Ta digitalna umetnina je bila prodana za skoraj 70 milijonov dolarjev (lastnik pa je ne more prijeti)

NFT predstavlja nov mejnik v svetu umetnosti.

7.4.2021 ob 5:45 | Foto: GettyImages, Instagram | Avtor: E. N.

Ta digitalna umetnina je bila prodana za skoraj 70 milijonov dolarjev (lastnik pa je ne more prijeti)

V čudnih časih živimo. To bi lahko rekli skoraj za vsa področja življenja, saj se zdi, da se okoli nas čisto vse bliskovito spreminja. Moderna doba računalnikov omogoča hitro digitalizacijo, epidemija, ki je s seboj prinesla skrb, da smo med seboj fizični čim bolj oddaljeni, pa jo je le še pospešila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Artimins (@artimins)

V času koronavirusa smo odkrili marsikaj novega, nedavno pa nas je precej presenetila novica iz sveta umetnosti. Na spletni dražbi je bila namreč prodana digitalna umetnina, ki je dosegla ceno slabih 70 milijonov dolarjev. Nič novega, umetnine se pač prodajajo po izredno visokih cenah, kar je nenavadno pa je to, da slika, ki jo je oblikoval digitalni umetnik Beeple in nosi naslov The First 5000 Days (gre za fotografijo zgoraj, ki je sestavljena iz 5000 drobnih fotografij), v fizičnem svetu sploh ne obstaja. Kupec je več deset milijonov namreč odštel le za lastninjenje umetnine formata JPEG, za katerega zagotovo veš, da predstavlja fotografijo na računalniku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by beeple (@beeple_crap)

Skratka, pretekli 11.marec si bomo gotovo zapomnili po mejniku v svetu umetnosti, ko je digitalna umetnost tudi uradno postala predmet splošnega poželenja. Marsikomu se zdi čudno, da bi za sliko, ki jo vsak lahko vidi na svojem telefonu ali računalniku, odšteli kakršno koli vsoto denarja. Sploh pa ne tako visoko. Z nakupom si namreč zagotovite le lastništvo, digitalne umetnine pa seveda ne morete nikamor obesiti ali jo kakorkoli spraviti v fizični svet, ne da bi izgubili njeno originalnost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by beeple (@beeple_crap)

Za precej nenavadnim konceptom digitalnih umetnin stojijo kriptovalute, ki v zadnjem času doživljajo pravo renesanso po letu 2018. NFT je namreč kratica za Non-Fungible-Token, kar pomeni, da gre za kripto kovanec, ki je za razliko ostalih kriptovalut nedeljiv in nezamenljiv. Z njim si zagotovimo lastništvo nekega digitalnega premoženja – to so lahko sličica, video, kartica, meme, predmet v igrici ali kaj podobnega. Pravzaprav je nakup NFT še najbolj podoben nakupu pripomočkov v video igrici. Plačamo jih s pravim »zemeljskim« denarjem, a nam služijo le v digitalnem svetu. V fizičnem svetu pa sploh ne obstajajo. Trend NFT naj bi sicer šele doživljal začetke vzpona, a glede na to, da je bila slika umetnika Beepleja prodana za tako veliko vsoto, da so mu dodelili tretje mesto med najdražjimi še živečimi umetniškimi avtorji, to predstavlja velik mejnik v umetnosti. Uvrstil se je namreč za Koonovega »Zajca« in Hockneyevo sliko »Portrait o fan Artist (Pool with Two Figures)«.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by beeple (@beeple_crap)

Skratka, pred nami so zanimivi časi, ki obetajo visoke vložke v svet digitalne umetnosti. To je potrdila tudi umetnica Grimes, svetu zelo znana tudi kot partnerica Elona Muska, ki je dva tedna za prodajo zgoraj omenjene slike na Nifty Gateway, platformo, kjer se prodaja tovrstna umetnost, naložila kar deset takšnih del.  Prodana so bila  v manj kot 20 minutah, zaslužek od prodaje pa je dosegel 5,8 milijonov dolarjev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ☘︎

Čeprav je koncept težko razmeti, lahko trdimo, da bomo zanj v teh časih slišali vse bolj pogosto. Vse več ljudi vlaga v tovrstno umetnost, v okviru NFT pa bo kmalu luč sveta ugledal tudi prvi digitalni album, ki naj bi ga izdal band svetovnega slovesa Kings Of Leon. V katero smer se premika naše človeštvo, zaenkrat še težko rečemo, gotovo pa bo NFT spremenil naš pogled na umetnost, kakršnega smo imeli do sedaj.

Morda vas zanima tudi: Digitalni dom prodan za 500.000 dolarjev

Preberite še: Ustvaril je najdražjo umetnino na svetu: Sacho Jafrija obožuje tudi Hollywood


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)