Namigi v filmu Barbie, ki jih gotovo niste opazili

Zdi se, da je že mesec dni vse obarvano v roza odtenke. Zahvala za obuditev rožnate gre seveda filmu Barbie.

10.8.2023 ob 7:15 | Foto: Maja Smiejkowska/Reuters | Avtor: E. N.

Namigi v filmu Barbie, ki jih gotovo niste opazili

Predstavljamo si, da se o barbikah že dolgo niste toliko pogovarjali kot v zadnjem mesecu. Verjetno nanje več desetletji niste niti pomislili. A filmska uspešnica, ki ruši rekorde, pač ni sramežljiva, kar se tiče oglaševanja in težko verjamemo, da o Barbie filmu ne veste še čisto nič.

No, tudi, če ste o filmu, v katerem sta dušo in telo plastičnim lutkam posodila Margot Robbie in Ryan Gosling, prebrali že čisto vse, danes razkrivamo še nekaj podrobnosti, ki v filmu niso tako očitne, pa vendarle se nam zdijo zelo zanimive.

Kljub temu da si morda kdo misli, da gre za površen in ne preveč globok film, njegova zgodba nosi pomembno sporočilo. Greta Gerwig je v resnici za globino dobro poskrbela. Med drugim se je skozi film poklonila kultnim trenutkom filmskega sveta in mi vam jih nekaj razkrivamo v nadaljevanju.

Če ste si Barbie že ogledali, se gotovo spomnite začetnega prizora, ko deklice, ki so se nekoč igrale v jamah, ugledajo prvo barbiko. Morda vam je bila scena nekoliko znana? V primeru, da ste si pred približno dvema desetletjema ali kadarkoli vmes ogledali film Vesoljsko odisejo, gotovo. In ne po naključju.

Greta se je zgledovala tudi po filmih Jacquesa Demyja, francoskega ustvarjalca, po katerem je prevzela predvsem način prikazovanja barvne palete na platnu. Da bi bilo vse privlačno pisano, ne pa moteče živahno, namreč.

Mogoče vas je energija filma nekoliko spominjala na Trumanov šov. Gerwingova se je namreč pred snemanjem Barbie posvetovala z njegovim režiserjem, saj je želela v filmu prikazati podobno energijo, ki naj bi jo čutila oseba, ki živi v okolju, o katerem nima zavedanja, da je nadzorovano. Zanimala jo je predvsem postavitev svetlobe in tako gledalci nismo ugledali sončnega žarka vse do scene, ko sta Barbie in Ken prispela v Los Angeles.

Vzporednice bi lahko vlekli tudi s Čarovnikom iz Oza in Američanko v Parizu. Občutek dekleta, ki se izgubi v neznanem svetu, nam je znan že od prej. Spomnili smo se tudi na Rdeče čeveljčke, ko se je Barbie podala k čudni barbiki po odgovore o tem, zakaj jo pestijo misli o smrti in kaj se dogaja z njenimi stopali.

Pa Matrica! Izbira med barbikastimi čevlji in Birkenstock natikačem je bila pravzaprav nekakšen poklon kultni sceni odločitve med rdečo in modro tableto, ki je pomenila zavedanje in spopad z realnostjo, v nasprotnem primeru pa čisto ignoranco.

In še bi lahko naštevali. Kingovo Izžarevanje, Sobotna vročica, Boter, Monty Python … In ne le filmi! Greta Gerwig se je za Barbie poglobila celo v grško mitologijo. Navdih je črpala pri Pigmalionu, mitu, kjer kipar ustvari kip popolne ženske. V našem primeru je popolna ženska Barbie, njena kiparka pa Ruth, ustanoviteljica Mattela.

Skratka, plastična lutka, s katero smo se igrali v svojem otroštvu, je še enkrat dokazala, da je odličen medij za izražanje domišljije in da še kako dobro prenaša misli in ideje tistih, ki jo držijo v rokah. In po našem mnenju se je tudi pod Gretino taktirko izjemno izkazala.

Preberite še: Meghan Markle ima načrt! Z jasnim namenom je okoli sebe zbrala posebne ženske

Morda vas zanima tudi: Prekinitev prijateljstva: kdaj je to smiselno in kako to naredimo na ustrezen način


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)