Najzanimivejša dejstva o Dubaju

Burdž Kalifa je le ena od številnih zanimivosti Dubaja.

29.8.2015 ob 9:30

shutterstock_112044191.jpg

Največje mesto v Združenih arabskih emiratih (ZAE) se lahko pohvali z najvišjo stavbo na svetu, z 828-metrsko Burdž Kalifo, osmim čudom sveta, umetnim otočjem Palm Jumeirah, smučiščem sredi puščave in mnogo drugimi zanimivostmi. Barbara Beč, ki s svojo agencijo organizira potovanja po meri, razkriva 10 zanimivosti, ki jih o Dubaju verjetno še ne poznate.


Že slediš Mični na Facebooku?

Avtomat, na katerem lahko dvignete zlato

Nemško podjetje je izumilo prvi avtomat gold-to-go na svetu, na katerem lahko kupite zlato. Ta avtomat stoji v dubajskem nakupovalnem središču Lafayette. Na avtomatu lahko "dvignete" 24-karatno zlato v 320 oblikah, od zlatih palic do kovancev, različnih oblik nakita in uteži. Avtomat deluje na osnovi zaslona na dotik, plačilo pa je mogoče z gotovino ali kreditno kartico. Po plačilu izbrani izdelek iz zlata prejmete v lični črni škatli.

Osmo čudo sveta je vidno tudi iz vesolja.

Podjetje Ex Oriente Lux, ki se je domislilo avtomata, ga je programiralo tako, da vsakih 10 minut prilagodi cene izdelkov trenutnim cenam zlata na trgu. Nemško podjetje se s to inovacijo usmerja predvsem na mimoidoče, ki jih zanimajo prestižni izdelki, in investitorje, ki se želijo izogniti obisku zastavljalnic.

Slovensko bučno olje v Dubaju

Slovensko (prekmursko) bučno olje osvaja ZAE, med drugim tudi Dubaj. Miša Margan in Gorazd Kocbek iz družinske oljarne Kocbek iz Prekmurja sta pred kratkim Arabcem predstavila izdelke družinske oljarne. Tam je namreč pred časom potekal največji kulinarični sejem v ZAE, zato sta mladoporočenca izkoristila priložnost za predstavitev izdelkov tudi na tem trgu. Odzivi so bili neverjetni, navdušeni so bili nad okusom, saj jim bučno olje ni tako poznano.

03_dubaj.jpg

Mednarodno letališče DBX najprometnejše na svetu

Decembra lani je javnost preplavila novica, da je dubajsko letališče postalo najprometnejše letališče na svetu. Z 68,9 milijona prepeljanih potnikov je prehitelo londonski Heathrow, ki je v preteklem letu prepeljal 67,8 milijona potnikov. Poleg tega so na letališču proti koncu lanskega leta zabeležili še najprometnejši teden s 638.317 prepeljanimi potniki.

Brez sistema poštnih naslovov

Zanimivo je, da Dubaj nima urejenega sistema poštnih naslovov. Dostava pisem in paketov je zato lahko težava. Če želite v Dubaju poslati pismo ali paket, morate na njem nakazati pravilno smer do cilja oz. pismonoši opisati pot do cilja ali ulico, kamor želite dostaviti paket.

Dubai Aquarium je eden največjih akvarijev na svetu. Nahaja se v nakupovalnem centru Dubai Mall.

Zaradi podaljšanega konca tedna prestavili praznik

Ministrstvo za delo je lani prestavilo praznik, ki obeležuje popotovanje Alaha in preroka Mohameda iz Meke v Jeruzalem, ki bi ga morali praznovati v ponedeljek, 27. maja, na nedeljo, 26. maja. Zakon jim namreč dovoljuje, da praznik, ki pade na dan sredi tedna, prestavijo na začetek ali konec tedna. Prebivalci ZAE so tako dobili podaljšan konec tedna, saj se v njihovi kulturi ta začne že v petek in traja še v soboto, nedelja pa je običajni delovni dan.

shutterstock_112043735.jpg

Dubaj najvarnejše mesto na svetu

Svetovno poročilo o varnosti v svetovnih prestolnicah je pokazalo, da je Dubaj mesto z najmanjšo stopnjo kriminalitete na svetu, ta se še vedno giblje pod enim odstotkom. V Dubaju je prav tako najnižja stopnja umorov in podhranjenosti, pohvali pa se lahko z najvišjo stopnjo vpisa v srednješolsko izobraževanje.

