobro premešajte in v hladilniku ohlajajte približno pol ure.
- Odlijte odvečno tekočino, naložite v skodelice in potresite s kikirikiji.
Lubeničin sorbet
Sestavine:
Navodila:
- Lubenico narežite na kocke, položite jih na pladenj ter za približno dve uri postavite v zamrzovalnik.
- Zamrznjeno lubenico v mešalniku spremenite v pire.
- Prestavite ga v prazno embalažo sladoleda in za uro, dve postavite znova v zamrzovalnik.
- Preden se s sorbetom posladkate, ga z žlico za sladoled naložite v servirne posodice.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar