Zakaj je včasih dobro biti sam

Družabno življenje je pomembno tako z vidika zdravja kot počutja, a pomembno je tudi, da si kdaj čas vzamete samo zase.

9.12.2019 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj je včasih dobro biti sam

Dejstvo je, da družabni stiki pozitivno vplivajo na kvaliteto življenja in fizično, duševno ter čustveno zdravje. A kljub temu si je včasih dobro vzeti čas samo zase, se umakniti iz vsakodnevnega vrveža in se skriti pred množico ljudi ter tudi pred družino in prijatelji. Ne glede na to, kako radi jih imate.

Trenutki, ki jih namenite samo sebi, so neprecenljivi. Čisto vseeno je, kaj v njih počnete: berete knjigo, gledate serije, se sprehajate po gozdu ali se brez, da bi vas kdo obtožujoče gledal, sladkate s čokolado.

Zakaj je čas s samim seboj pomemben in kako samota vpliva na posameznike, niza Pure Wow.

Prinaša srečo

Kar potrjuje tudi znanost. V publikaciji Personality and Social Psychology Bulletin objavljena študija je dokazala, da samota pomirja in zmanjšuje stres.

Seveda, kadar se posamezniki zanjo zavestno odločijo. Hkrati po besedah psihoterapevtke Amy Morin prinaša občutke sreče, navda z zadovoljstvom do življenja in niža tveganje za depresijo.

Omogoča boljša prijateljstva

Nihče, pa naj bo še tako družaben, ne zmore biti 24 ur sedem dni v tednu in 365 dni v leti obdan z ljudmi. Vsak potrebuje tudi čas samo zase. Da si v njem povrne moči, nabere nove zaloge energije in postane še boljši prijatelj.

Kajti, kot je povedal psiholog Thuy-vy Nguyen, raziskave dokazujejo, da občasen odmik od prijateljev, sodelavcev, družine pozitivno vpliva na kvaliteto medsebojnih interakciji tedaj, ko do njih znova pride.

Zagotavlja boljši spanec

Ena od zanimivih raziskav je pokazala, da je spanec parov, ki si delijo isto posteljo, za približno polovico slabši v primerjavi s pari, ki spijo ločeno.

"Seveda je zadeva individualna," je povedal strokovnjak za medicino spanja Neil Stanley in dodal: "Če skupaj spita povsem dobro in sta zjutraj spočita ter zadovoljna, ostanita pri svoji navadi. A če se zbujata utrujena in spita slabo, razmislita o spremembi v to smer."

Pozitivno vpliva na starševstvo

Nobenega dvoma ni, da so starši v sodobnem času pogosto preobremenjeni, si ne vzamejo časa zase, konstanten stres in preobremenjenost pa ne vplivata najbolje na odnose z malčki.

Že pol ure časa, ki si ga namenijo samo sebi, to bistveno spremeni. Kajti, kot je povedala psihologinja, specializirana za predšolske otroke Mary Kay Fleming: "Zlasti mame potrebujejo čas zase, odmik od vzgojnih nalog ter trenutke, v katerih si naberejo novih moči, po zaslugi katerih so bolj sproščene, pod manjšim stresom in zato lažje premagujejo vse, kar materinstvo prinaša."

Pomaga postavljati meje

Zagotovo se zgodi, da ste kdaj v družbi nekoga, za katerega bi zlahka dejali, da v vaše življenje ne prinaša nič dobrega. Takšen odnos izčrpava ter človeku preprečuje, da bi se ukvarjal s seboj.

Prav odmik od tako imenovanih toksičnih posameznikov zagotavlja čas za premislek in razmislek o tem, koliko časa bi bilo res vredno namenjati osebi, ki iz odnosa samo jemlje, vanj pa ničesar ne vlaga.

Pomaga postavljati cilje

V samoti je veliko lažje razmišljati o ciljih in sanjah ter snovati načrte, kako jih doseči. Pa naj gre za osebne, poklicne ali ljubezenske cilje.

Varuje pred izgorelostjo

V trenutkih, ki jih imate samo zase, se odmaknete od obveznosti in nalog ter od dejavnikov iz okolja, na katere ni mogoče vplivati. Tedaj, ko ste sami s seboj, imate popoln nadzor nad časom in početjem, se posvečate zgolj svojim potrebam ter željam. To je čas, ko ste pomembni samo vi in nihče drug, se umirite in si dovolite zadihati, kar varuje pred izgorelostjo. Zlasti, če tedaj odložite tudi svoj telefon.

"To je oaza, ki vas varuje pred zunanjim svetom ter zadolžitvam, ki vas v njem čakajo in je zlasti v sodobnem času nepogrešljivo varovalo dobrega fizičnega ter psihičnega zdravja," je prepričan sociolog Eric Kilneberg.

Zanimivejši boste

Po pisanju Boston Globa se določeni miselni procesi okrepijo tedaj, ko ste v samoti. Zlasti to velja za kreativno razmišljanje in bolj, kot je to razvito, bolj zanimivi ste za okolico.

Zato: ne glede na to, kako družabni ste, vzemite si kdaj tudi čas samo zase. V prid sebi ter vseh, s katerimi snujete formalne ali neformalne odnose.

Preberite še: Prav zdaj sebe postavi na prvo mesto. Ne, ko bo prepozno #kolumna

Morda vas zanima tudi: Nimam časa – najpogostejši izgovor sodobnega človeka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)