13 manj znanih dejstev o najskrivnostnejši ženski na svetu

Skrivnosten nasmeh Mone Lise že od nekdaj buri domišljijo.

21.4.2023 ob 6:15 | Foto: Unsplash, Instagram | Avtor: M. FL.

13 manj znanih dejstev o najskrivnostnejši ženski na svetu

Mona Lisa je nedvomno brezčasna umetnina, ki zaradi skrivnostnega nasmeha portretiranke, pogleda, ki naj bi sledil opazovalcu in izjemnih potez na obrazu privlači nešteto ljubiteljev umetnosti ali zgolj radovednežev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Freddy Martín (@martin05julio)

A čeprav je delo ena največjih umetniških zapuščin, neštetokrat ponatisnjeno in uporabljeno v različne namene, o skrivnostni dami in sliki italijanskega umetnika, izumitelja, matematika, glasbenika, kiparja, misleca ter arhitekta Leonarda da Vincija, rojenega 15. aprila leta 1452, ni vse ravno splošno znano.

Poglejte nekaj zanimivih dejstev o več kot 500 let stari renesančni umetnini, ki je tudi v sodobnem času misteriozna in zanimiva.

Portretiranki ni ime Mona Lisa

Na sliki je Lisa Gherardini. Njen bogati mož Francesco Del Giocondo je naročil njen potret in slika ima še drugo, na splošno manj znano ime: La Gioconda  v italijanščini oziroma La Jaconde v francoščini.

Poimenovanje Mona Lisa izhaja iz italijanščine: tam ji pravijo La Monna Lisa ali po naše; moja dama Lisa.

Vanjo se je zaljubil Napoleon

Slika je nekoč visela v spalnici francoskega cesarja. Legenda pravi, da je Napoleon I. ure strmel vanjo in jo občudoval.

In ne samo to. Samodržec se je zaljubil tudi v lepo Italijanko Tereso Guadagni, potomko portretiranke Lise Gherardini.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Charade. (@charade.podcast)

Zlomila je veliko src

Ko je bilo delo leta 1815 prvič postavljeno na ogled javnosti v Louvru, je hipoma hipnotiziralo številne pripadnike močnejšega spola, ki so dami na sliki nosili rože, ji posvečali pesmi in pisali strastna pisma.

Mona Lisa ima danes celo svoj elektronski poštni naslov, na katerega še vedno prejema ljubezenske izpovedi.

Moški so iz ljubezni do nje umirali

Umetnik Luc Maspero se je leta 1852 vrgel z balkona pariškega stanovanja v četrtem nadstropju in v poslovilnem pismu napisal: "Leta sem obupan hrepenel po tvojem nasmehu. Brez njega raje umrem."

Leta 1910 se je en od oboževalcev pred sliko ustrelil s strelnim orožjem.

Manjša je, kot je videti

Vpliv Mone Lise na kulturo je ogromen, a slika je veliko manjša, kot si tisti, ki je še niso videli v živo, predstavljajo.

Dimenzije olja na lesu znašajo 76,8 X 53 centimetrov, cela slika tehta osem kilogramov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bruna Souza (@brunafreiso)

Njene obrvi so bile predmet debate

Obstajale so trditve, da Mona Lisa nima obrvi, ker so v času, ko je portret nastal, pripadnice višjega sloja te skrivale ali so jih celo odstranjevale. Drugi so zagovarjali prepričanje, da to, da dama nima obrvi priča o tem, da delo v resnici sploh ni končano.

A leta 2007 je natančno skeniranje pokazalo, da so trepalnice in obrvi prvotno bile naslikane, vendar so sčasoma zbledele in bile tudi žrtve raznih restavracijskih posegov skozi dolga stoletja.

Je dobesedno neprecenljiva

Leta 1960 je slika odšla na svetovno turnejo, njena vrednost je bil tedaj za sklenitev zavarovanja ocenjena na 100 milijonov dolarjev.

Toda zavarovalna polica ni bila nikoli sklenjena, saj bi bila na podlagi te vrednosti izračunana zavarovalna premija višja od stroškov najboljše varnostne službe.

V najlepšem zaporu na svetu

Mona Lisa visi v Louvru v posebni sobi, kjer sta zračna vlažnost in temperatura ves čas nadzorovani in idealni za umetnino.

 Je za neprebojnim steklom in je storjeno vse, da ne bi bila predmet poškodb ali kraje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marta (@saving.snapshots)

Bila je napadena

S podrobnim pogledom slike je na levem komolcu portretiranke opaziti poškodbo, ki jo je leta 1956 povzročil Bolivijec Ugo Ungaza.

Drugi napadalec slike je vanjo vrgel kislino in zadel spodnji rob.

To so razlogi, da je delo sedaj za steklom. Da je bila odločitev o takšni zaščiti upravičena, se je izkazalo leta 2009, ko je besni ruski državljan, ki ni dobil francoskega državljanstva, v umetnino vrgel skodelico.

Pablo Picasso je bil obtožen kraje Mone Lise

Leta 1911 je bila slika ukradena iz Louvra. Cela Francija je tedaj žalovala in dogodek je bil glede objokovanja izgubljene umetnine primerljiv z žalovanjem za princeso Diano leta 1997. Na tisoče ljudi se je zgrinjalo v Louvre, kjer so puščali cvetje in sporočila Moni Lisi.

V povezavi s krajo je bil na zaslišanje priveden tudi Pablo Picasso, ki je zaradi kupovanja ukradenih umetnin iz Louvra že imel policijski dosje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pablo Picasso (@pablopicasso_arty)

A pravi tat je bil ujet šele leta 1913. To je bil zaposleni v muzeju Vincenzo Perugia, italijanski nacionalist, ki je bil prepričan, da slika pripada Italiji in ne Franciji. Potem ko jo je dve leti skrival, je bil ujet, ko jo je hotel prodati trgovcu iz Firenc in slika se je vrnila v Francijo.

Leta kasneje je moški, ki je sebe imenoval Markiz iz doline pekla (Marquis of the Vale of Hell) ameriškemu novinarju Karlu Deckerju priznal, da je krajo v bistvu načrtoval on in dejal, da lahko zgodbo o tem objavi šele po njegovi smrti.

Zakaj sploh je v Franciji

Vprašanje, zakaj je slika italijanskega umetnika in italijanskega naročnika sploh v Franciji, je na mestu.

Odgovor pa je: Francoski kralj Franocis I., na dvoru katerega je Leonardo da Vinci bival v zadnjih letih življenja, je po umetnikovi smrti sliko proglasil za del kraljeve zbirke umetnin in tako je ostala v Franciji.

Vrnitev Mona Lise je navdahnila modni trend

Ženske so potem, ko je bila po kraji slika vrnjena v muzej, začele uporabljati rumeni puder ter so posnemale nasmeh portretiranke. Pariške kabaretne plesalke so se oblačile kot Mona Lisa in tako plesale kan-kan. Trend se je imenoval La Jaconde look.

Mona Lisa je zapustila Louvre, a se je vanj vrnila in postala je prva ikona masovne kulture.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sam J (@callicles)

Nasmeh se ne spreminja

Nasmeh Mone Lise, ki naj bi se spreminjal, je bil dolgo uganka za umetnike in zgodovinarje.

Leta 2000 pa je znanstvenica nevrologije Margaret Livingstone pojasnila, da je ta vedno enak. To, da se včasih zdi drugačen, je pogojeno s kotom gledanja slike in s tem, kako častno delo doživljajo možgani občudovalca.

Povzeto po portalu Magazine 360

Preberite še: Ideja za izlet s puncami: 5 prestolnic, kjer boste noro uživale

Morda vas zanima tudi: Fascinantno življenje prvega modnega oblikovalca (oblačil je tudi cesarico Sissi)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)