Melita, na pomoč: Frišen start

O zaobljubah in kako se jih držati.

14.1.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Melita Kuhar Piše:

Melita Kuhar

Strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in podporo najstnikom. info@svetovalnica.si

Melita, na pomoč: Frišen start

No, pa smo zakorakali v frišno 21-ko. Ali je kaj drugače? Vas je manj strah? Imate več optimizma in zrete bolj vedro v naslednjih 300 in nekaj dni? Kakšne zaobljube ste kreirali, vedoč, da jih boste kmalu poteptali?

Baje, da tri četrt novoletnih zaobljub ovržemo do 11. januarja, tako da morate imeti res močno voljo, da se jih držite. Jaz jih nikoli ne sprejemam na novega leta dan oziroma ob tej prelomnici, ker je to zame zgolj sprememba letnice, ki jo pišem pri letu, in vsako leto komaj čakam, da novoletna evforija mine. Sem pač čudna.

No, tukaj smo zdaj, imamo upanje, da bo letošnje leto mirnejše, z manj šokantnimi novicami in dejstvi, z manj bolj ali manj butastimi omejitvami, z več dotiki, objemi in iskrenimi poljubi, z več energije in poguma. Koliko si vas je nalilo čistega vina in si priznalo, da je še veliko za postoriti pri sebi?

Pustimo čiščenje hiše, omaric v kuhinji in drgnjenje veceja, to so storilnostne dejavnosti po domu, ki jih večina razume in pridno izvaja, ker dom se mora ja svetiti. To je super. Ampak zdaj imam v mislih, koliko se vas je zazrlo v svoje srce? Kakšna je vaša notranja inventura? Boste v temle frišnem letu nadaljevali rutinsko oblikovanje odnosov, predvsem do sebe? Sem prepričana, da imate veliko za predelati pri sebi in verjetno kakšno stvar v sebi za prestaviti, mogoče jo osvetliti drugače.

 

Strah, tesnoba, podleganje šokantnim napihnjenim informacijam, odmikanje od lastnega občutenja svobode, dvom o lastni zdravi pameti, vse to so posledice lanskega leta. Boste to nadaljevali? Mogoče je zdaj priložnost, da malce prevetrite svoja občutenja. Postavite si bolj zdrave prioritete, definirajte kakšen dosegljiv cilj, fokus na realizacijo imejte čuječe in ljubeče do sebe. Ne bojte se sebe, saj ste sami najpomembnejša oseba. Kakor boste vi čutili, se vedli, predelovali zunanje informacije, to boste sevali v odnose do drugih ljudi. V bistvu ni komplicirano.

Vsem nam želim veliko poguma, bolj kot sreče. Kajti pogum je nekaj, kar sami aktivno posedujemo, in ga uporabimo, ko premagamo strah in notranje blokade, ki nas ovirajo pri doseganju ciljev. Ker smo se zdaj dogovorili, da si postavimo cilje, dajmo strah proč in videli bomo, da posledično cilj ni več videti tako grozljivo odmaknjen.

S pogumom si lažje kreiramo lastno realnost, vsaj kolikor nam je dopuščeno v tehle norih časih, ko smo omejeni s tisoč in eno zapovedjo in od zunaj uvedenimi ukrepi. Predlagam, da v sebi najdemo oziroma si kreiramo oazo svojega notranjega miru, ker tako bomo zmogli spoštljivo in konstruktivno vlagati v odnose, ki so v teh časih postajali vedno bolj napeti, mnogi destruktivni, polni nasilja in zlorabe zaupanja.

Ne bojte se sebe, saj ste sami najpomembnejša oseba. Kakor boste vi čutili, se vedli, predelovali zunanje informacije, to boste sevali v odnose do drugih. 

Vsak od nas ima lastne obrambne mehanizme pred negotovostjo, a če jih uporabljate prepogosto ter s preveč agresivnosti in jeze, potem uničujete sebe in ljudi, ki so z vami v različnih vrstah odnosov. Se tega zavedate? Verjetno veste, da se jeza in agresija rojevata iz nemoči, nikoli iz močne postavitve zdrave osebnosti, saj taka zna upravljati lastne odzive in čustvena stanja tako, da ne poškoduje druge osebe na duševni in čustveni ravni. Boste tudi vi poskusili na malce bolj ljubeč in iskren način stopiti v odnose?

Saj vem, najlažje je pasivno jamrati, obtoževati druge za lastno mizerijo ali jih tlačiti v drek z namenom, da dvignete sebe. Vendar, dajmo se zamisliti, ali je takšno ravnanje vzdržno na dolge proge? Lastno uničevanje s pritoževanjem, a ne storite nič, da bi trenutno stanje spremenili. Pasivno čakanje, da življenje mine ali se odvije brez vašega truda. Naj vam bo mar, da živite te trenutke tukaj in zdaj čim bolj polno, toplo, vedro, iskreno in ljubeče.

Preberite še: Trije jutranji rituali, ki se jih večina loti popolnoma narobe

Morda vas zanima tudi: Preprosta dejanja za več serotonina in posledično boljšo voljo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)