Otroška lastnost, ki jo imajo tudi uspešni odrasli

"Nimam nikakršnih posebnih talentov. Sem le strastno radoveden," je o skrivnosti svojih uspehov povedal že z Nobelovo nagrado nagrajeni fizik Albert Einstein.

11.3.2019 ob 2:16

ocka_hcerkica_igranje_postelja_micna_avion.jpg

Le redki posamezniki lastnost, ki je značilna za vse otroke tega sveta, ohranijo in ponesejo tudi v odraslo dobo, a tisti, ki jo, veljajo za uspešne, neskončno zadovoljne in, ja, dobre zaslužkarje. Govorimo o radovednosti.

"Kaj je tisto?", "Mamica, kako nastane mavrica?", "Zakaj dežuje?", "Kako deluje kolo?" so neprestana vprašanja otrok, skozi katera napredujejo, se učijo in raziskujejo svet okoli sebe-.

Odrasli marsikdaj na ta vprašanja niti ne poznamo odgovora, ker smo tekom odraščanja pozabili, kako pomembno je na življenje gledati z odprtimi očmi.

Radovednost je namreč tista lastnost, ki marsikdaj pomeni razliko med uspehom in neuspehom, povezana pa je z našo zavestjo.

"Zavest se resnično razvije nekje okoli petega ali šestega leta starosti, do takrat pa je večina dejanj podzavestnih. Podzavest pa je polna čarovnije, barv in presenečenj. Ko odrastemo pogosto reči okoli sebe ne opažamo več s takšnim zanosom, vse postane monotono in enobarvno. Skozi proces socializacije žal izgubimo tisti otroški zagon in radovednost," pripoveduje Robert Rolih, bestselling avtor knjige The Million Dollar Decision in evropski javni govorec leta 2015 po izboru Professional Speakers Academy iz Londona.


Gonila sila na poti k uspešnosti


Morda zmotno ocenjujemo, da so uspešni ljudje izredno osredotočeni le na svoj posel in kariero, za dodatna znanja pa preprosto nimajo ne časa ne volje.

V resnici uspešni ljudje neverjetno radi raziskujejo in verjamejo, da jim vsako pridobljeno znanje pomaga pri kreiranju novih idej.

Čudovit primer je Steve Jobs, ki velja za guruja na področju tehnologije, a v resnici se je v življenju ukvarjal z najrazličnejšimi rečmi, na primer s kaligrafijo, ki so mu koristile v njegovi bogati in nadvse uspešni karieri.

"Pri ljudeh čedalje bolj opažam, da se zaradi izgube pristne radovednosti ne učijo več. Reči jim niso interesantne, ni jim več zanimivo branje knjig ali poslušanje avdio programa. Prepričan pa sem, da je radovednost lastnost, ki jo moramo odrasli ohranjati in spodbujati v življenju. To je gonilna sila, da smo v življenju lahko uspešni in da napredujemo," pripoveduje Rolih in dodaja, kako pomembno je, da o sebi razmišljamo kot o otroku, ki včasih naredi kakšno napako ali neumnost in se zato niti najmanj ne obremenjuje.

Ravno nasprotno!

Otroci verjamejo, da se iz napak lahko predvsem veliko naučijo. Če si želite v življenju napredovati, živeti polno in na koncu koncev dobro zaslužiti, raziskujte področja, ki jih ne poznate, berite knjige, poslušajte avdio programe, hodite na seminarje in bodite na vsakem koraku predvsem nadvse RADOVEDNI.


Pripravila: S. S.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je lahko vzrok, da vas že zjutraj boli glava ali pa 5 znakov, da bi bili srečnejši, če bi bili samski

Priporočamo tudi: To je razlog, zakaj smo s sončnimi očali bolj sebični, a tudi bolj privlačni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)