Pet neprecenljivih kvalitet čustveno zrelih oseb

Čustvena zrelost je pomembna kvaliteta, ki se odraža z različnimi lastnostmi.

17.11.2020 ob 5:50 | Foto: Tom Merton/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet neprecenljivih kvalitet čustveno zrelih oseb

Odraščanje je preplet različnih dejavnikov. En od njih je tudi čustvena zrelost. Ta, za razliko od fizične, ni vidna na prvi pogled, temveč se odraža skozi lastnosti in dejanja, ki jih premorejo le čustveno zreli posamezniki. Katere pri njih izstopajo, razkriva Thougtcatalog.

Ne bežijo pred težavami

Težave in izzivi so del življenja slehernika, to, kako se nekdo z njimi sooča in spopada, pa veliko pove o njegovi čustveni zrelosti.

Tisti, ki zase lahko trdijo, da so čustveno zreli oziroma jih kot takšne prepoznavajo drugi, pred njimi ne bežijo, se v stiski ne zapirajo vase in umikajo od ostalega sveta, težav ne ignorirajo in se zaradi njih ne zatekajo v svet omame, temveč jih znajo prepoznati, po potrebi skomunicirati in jih odpraviti. Samostojno ali s primerno pomočjo, katere jih ni strah ali sram poiskati.

Ne tlačijo svojih občutkov

Čustva imamo vsi in prav je, da se jih zavedamo ter jih na pravilen način izražamo, pa naj bodo pozitivna ali negativna. Zanimivo je, da otroci s tem nimajo težav, skozi odraščanje pa neredko osvojimo vzorce, s katerimi skrivamo prave občutke.

 

Čustveno zreli zanje niso dovzetni. Oni vedo, da je treba čustva spustiti na plano, pa naj bo s pogovorom, s pisanjem dnevnika, s smehom ali jokom. Ne glede na spol.

Premorejo empatijo

Tako kot so čustveno zrelim pomembna lastna, so zanje pomembna tudi čustva drugih. Kar pomeni, da premorejo visoko stopnjo empatije, skušajo razumeti občutke soljudi, jih ne podcenjujejo in ne ponižujejo, temveč jih sprejemajo in v odnosih upoštevajo.

Spoštujejo sebe in druge

Mnenja so velikokrat različna in izmenjava teh bogati. Čustveno stabilno in zreli se tega zavedajo, poslušajo in upoštevajo mnenja drugih in jih ne zavračajo zgolj zato, ker se razlikujejo od njihovega.

Vedo namreč, da trmasto vztrajanje pri svojem ni kvaliteta, ki bi bila nekomu v ponos.

Prevzemajo odgovornost

Vsak kdaj počne napake in zaide na stranpoti. Za razliko od čustveno nezrelih, ki krivdo za vse slabo v življenju pripisujejo drugim, čustveno zreli prevzamejo svojo odgovornost in se zavedajo, da so za svoja dejanja, odločitve in postopke v prvi vrsti odgovorni sami.

To pa pomeni, da so se pripravljeni vselej soočiti s posledicami, čeprav te niso vedno prijetne.

Preberite še: Horoskop: Pet najbolj čustvenih astroloških znakov

Morda vas zanima tudi: Tudi tebe v času karantene mučijo izredno doživete sanje? To je razlog!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)