V premožnejšem delu mesta je najpogostejši zločin kraja denarnic in torbic, največ zločinov pa se zgodi v revnejšem delu mesta, od koder največkrat poročajo o spolnem nadlegovanju in pretepih. Razlog za tako nizko stopnjo kriminalitete je najbrž zakonodaja, saj so že za manjše zločine predvidene stroge kazni.

Puščavski safari poskrbi, da vam bo zastal dih.

Domačini oproščeni plačila davkov, stroškov električne energije in vode

Domačini v Dubaju in celotnih ZAE živijo izjemno lagodno. Medtem ko v evropskih državah državljani preživljajo državo z davki, tu država preživlja svoje prebivalce. Domačini so oproščeni plačila davkov, država jim plačuje izobraževanje do najvišje stopnje, pripada jim brezplačno zdravstveno varstvo, vsaka družina pa ima tudi služkinjo, varuško in voznika. To je tudi razlog, da v Dubaju ni beračev in brezposelnih. Domačini imajo v Dubaju neprimerljivo višjo plačo in standard kot tujci, saj jim država da stanovanja, če se preveč zadolžijo, pa jim celo odpiše obresti.

Masdar City – najčistejše mesto na svetu

Med Dubajem in Abu Dabijem so leta 2008 začeli graditi Masdar City, prvo mesto na svetu, ki se bo v celoti oskrbovalo na osnovi obnovljivih virov in ne bo proizvajalo odpadkov in toplogrednih plinov. Največ energije naj bi mesto pridobivalo na osnovi sončne energije in predelave odpadkov. Kljub ekološki ozaveščenosti pa bo mesto še vedno ponujalo ves luksuz in udobje, kot ga poznata Dubaj in Abu Dabi. Snovalci mesta načrtujejo, da naj bi to kmalu imelo okoli 40.000 stalnih prebivalcev in 50.000 dnevnih migrantov, vendar imajo trenutno težave pri privabljanju novih prebivalcev.

Smučanje v puščavi.

V Dubaju je trenutno 20,25 odstotka žerjavov z vsega sveta

V Dubaju nadaljujejo množično gradnjo, ki ji kar ni videti konca. Po pričevanju številnih tamkajšnjih prebivalcev želi Dubaj obdržati naslov najsodobnejše in najnaprednejše prestolnice na svetu, zato še naprej gradijo stolpnice in poslovna središča. Po informaciji, da namerava Kitajska v 90 dneh zgraditi stavbo, ki naj bi za 10 metrov prekašala trenutno največjo stolpnico Burdž Kalifa, so tamkajšnji arhitekti že začeli snovati nove načrte za novo najvišjo stavbo na svetu. Večina stavb v Dubaju je bila zgrajena v obdobju petih let, vključno s slavnim otokom v obliki palme, ki je hkrati največji umetni otok na svetu in ki je viden tudi iz vesolja.

Dovoljenje za nakup alkohola v Dubaju

V Dubaju, kjer živi pretežno muslimansko prebivalstvo, velja zelo stroga zakonodaja glede uživanja alkohola. Tujci za nakup alkohola potrebujejo posebno dovoljenje, ki jim omogoča nakup omejene količine alkohola na mesec. Alkohol prodajajo tudi v hotelskih barih in restavracijah, prepovedano pa ga je prodajati v odprtih barih, denimo ob bazenih. Pogosto pa je zakonodaja glede pitja alkohola v Dubaju lahko nejasna, tujci namreč ne smejo uživati alkohola na javnih mestih, prav tako jih lahko policisti aretirajo, če jih najdejo opite zunaj prostorov, v katerih je dovoljeno pitje alkohola.

Avtorica: Da. M.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)