Mama kuha: Ob njenih otroških jedeh se še odraslim pocedijo sline

Materinstvo jo je spodbudilo, da je začela ustvarjati kuharski blog za mame.

13.1.2020 ob 6:00 | Foto: Instagram, osebni arhiv

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Mama kuha: Ob njenih otroških jedeh se še odraslim pocedijo sline

Vita Starman je simpatična mamica dobro leto in pol stare deklice Eme, ki navdušuje slovenske mamice s svojimi enostavnimi in okusnimi recepti, tako za otroke kot tudi za celo družino. Krožniki in obroki male Eme so na pogled tako privlačni, da se ob pogledu nanje, cedijo sline prav vsem. Vitin blog, ki je nastal v času njene porodniške in uvajanja goste hrane, je prava zakladnica idej za mamice, ki se vsakodnevno tolčejo po glavi in sprašujejo, kaj naj še skuhajo in pripravijo svojim malim nadobudnežem.

Kolikor mi je znano ste z blogom Mama kuha pričeli v času vaše porodniške. Je bilo kuhanje od nekdaj vaša strast?

Tako je, blog Mama kuha je nastal v času moje porodniške, kakšen mesec za tem, ko sem Emi začela uvajati gosto hrano. Strast do kuhanja sem imela vedno, od kar pomnim sem svoje najdražje rada razvajala z okusnimi jedmi, veliko sem eksperimentirala in ustvarjala svoje recepte. Ko pa sem dobila Emo, sem dobila še večji zagon, saj vsaka mama želi svojemu otroku nuditi kvalitetno in raznoliko prehrano.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴍᴀᴍᴀ ᴋᴜʜᴀ (@mamakuha) on

Številne mamice si pomagajo z vašimi recepti pri uvajanju hrane svojim malčkom. Kje črpate ideje in na kaj ste se opirali, ko ste svoji Emi pričeli kuhati gosto hrano?

Ko sem Emi začela uvajati gosto hrano sem se najprej držala nekih smernic in nasvetov pediatrinje. Prva napaka, ki sem jo naredila je bila, da sem ji hrano ponudila prehitro, pri nekaj več kot štirih mesecih. Ponudila sem ji bučko in ni je dobro sprejela; namreč pojavili so se izpuščaji po ličkih in tudi interesa ni kazala. Zato sem se odločila, da še kak mesec počakam. S pravim uvajanjem goste hrane sva torej začeli pri dobrih petih mesecih in takrat sem videla, da je to pravi čas.

Ideje za ustvarjanje receptov prihajajo sproti, na podlagi tega, kar imamo v hladilniku in v shrambi. Kakšna se seveda najde tudi na spletu, kjer vidim kakšno zanimivo jed in jo potem prilagodim po svoje. Pomembno mi je, da so jedi videti lepo in privlačno, da ni kar vse spasirano skupaj. Če odrasli radi vidimo lep krožnik, zakaj ga torej ne bi ponudili tudi svojim otrokom? In to v zelo kratkem času, ki si ga lahko vzame vsaka mamica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴍᴀᴍᴀ ᴋᴜʜᴀ (@mamakuha) on

Če se vrneva v čas, ko ste začeli hčerki ponujati gosto hrano in ste začeli s kašicami, na kaj ste bili pozorni?

Vso zelenjavo sem uvedla tako, da sem ji dodajala krompirček. Torej korenček s krompirčkom, bučka s krompirčkom, brokoli s krompirčkom … Tako uvajanje je krasno sprejela, saj je bila konsistenca hrane bolj kremasta, kot če sem ji dala samo pretlačen korenček na primer. Tako osnovno uvajanje je trajalo približno en mesec, nato sva postopoma začeli dodajati začimbe (sem namreč velika zagovornica uporabe raznovrstnih začimb v kuhinji). Edino soli in sladkorja ji pred 1. letom nisem dala, tega sem se res držala.

Hrano sem pasirala samo prve tedne, nato sem jo pretlačila z vilico, kasneje pa ponujala kar majhne koščke. BLW uvajanja se nisem lotila, ker nisem tak tip mame, Ema je namreč vse vrgla na tla in bi v ustih končalo bolj malo hrane, kar se mi je zdelo škoda. (Gre za hranjenje na otrokovo pobudo. Po tej metodi otrok je sam, se sam hrani, hrana pa ni spasirana, op.a.) Občudujem mame, ki se lotijo tovrstnega uvajanja, meni se zdi super, ampak sem za naju izbrala neko srednjo pot. Ema k sreči ni imela nikoli težav s požiranjem, če se ji je kdaj kaj zataknilo, se je lepo znala izkašljati in je tako koščke lepo sprejela.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴍᴀᴍᴀ ᴋᴜʜᴀ (@mamakuha) on

Nakuhala sem tudi domače sadne kašice, v poletni sezoni (jabolko-hokaido buča, jabolko-korenček,  jabolko-breskev…) z domačim lokalnim sadjem in sem jim potem dodajala kdaj kakšne ovsene kosmiče, kasneje tudi mleta lanena in chia semena.

