Sesanje palca: Do kdaj je sprejemljivo in kako otroka odvaditi

Sesanje palca je navada, kateri podleže veliko otrok, a se ji morajo do določene starosti odpovedati.

10.1.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sesanje palca: Do kdaj je sprejemljivo in kako otroka odvaditi

Večina malčkov, ki sesajo svoj palček, med drugim in tretjim letom to navado opustijo sami od sebe. Nekateri se od nje poslovijo že kmalu potem, ko dopolnijo eno leto in začno znatneje uporabljati roke. A v kolikor se je ne otresejo do tedaj, ko na torti upihnejo tri svečke je čas, da starši ukrepajo, opozarja Insider.

Kajti, kot navajajo v ameriški akademiji pediatrov, dolgotrajno sesanje palca lahko pusti resne škodljive posledice. Drži, da te niso vselej prisotne, vendar velikokrat zaradi tega pride do nepravilnega razvoja čeljusti in celo do spremembe oblike obraza. Kako izrazite so te posledice, je odvisno predvsem od pogostosti in intenzitete sesanja prsta.

"Pri otrocih, ki le občasno položijo svoj palec v usta in ga nežno sesajo, so nepravilnosti v razvoju čeljusti veliko manj verjetne kot pri tistih, ki ga pogosto in močno sesajo," je povedala Esther Liu, pediatrinja univerzitetnega centra univerze Maryland Baltimore in dodala, da dolgotrajno in agresivno sesanje povzroča stalen pritisk na čeljust in nebo ter vodi v ožjo čeljust, spremenjen položaj jezika, ožje dihalne poti in tudi težave z govorom.

Nepravilna rast zob

"Pri otrocih, ki dolgo sesajo palec, se zgornji sekalci nagnejo naprej proti ustnici, spodnji pa nazaj proti jeziku. Posledično zobje ne dosežejo pravilnega medzobnega stika. Pogosto in močno sesanje torej privede do nepravilnega ugriza," je povedal specialist entodont Adam S. Harwood ter naštel še nekaj drugih težav, do katerih lahko pripelje ta navada: nepravilen razvoj čeljusti in ustne votline, poškodbe ustnic in drugih mehkih tkiv, skratka, na dolgi rok povzroča številne nepravilnosti, ki zahtevajo celostno obravnavo, se pa jim je s pravočasnim odvajanjem mogoče izogniti.

Kako se otresti razvade

Praviloma otroci s sesanjem palca prenehajo sami, brez posegov staršev, če pa se razvada razvleče v starost, ko ni več primerna, je treba ukrepati. Kaj najbolj pomaga?

 

Pravilen odziv na otrokova čustva

Starši naj bodo pozorni na to, kdaj se otrok zateče k sesanju palca. Je tedaj utrujen, mu je dolgčas, je nervozen, ga je strah, je v zadregi? V vseh teh in podobnih primerih je malčka treba spodbuditi, da svoje občutke izrazi z besedami in za situacije, ko se zateka k sesanju, poiskati alternativo: ga, če je utrujen v objemu plišaste živalice položiti k počitku, mu, če mu je dolgčas, ponuditi predloge za igro, ga, kadar je nervozen, pomiriti in potolažiti.

Jasno in razumljivo pojasnilo

Harwood priporoča pojasnilo, zakaj navada ni primerna in kakšne so lahko njene posledice. To naj bo podano v skladu s starostjo in zrelostjo otroka. V začetni fazi odvajanja je po njegovem mnenju primerna določitev pravil, kdaj mu je vendarle dovoljeno sesanje (denimo pred spanjem) in nagrada, kadar se ji lahko izogne cel dan oziroma za daljše obdobje.

Preusmerjanje pozornosti

Učinkovit način je preusmerjanje pozornosti kar pomeni, da otroka tedaj, ko sesa palček, starši napeljejo k dejavnosti, ki zahteva uporabo obeh rok.

Zunanja avtoriteta

Včasih pomaga, če malčka na škodljivo sesanje palca opozori zdravnik ali zobozdravnik, tudi pripombe drugih otrok praviloma padejo na plodnejša tla, kot prigovarjanje staršev.

Učinkovit način je preusmerjanje pozornosti.

Pomagajo tudi pripomočki

Obstajajo različni pripomočki, ki so lahko pri odvajanju od sesanja palca v pomoč. Denimo plastični naprstniki, ki kratijo užitke ob sesanju. Nekateri starši si pomagajo s povijanjem prsta, uporabo rokavic ali predolgih rokavov pižam ter spalnih srajčk.

Tudi geli, ki po okusu niso nič kaj prijetni, so dobrodošli pri premagovanju razvade, ki je, tako kot vsaka, premagljiva z nemalo potrpežljivosti in truda tako s strani staršev, kot s strani otroka.

Realni cilji in pričakovanja

Trajanje odvajanja je odvisno od starosti in zrelosti otroka. Pomembno je, da starši dosledno vztrajajo ter niso preveč kritični, če malčku občasno spodleti in obvezno pohvalijo njegove uspehe.

Vsekakor opuščanje sesanja palca zahteva določen čas in rezultat je nerealno pričakovati čez noč.

Preberite še: Trendi v starševstvu in vzgoji v novem desetletju

Morda vas zanima tudi: Je uspavati otroka v naročju dobro ali slabo (odgovarja pediatrinja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)