Mičnin knjižni klub: Tu je bila Britt-Marie, 5. del

Mična vas vabi k branju humorne zgodbe zabavnega Fredrika Backmana.

28.4.2017 ob 8:15

britt_5del.jpg

Vabimo vas na drugi knjižni klub Mična bere. Tokrat beremo trpkohumorno zgodbo o drugih priložnostih v življenju in nepričakovanih prijateljstvih, ki nas naučijo, kdo smo in kaj zmoremo.

Roman Tu je bila Britt-Marie je nova uspešnica švedskega mojstra smeha in solz, Fredrika Backmana.

O knjigi se bomo pogovarjali 17. maja ob 18.uri v kavarni Mao na Fužinskem gradu. Skupaj z Mično knjigo prebira tudi simpatična voditeljica Nuša Lesar, ki bo na dogodku z nami delila spoznanja in občutke, ki jo bodo preplavili ob branju. Lepo vabljeni tudi vi!

Berite z nami

Cel teden objavljamo odlomke prvega poglavja knjige, na tej povezavi pa vas čaka nagradna igra, v kateri podeljujemo pet knjig Tu je bila Britt-Marie.

Fredrik Backman: Tu je bila Britt-Marie

»Vas smem prositi za šilček?« zaprosi.

»Šilček?« ponovi dekle, kot bi jo Britt-Marie vprašala po tisočletja stari magični iznajdbi.
»Najin sestanek si moram zapisati na seznam,« pove Britt-Marie.

Nekateri ljudje ne razumejo, kako dragoceni so seznami, toda sam bog ve, da Britt-Marie ne sodi mednje. Seznamov ima toliko, da potrebuje poseben seznam, ki vsebuje seznam vseh seznamov. Drugače bi se lahko kaj zgodilo. Lahko bi umrla. Ali pa pozabila kupiti sodo bikarbono.

Dekle izvleče nalivno pero in reče nekaj takega kot »ampak jutri nimam časa«, toda Britt-Marie je ne sliši, ker preveč zavzeto žmeri v nalivnik.

»Ampak saj po seznamu vendar ne pišemo s črnilom?« izbruhne, kakor izbruhnemo pred ljudmi, ki ne dojamejo, da moraš na seznamu, križ božji, tudi kaj zradirati.

Dekle si vidno želi, da bi Britt-Marie že odšla. »Ničesar drugega nimam. Samo jutri nimam časa, javil se vam bo moj kole…«

»Ha,« jo prekine Britt-Marie.

To velikokrat reče. »Ha.« Ne kakor v »haha«, če se zasmejemo, ampak kakor če izrečemo besedico »aha«, kadar smo skrajno razočarani. Kakor če v kopalnici najdemo mokro brisačo, ki jo je nekdo zabrisal po tleh. »Ha.« Po tej izjavi Britt-Marie zmeraj stisne ustnice v znak, da je ta »ha« zaprmej zadnje, kar namerava povedati o zadevi. Toda ponavadi se izteče drugače.


Dekle omahuje. Britt-Marie prime nalivnik, kot bi bil lepljiv. V beležnici poišče seznam z naslovom »torek« in čisto na vrh, nad »pospravi« in »kupi«, zapiše »povratne informacije z zavoda za zaposlovanje«.

Dekletu vrne pero. Ta se z upanjem nasmehne. »Lepo, da sva se spoznali! Se slišimo!« reče z glasom, ki oboje postavlja na laž. »Ha,« pokima Britt-Marie.

Nato odide z zavoda za zaposlovanje. Dekle seveda misli, da je bilo to srečanje tudi zadnje, ker ji nikakor ne gre v glavo, s kakšno resnostjo jemlje Britt-Marie svoje sezname. Kot na dlani je, da še nikoli ni videla njenega balkona. Njen balkon je nezaslišano, res nezaslišano paraden. Zunaj je januar, v zraku je zimski mraz, a brez snega po tleh, temperatura je pod ničlo, vendar na to nič ne kaže.

Najslabši čas v letu za balkonske rastline. Z zavoda za zaposlovanje se Britt-Marie napoti v špecerijo, drugo špecerijo kot ponavadi, in nakupi vse po seznamu. Sama sicer nerada nakupuje, ker ne mara potiskati vozička. Zmeraj ga potiska Kent, Britt-Marie pa hodi ob vozičku in ga drži za rob. Ne zato, ker bi poskušala krmariti, ampak ker se rada drži za isto stvar kot on. Rada ima občutek, da sta namenjena v isto smer.

Večerjo poje hladno, natanko ob šestih. Navajena je presedeti cele noči, medtem ko čaka Kenta, zato poskusi spraviti njegovo porcijo v hladilnik. Toda edini hladilnik v poslopju je natrpan s stekleničkami žganja. Sesede se na posteljo, ki ni njena, in se kot vedno, kadar je živčna, podrgne po prstancu. Pred nekaj dnevi je tako sedela na lastni postelji in vrtela svoj poročni prstan, potem ko je žimnico še posebej natančno očistila s pecilnim praškom. Zdaj se drgne po beli progi na prstu, na katerem je svojčas sedel prstan. Poslopje sicer ima naslov, vendar ni niti stalno prebivališče niti dom. Na tleh ležita dva podolgovata plastična zabojčka za balkonske rastline, toda hotelska soba je brez balkona. Britt-Marie nima nikogar, da bi zaradi njega presedela vso noč in ga čakala.

Pa ga vseeno čaka.

Prebrali smo prvo poglavje knjige Tu je bila Britt-Marie.

Vas zanima nadaljevanje? Knjiga je izšla pri Mladinski knjigi in stane 29,95 evra. 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)