Po dopolnjenem 7. mesecu sem vsak dan skrbela, da dobi vsaj kakšno sadje, če ne kašico pa pretlačeno banano, ki je bila na njenem meniju skoraj vsak dan za malico. Banana se mi zdi za uvajanje fantastična, saj z njo lahko ustvariš marsikaj. Jaz sem jo dodajala k skuti, jogurtu (mlečne izdelke, razen mleka, sem uvedla nekje pri 7 mesecih) in delala domače sadne skutice na ta način. Vsaj do se enega leta smo se izogibali kupovanju raznih kupljenih »otroških« jogurtov. Ni težko in zamudno ustvariti bolj zdravih verzij doma.

 

Veliko sem tudi uporabljala tako imenovane squeeze vrečke (Twist shake, Doddle bags), ki jih je Ema oboževala in z veseljem pocuzala vsebino. Notri sem dala največkrat sadje, dodala ovsene kosmiče, semena itd. Še zdaj jih občasno uporabim, sploh v času rasti zobkov so fine, ko otroci načeloma zavračajo hrano in imajo raje mehke in osvežilne obroke.

Se je na Eminem jedilniku kdaj znašla tudi kakšna kupljena kašica?

Seveda, vsaka mama se kdaj zateče k tej alternativi. Ene bolj kot druge, jaz sem kupila te squeeze vrečke, da sem jih imela vedno v torbi, v primeru sile ali pa za kakšno potovanje, kjer ni bilo možnosti domače priprave. Zelo pa sem pazila na znamko in kvaliteto, nikakor nisem kupila katerekoli, ki mi je prišla pod roko. Najbolj zadovoljni smo z znamko Holle, ki ji res zaupamo. Nikoli pa nisem kupila zelenjavnih-mesnih kašic in pripravkov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴍᴀᴍᴀ ᴋᴜʜᴀ (@mamakuha) on

Bi staršem, ki se v tem trenutku ukvarjajo z uvajanjem goste hrane kaj položili na srce? 

Najbolj se mi zdi pomembno, da mamice zaupajo vase in opazujejo svojega otroka. Ko bo pripravljen na uvajanje, bo to vedela. Nikar ne prehitevajte, ali odlašajte predolgo. Na mojem blogu je okoli 200 receptov, na voljo je tudi zbirka receptov (še več jih prihaja v kratkem – tiste bodo kategorizirane točno po mesecih) in vsaka mamica tam lahko najde ideje, kako se lotiti priprave hrane.

Moja filozofija je, da za okusen in zdrav obrok, ni potrebno biti v kuhinji cel dan, ampak se da zadeve poenostaviti. Namreč velikokrat sem slišala vprašanje, kako mi uspe pripravljati vse to z malim otrokom doma? Enostavno, ključ je v dobri organizaciji, kar je moj moto. Planiranje obrokov vnaprej in uporaba zdravih, a obenem preprostih živil, bodo olajšali marsikaj. Skoraj vsi recepti na mojem blogu so pripravljeni v manj kot 30 minutah, prav tako pa so sestavljeni iz sestavin, ki jih imamo skoraj vsi vedno doma.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴍᴀᴍᴀ ᴋᴜʜᴀ (@mamakuha) on

Pa še eden izmed slastnih receptov za male gurmane, ki ga je Vita delila z nami: 

Mineštra z rjavo lečo

Potrebujemo:

- 5 žlic rjave leče 
- 1 pest skuhane čičerike
- 1 velik koreček
- 1 čebulo
- 2 stroka česna
- 1 pest drobnih testenin(zvezdic)
- začimbe: sol, poper, peteršilj, majaron, zelena, luštrek, rdeča paprika, lovorjev list


 
Na olivnem olju sem prepražila drobno sesekljano čebulo in česen, ter dodala oprano lečo, na majhne kocke narezan korenček in čičeriko. Solila in poprala sem po okusu ter dodala še ostale začimbe - vsake po eno žličko ter 1 lovorjev list. Zalila sem z vodo, toliko, da so bile sestavine pokrite. Po vretju sem kuhala 15 minut, nato pa dodala testenine in dodala še malo vode, po občutku. Kuhala sem še 15 minut in mineštrica je bila pripravljena. Gotovi sem dodala še malo svežega sesekljanega peteršilja in par kapljic olivnega olja. Lahko tudi kislo smetano. 

Preberite še: Prehrana otrok: Sladkarije puščajo resne posledice na laseh, srcu in vidu

Morda vas zanima tudi: Osem švedskih vzgojnih prijemov, ki jih je vredno posnemati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)