Motite se, če mislite, da vas bo to osrečilo

Pogosto smo zmotno prepričani, da nas nekatere stvari osrečujejo, zato se okoli doseganja sreče spletajo različni miti.

13.3.2022 ob 6:02 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Motite se, če mislite, da vas bo to osrečilo

Nekaj najbolj pogostih in trdno zasidranih v naši kulturi niza portal Mind Body and Green.

Preberite si pet največjih mitov o tem, kaj lahko prinese tako cenjeno in na drugi strani izmuzljivo srečo.

Mit št. 1: Veliko materialnih dobrin osrečuje

Lepi čevlji, nova torbica, jakna po najnovejši modi, lep avto, velika hiša … vse to je na prodaj za denar. Pa so tisti, ki so vse to lahko privoščijo, res srečnejši od ostalih? Nevroznanstveniki trdijo, da je to ena največjih zmot, saj je sam nakup materialnih dobrin veliko premalo za dolgotrajne občutke sreče.

Fenomen imenujejo hedonistično prilagajanje in ga pojasnjujejo takole:  v bistvu kopica predmetov na dolgi rok onesrečuje. Kajti zadovoljevanje sreče na takšen način zahteva vedno nove, močenjše dražljaje, ti pa izčrpajo možganske centre za zadovoljstvo in na koncu se lahko zaradi tega pojavi celo depresija.

Mit št. 2: Denar osrečuje

Leta 2018 so v eni od raziskav o sreči k sodelovanju povabili zelo premožne posameznike. Vprašali so jih, kaj bi jih resnično osrečilo in večina je navedla od dva do desetkrat višjo količino denarja, kot se je stekala na njihov račun.

Želja po še večji količini denarja je uničevala njihovo srečo, saj je bil pri njih pogost občutek, da nikoli nimajo dovolj.

Mit št. 3: Alkohol osrečuje

Kakšen koktejlček, kozarček vina ali šilce kratkega res ponese v drugo dimenzijo, vendar ima na dolgi rok ta navada lahko usodne posledice.

Hkrati alkohol negativno vpliva na možganske centre za odločanje, s tem vodi v slabe odločitve, povezane z delom in zasebnim življenjem, poruši odnose, zdravje in odnese srečo.

Mit št. 4: Kajenje marihuane osrečuje

Ljudje, ki radi posežejo po tej zabavi trdijo, da jih ob njej prevzamejo dobra volja in občutki evforije.

A žal prinaša kopico negativnih učinkov. S proučevanjem možganov so strokovnjaki odkazali, da marihuana pospešuje staranje možganov in ovira zdrav pretok krvi v njih, kar vsekakor ni dobra novica za male sive celice.

Zlasti pri adolescentih in najstnikih uporaba marihuane na dolgi rok poveča tveganje za depresijo in tudi za samomorilne misli, je dokazala leta 2019 opravljena študija.

Mit št. 5: Sladkor osrečuje

Uživanje slaščic res lahko za kratek čas prinese tako želene občutke, na dolgi rok pa na srečo deluje ravno nasprotno, kot bi si želeli.

Sladkor izzove odvisnost, povezan je z depresijo, tudi demenco, sladkorno boleznijo in debelostjo. V tem pa ni mogoče najti sreče.

Preberite še: Kitajski horoskop: najsrečnejši in najnesrečnejši znak v tigrovem letu

Morda vas zanima tudi: TEST: Izberite želvo in preverite, kakšna prihodnost vas čaka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)